PrzepisSernikIdealnie kremowy sernik creme brulee. Goście zapiszczą z zachwytu

Idealnie kremowy sernik creme brulee. Goście zapiszczą z zachwytu

Zamiast po raz kolejny piec zwykły sernik i rozgrzewać dyskusję, czy dodawać do niego rodzynki, czy też nie, postaw na wyjątkowe ciasto z karmelizowaną skorupką. To połączenie pokochasz od pierwszego kęsa.

Sernik creme brulee
Sernik creme brulee
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Sernik creme brulee to niezwykłe połączenie dwóch popularnych deserów - klasycznego polskiego sernika i francuskiego creme brulee. Wspaniale uzupełniają się one w tym cieście, oddając sobie to, co w nich najlepsze. Jest słodko, karmelowo, kremowo i tak pysznie, że ciężko powstrzymać się od dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik creme brulee

W roli spodu - pokruszone ciastka czekoladowe oraz orzechy laskowe. Do tego kremowa masa z twarogu i mascarpone, karmelizowany cukier i słodkie dzieło gotowe. Nie musisz poszukiwać specjalnego palnika, bo całość przygotujesz po prostu w piekarniku.

To deser idealny na specjalne okazje. Świetnie sprawdzi się również w czasie Świąt Bożego Narodzenia, zachwycając gości już od pierwszego kawałka. Szybko można zapomnieć o klasycznym

Składniki:

Spód: 

  • 200 g ciastek czekoladowych, 
  • 150 g orzechów włoskich laskowych, 
  • 3 łyżki masła. 

Masa serowa: 

  • 500 g twarogu półtłustego, 
  • 500 g mascarpone, 
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego, 
  • 5 jajek, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 200 g białej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Creme brulee:

  • 400 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1/4 szklanki cukru, 
  • 4 żółtka. 

Dodatkowe składniki: 

  • cukier,
  • maliny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Czekoladowe ciastka pokrusz na drobną masę, podobnie zrób z orzechami laskowymi. Przełóż wszystko do miski i wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy. Pamiętaj, by wcześniej wyłożyć formę papierem.

Ciasteczkowy spód z orzechami laskowymi
Ciasteczkowy spód z orzechami laskowymi© Pyszności

Krok 2. Do dużej miski przełóż twaróg oraz mascarpone. Zmiksuj całość, dodając w międzyczasie budyń, cukier oraz jajka. Masa powinna być jednolita. Nie martw się, jeśli jest dość rzadka - zetnie się w trakcie pieczenia.

Masa będzie idealnie kremowa
Masa będzie idealnie kremowa© Pyszności

Krok 3. Białą czekoladę rozpuść w śmietance i przestudź. Dodaj do niej kilka łyżek masy serowej i wymieszaj. Wlej do pozostałej masy sernikowej i zmiksuj. Całość przelej do tortownicy ze spodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 45 minut.

Masa sernikowa z mascarpone i białą czekoladą
Masa sernikowa z mascarpone i białą czekoladą© Pyszności

Krok 4. Przygotuj creme brulee. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier i podgrzewaj wszystko, mieszając. Zmiksuj żółtka, dodając do nich stopniowo mleko z cukrem.

Creme brulee
Creme brulee© Pyszności

Krok 5. Powstałą masę wylej na upieczony sernik. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza na 60 minut.

Pyszny sernik creme brulee
Pyszny sernik creme brulee© Pyszności

Krok 6. Sernik po wystudzeniu udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty. Smacznego!

Pyszny sernik creme brulee
Pyszny sernik creme brulee© Pyszności

Wybrane dla Ciebie