Smak jak z lat 80. W PRL-u każdy uwielbiał te ciasteczka, bo są kruche i łatwe do zrobienia

Ciasteczka amoniaczki, które były niezwykle popularne w latach osiemdziesiątych, dziś są niestety raczej zapomniane. Współcześnie, kiedy myślimy o ciasteczkach, na myśl przychodzą nam przede wszystkim te maślane, a w okresie zimowym - pierniczki. Jednakże, czy ktoś jeszcze pamięta o amoniaczkach? Przepis na te ciasteczka jest niezwykle prosty i szybki, a ich smak potrafi pocieszyć i rozwiać nawet największe smuteczki.

Ciasteczka amoniaczkiCiasteczka amoniaczki
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Amoniaczki to ciasteczka, które były szczególnie uwielbiane przez pokolenia naszych dziadków i rodziców. Dziś są one niestety trochę zapomniane, co jest wielką szkodą, ponieważ są one niezwykle smaczne, delikatne, kruche i bardzo proste do wykonania. Mogę nawet śmiało stwierdzić, że ich smak przewyższa smak maślanych ciasteczek, a nawet świątecznych pierniczków. Gdy tylko poczujesz ich zapach unosić się w kuchni, twój nastrój natychmiast się poprawi. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kwaśną śmietanę i amoniak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Jak zrobić ciasteczka amoniaczki?

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 3/4 kostki zimnego masła,
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
  • płaska łyżeczka amoniaku,
  • 3 żółtka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • ok. 150 g cukru.
Ciasteczka
Ciasteczka © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania dużej miski, do której przesiej mąkę. Śmietanę przelej do innej miski, dodaj do niej żółtka oraz amoniak, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Do miski z mąką dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz oba cukry. Następnie posiekaj masło, by dobrze je wmieszać w mąkę. Następnie dodaj śmietanę z amoniakiem i żółtkami. Zacznij dłońmi zagniatać składniki.
  3. Kiedy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. Następnie za pomocą wybranych foremek wycinaj ciasteczka w ulubionym kształcie. Wycięte ciasteczka możesz delikatnie oprószyć cukrem.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na blaszce ułóż ciasteczka amoniaczki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  5. Słodkości piecz przez około 15 minut, aż ładnie urosną i zmienią barwę na lekko złocistą. Po wystygnięciu będą gotowe do zjedzenia.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯