Smak jak z lat 80. W PRL-u każdy uwielbiał te ciasteczka, bo są kruche i łatwe do zrobienia

Ciasteczka amoniaczki, które były niezwykle popularne w latach osiemdziesiątych, dziś są niestety raczej zapomniane. Współcześnie, kiedy myślimy o ciasteczkach, na myśl przychodzą nam przede wszystkim te maślane, a w okresie zimowym - pierniczki. Jednakże, czy ktoś jeszcze pamięta o amoniaczkach? Przepis na te ciasteczka jest niezwykle prosty i szybki, a ich smak potrafi pocieszyć i rozwiać nawet największe smuteczki.

Ciasteczka amoniaczkiCiasteczka amoniaczki
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Amoniaczki to ciasteczka, które były szczególnie uwielbiane przez pokolenia naszych dziadków i rodziców. Dziś są one niestety trochę zapomniane, co jest wielką szkodą, ponieważ są one niezwykle smaczne, delikatne, kruche i bardzo proste do wykonania. Mogę nawet śmiało stwierdzić, że ich smak przewyższa smak maślanych ciasteczek, a nawet świątecznych pierniczków. Gdy tylko poczujesz ich zapach unosić się w kuchni, twój nastrój natychmiast się poprawi. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kwaśną śmietanę i amoniak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Jak zrobić ciasteczka amoniaczki?

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 3/4 kostki zimnego masła,
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
  • płaska łyżeczka amoniaku,
  • 3 żółtka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • ok. 150 g cukru.
Ciasteczka
Ciasteczka © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania dużej miski, do której przesiej mąkę. Śmietanę przelej do innej miski, dodaj do niej żółtka oraz amoniak, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Do miski z mąką dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz oba cukry. Następnie posiekaj masło, by dobrze je wmieszać w mąkę. Następnie dodaj śmietanę z amoniakiem i żółtkami. Zacznij dłońmi zagniatać składniki.
  3. Kiedy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. Następnie za pomocą wybranych foremek wycinaj ciasteczka w ulubionym kształcie. Wycięte ciasteczka możesz delikatnie oprószyć cukrem.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na blaszce ułóż ciasteczka amoniaczki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  5. Słodkości piecz przez około 15 minut, aż ładnie urosną i zmienią barwę na lekko złocistą. Po wystygnięciu będą gotowe do zjedzenia.
Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć