Idealnie kremowy sernik creme brulee. Goście zapiszczą z zachwytu
Zamiast po raz kolejny piec zwykły sernik i rozgrzewać dyskusję, czy dodawać do niego rodzynki, czy też nie, postaw na wyjątkowe ciasto z karmelizowaną skorupką. To połączenie pokochasz od pierwszego kęsa.
Sernik creme brulee to niezwykłe połączenie dwóch popularnych deserów - klasycznego polskiego sernika i francuskiego creme brulee. Wspaniale uzupełniają się one w tym cieście, oddając sobie to, co w nich najlepsze. Jest słodko, karmelowo, kremowo i tak pysznie, że ciężko powstrzymać się od dokładki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik creme brulee
W roli spodu - pokruszone ciastka czekoladowe oraz orzechy laskowe. Do tego kremowa masa z twarogu i mascarpone, karmelizowany cukier i słodkie dzieło gotowe. Nie musisz poszukiwać specjalnego palnika, bo całość przygotujesz po prostu w piekarniku.
To deser idealny na specjalne okazje. Świetnie sprawdzi się również w czasie Świąt Bożego Narodzenia, zachwycając gości już od pierwszego kawałka. Szybko można zapomnieć o klasycznym
Składniki:
Spód:
- 200 g ciastek czekoladowych,
- 150 g orzechów włoskich laskowych,
- 3 łyżki masła.
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 500 g mascarpone,
- 3 łyżki budyniu śmietankowego,
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 g białej czekolady,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Creme brulee:
- 400 ml śmietanki 36 proc.,
- 1/4 szklanki cukru,
- 4 żółtka.
Dodatkowe składniki:
- cukier,
- maliny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Czekoladowe ciastka pokrusz na drobną masę, podobnie zrób z orzechami laskowymi. Przełóż wszystko do miski i wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy. Pamiętaj, by wcześniej wyłożyć formę papierem.
Krok 2. Do dużej miski przełóż twaróg oraz mascarpone. Zmiksuj całość, dodając w międzyczasie budyń, cukier oraz jajka. Masa powinna być jednolita. Nie martw się, jeśli jest dość rzadka - zetnie się w trakcie pieczenia.
Krok 3. Białą czekoladę rozpuść w śmietance i przestudź. Dodaj do niej kilka łyżek masy serowej i wymieszaj. Wlej do pozostałej masy sernikowej i zmiksuj. Całość przelej do tortownicy ze spodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 45 minut.
Krok 4. Przygotuj creme brulee. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier i podgrzewaj wszystko, mieszając. Zmiksuj żółtka, dodając do nich stopniowo mleko z cukrem.
Krok 5. Powstałą masę wylej na upieczony sernik. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza na 60 minut.
Krok 6. Sernik po wystudzeniu udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty. Smacznego!