PoradyMasa makowa będzie bardzo gorzka. Nie popełnij błędu, bo nawet mleko jej nie uratuje

Masa makowa będzie bardzo gorzka. Nie popełnij błędu, bo nawet mleko jej nie uratuje

Zdarza się nawet najlepszym, jednak lepiej unikać tego błędu. Przez to masa makowa wychodzi tak gorzka, że niezwykle trudno ją uratować. Co aż tak psuje jej smak?

Przez to masa makowa może wyjść gorzka
Przez to masa makowa może wyjść gorzka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.12.2023 12:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Żadna masa makowa ze sklepowej półki nie dorówna tej samodzielnie "ukręconej" w zaciszu własnej kuchni. I mimo że to czasochłonny proces, zdecydowanie warto poświecić kilka godzin życia na przygotowanie pysznej masy do makowca. Łatwo jednak o potknięcie, które może słono kosztować. Sprawdź, czego wystrzegać się, szykując masę makową, by nie nabrała gorzkiego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tego unikaj. Inaczej masa makowa będzie gorzka

Odpowiednio przygotowany mak powinien być kilkukrotnie zmielony razem z innymi składnikami. W przypadku dodawania bakalii i skórki z pomarańczy do maku istotne jest, by pamiętać o odpowiedniej kolejności. Bezpośrednio po maku warto zmielić orzechy, które zostały uprzednio obrane ze skórki, a następnie suszone owoce.

Warto jednak zauważyć, że skórka pomarańczowa nie nadaje się do takiej obróbki. Jeżeli zdecydujemy się na jej zmielenie, to właśnie ona będzie głównym sprawcą goryczy. Olejki eteryczne, które zostaną uwolnione ze skórki pomarańczy, sprawią, że nasza masa stanie się niesmaczna. Dlatego skórkę z pomarańczy najlepiej pokroić za pomocą noża i dodać ją na samym końcu procesu przygotowania.

Jak zrobić smaczną masę makową?
Jak zrobić smaczną masę makową? © Pixabay

Co zrobić, kiedy mak jest gorzki?

Gorzkie nasiona maku to nie koniec świata. Jeżeli mak nie jest zjełczały, istnieją domowe metody, które pozwalają go uratować. Przede wszystkim jednak, jeśli tylko masz taką możliwość, spróbuj maku przed zakupem. Jego smak powinien być przyjemny, lekko słodkawy, ale niezbyt intensywny. Jeżeli zauważysz, że mak jest wilgotny, zrezygnuj z jego zakupu. Również ślady pleśni lub nieprzyjemny zapach stęchlizny powinny być poważnym sygnałem ostrzegawczym.

Zanim zabierzesz się za szykowanie masy, poświęć chwilę na dokładne wypłukanie maku w zimnej wodzie. Odczekaj ok. 15 minut, by nasiona mogły nasiąknąć płynem. Po tym czasie odcedź mak na sitku wyłożonym gazą.

Sprawdzonym sposobem usunięcie gorzkiego posmaku z nasion maku, jest wcześniejsze sparzenie go gorącym mlekiem. Mak pozostaw w gorącej kąpieli na kwadrans, zanim go odcedzisz. Czynność możesz powtarzać, aż pozbędziesz się gorzkiego smaku. Istotną kwestią jest również to, by po ugotowaniu odstawić mak na kilka godzin w ciepłe miejsce (by wchłonął wilgoć).

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
makmasa makowamakowiec