Najlepszy seromakowiec pod słońcem. Wyjdzie wilgotny ale spód nie nasiąknie

Sernik czy makowiec? A po co się ograniczać? Zróbmy oba – zamknięte w jednym cieście! Takie połączenie zrobi wrażenie na gościach, a ty wcale się aż tak nad tym nie napracujesz. Prawda, że ślinka sama zaczyna cieknąć?

Seromakowiec w najlepszym wydaniuSeromakowiec w najlepszym wydaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Ciasta serwowane na polskich stołach to prawdziwa poezja smaków. Przy niektórych recepturach nie ma co kombinować, bo są już dawno doprowadzone do perfekcji. Wbrew pozorom to wcale nie stoi na przeszkodzie, by trochę poeksperymentować w kuchni. A seromakowiec jest tego najlepszym przykładem.

Muszę przyznać, że jestem wielkim fanem obu tych ciast. Zarówno sernik, jak i makowiec to przecież obowiązkowe pozycje na rodzinnych spotkaniach. Czasami jednak można jeszcze udoskonalić to, co za pozór jest już perfekcyjne. Połączenie obu tych ciast w jedno okazało się strzałem w dziesiątkę. Poniższy przepis mogę ci z czystym sumieniem polecić. Jest banalnie prosty, a efekt… Cóż, sam się przekonasz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik creme brulee. Obłędnie kremowy i puszysty

Świąteczny seromakowiec

Składniki:

  • 1 kg półtłustego, trzykrotnie mielonego sera,
  • 5 jajek,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 krople zapachu waniliowego,
  • skórka z ½ cytryny,
  • 500 g masy makowej.

Spód:

  • 160 g mąki tortowej,
  • 80 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania spodu. Zimne masło połącz z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Rozbij jajko, oddziel żółtko od białka. To pierwsze dodaj do mieszanki.
  3. Całość zacznij siekać, po chwili możesz zwilżyć je odrobiną wody. Wyrób jednolitą masę, zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  4. Po 25 minutach wyjmij, rozwałkuj i umieść w formie.
  5. Wysmaruj białkiem, a następnie ponakłuwaj widelcem.
  6. Piecz przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Czas na masę serową. Rozdziel żółtka od białek. Te pierwsze utrzyj z cukrem i solą, a następnie połącz z mielonym serem.
  8. Dodaj skórkę z cytryny, zapach waniliowy i mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując. Dopiero na sam koniec dorzuć także ubite białka, tym razem już delikatnie, za pomocą łyżki.
  9. Na upieczonym blacie rozsmaruj masę makową. Na nią wyłóż masę serową. Piecz około 55 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej