PrzepisCiastkaSmak jak z lat 80. W PRL-u każdy uwielbiał te ciasteczka, bo są kruche i łatwe do zrobienia

Smak jak z lat 80. W PRL‑u każdy uwielbiał te ciasteczka, bo są kruche i łatwe do zrobienia

Ciasteczka amoniaczki
Ciasteczka amoniaczki
Źródło zdjęć: © Getty Images,

19.11.2023 09:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasteczka amoniaczki, które były niezwykle popularne w latach osiemdziesiątych, dziś są niestety raczej zapomniane. Współcześnie, kiedy myślimy o ciasteczkach, na myśl przychodzą nam przede wszystkim te maślane, a w okresie zimowym - pierniczki. Jednakże, czy ktoś jeszcze pamięta o amoniaczkach? Przepis na te ciasteczka jest niezwykle prosty i szybki, a ich smak potrafi pocieszyć i rozwiać nawet największe smuteczki.

Amoniaczki to ciasteczka, które były szczególnie uwielbiane przez pokolenia naszych dziadków i rodziców. Dziś są one niestety trochę zapomniane, co jest wielką szkodą, ponieważ są one niezwykle smaczne, delikatne, kruche i bardzo proste do wykonania. Mogę nawet śmiało stwierdzić, że ich smak przewyższa smak maślanych ciasteczek, a nawet świątecznych pierniczków. Gdy tylko poczujesz ich zapach unosić się w kuchni, twój nastrój natychmiast się poprawi. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kwaśną śmietanę i amoniak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić ciasteczka amoniaczki?

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 3/4 kostki zimnego masła,
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
  • płaska łyżeczka amoniaku,
  • 3 żółtka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • ok. 150 g cukru.
Ciasteczka
Ciasteczka© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania dużej miski, do której przesiej mąkę. Śmietanę przelej do innej miski, dodaj do niej żółtka oraz amoniak, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Do miski z mąką dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz oba cukry. Następnie posiekaj masło, by dobrze je wmieszać w mąkę. Następnie dodaj śmietanę z amoniakiem i żółtkami. Zacznij dłońmi zagniatać składniki.
  3. Kiedy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. Następnie za pomocą wybranych foremek wycinaj ciasteczka w ulubionym kształcie. Wycięte ciasteczka możesz delikatnie oprószyć cukrem.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na blaszce ułóż ciasteczka amoniaczki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  5. Słodkości piecz przez około 15 minut, aż ładnie urosną i zmienią barwę na lekko złocistą. Po wystygnięciu będą gotowe do zjedzenia.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także