PrzepisŚniadanieNajlepszy wybór na chłodny poranek. Już po chwili poczujesz zastrzyk energii

Najlepszy wybór na chłodny poranek. Już po chwili poczujesz zastrzyk energii

Aura za oknem nie zachęca do żadnych aktywności. Kiedy wstajemy rano, jeszcze jest ciemno. Dla naszego organizmu to znak, że jeszcze mamy czas na krótką drzemkę. Niestety, nie możemy sobie na to pozwolić i musimy wstać. Od razu parzymy sobie kawę i wypijamy ją na wpół przytomni. Możemy też przygotować sobie śniadanie. Idealnym wyborem będzie owsianka, która dostarczy nam mnóstwo energii.

Rozgrzewająca owsianka w miseczce
Rozgrzewająca owsianka w miseczce
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik Company S.L. - www.freepik.com

20.11.2023 | aktual.: 20.11.2023 15:20

Owsianka, która nie zamula to idealna propozycja na pierwszy posiłek. Od razu postawi cię na nogi i doda mnóstwo energii. Nie ma w sobie ani grama cukrów prostych, a do tego opiera się na składnikach z niskim indeksem glikemicznym. Jest lekka, pożywna i bogata w minerały oraz witaminy. Robi się ją w bardzo prosty sposób. Przepisem podzieliła się Agnieszka Mielczarek z kanału "Jedz inaczej".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka, która nie zamula - prosty przepis

Owsiankę rób na tłustym mleku, które jest zdrowe i między innymi dzięki niemu nie będzie ci się chciało spać po owsiance. Zamiast niego możemy też wybrać mleko migdałowe lub sojowe. Powinno być organiczne i bez dodatku cukru. Oprócz mleka potrzebujesz:

  • płatków owsianych górskich,
  • szczypty soli (elektrolity),
  • nasion chia (białko),
  • siemienia lnianego (źródło błonnika),
  • sezamu (źródło wapnia),
  • malin,
  • kiwi,
  • orzechów.
Owsianka
Owsianka© Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Wlej mleko do garnka. Wsyp do niego płatki owsiane, sól, chia, siemię lniane oraz sezam. Gotuj całość przez pięć minut. Dzięki dodatkom owsianka jest bardzo gęsta i pożywna. Siemię lniane sprawia, że jest świetna dla naszych jelit.
  2. Owsiankę włóż do miski, a na nią trochę świeżych malin oraz obranego i pokrojonego kiwi. Owców nie powinno poddawać się obróbce termicznej. Na sam koniec dorzuć orzechy włoskie.

OWSIANKA, która nie zamula. Bez cukru, niskie IG.

Wybrane dla Ciebie