Najlepszy przepis na rodzinny obiad. Gdy zapiekanka makaronowa pojawia się na stole, nikt nie wstaje głodny
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to obiadowy klasyk, który przygotujesz bez zbędnego wysiłku. Jest sycąca, rozgrzewająca i smaczna, uciszy nawet najgłośniej burczące brzuchy
20.08.2024 09:16
Zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym kochają dzieci i przepadają za nią dorośli. To najlepsza odpowiedź na odwieczny dylemat, co zrobić na obiad. Zrobić, a do tego się za bardzo nie narobić, bo to naprawdę prosta i szybka akcja. Warto mieć w zanadrzu ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - przepis na prosty obiad
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to domowy comfort food w najlepszym wydaniu. Połączenie soczystego mięsa mielonego, makaronu i roztopionego sera to gwarancja obiadu, który przypadnie do gustu całej rodzinie.
Zobacz także
Kilka prostych składników i kilka chwil w piekarniku – to wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć pyszne danie i cieszyć się domowym obiadem. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to jedno z tych dań, które idealne jest na każdą okazję.
Składniki:
- 360 g makaronu,
- 1 cebula,
- 400 g mielonego mięsa z wołowiny,
- 400 g pomidorów krojonych,
- 400 g passaty pomidorowej,
- 1 garść świeżej bazylii,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 250 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Makaron wrzuć do wrzącej, posolonej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć dowolnego kształtu - sprawdzą się świderki, rurki czy kokardki.
Krok 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mięso mielone i podsmaż całość. Do zbrązowionego mięsa dodaj pomidory krojone, świeżą bazylię oraz sól i pieprz. Smaż całość.
Krok 3. Ugotowany makaron przełóż do żaroodpornego naczynia o wymiarach ok. 30x22 cm. Następnie dodaj sos pomidorowy i wymieszaj. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.
Krok 4. Upieczoną zapiekankę podziel na części i podaj na ciepło. Smakuje dobrze również po odgrzaniu. Smacznego!