Najzdrowsze lody na upały. Przepyszne, lekkie i do zrobienia w kilka minut
03.07.2022 07:57, aktual.: 15.09.2023 15:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Największe upały już nas dopadły, w taką temperaturę chyba nikt nie myśli o gorących posiłkach. Wręcz przeciwnie, gdy za oknem intensywnie świeci słońce, przychodzi ochota na coś orzeźwiającego. Przygotuj desery, które świetnie sprawdzą się podczas upałów. Oto najzdrowsze lody na upały, które zrobisz w kilka minut. Smakują obłędnie.
Najzdrowsze lody na upały
Jak zrobić domowy deser na ochłodę? To naprawdę wymaga tylko podstawowych składników i odrobiny czasu. Zaczniemy od naszych ulubionych. Czyli lody bananowo-orzechowe. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego, to dietetyczne lody bananowe są dla Ciebie!
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany (około 450 g)
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania lodów bananowych:
Trzy banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie umieszczamy w torebce foliowej i mrozimy przez około 3 godziny. Następnie przekładamy do miski banana, który nam został, dodajemy masło orzechowe i zamrożone owoce. Blendujemy przez kilka minut aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Lody przekładamy do plastikowego pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika jeszcze na godzinę. Lody świetnie smakują z pokruszonymi orzechami.
Najzdrowsze lody na upały - jogurtowe lody truskawkowe
Składniki:
- 300 g mrożonych truskawek,
- 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej np. miodu, ksylitolu)
Do naczynia włożyć zamrożone owoce. Dodać jogurt i substancje słodzącą. Wszystko należy zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Lody są gotowe i można podawać je od razu. Są jednak trochę miękkie. Można przełożyć je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby lekko stwardniały i dało się formować gałki.
Jogurtowe lody mango
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 dojrzałe mango - 500 g
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Pokrój mango na małe kawałki. Do przygotowania lodów użyj jogurtu greckiego. Możesz również wybrać innego, bardzo gęstego jogurtu naturalnego. Cukier rozpuść z dwiema łyżkami ciepłej wody. Mango, lekki syrop z cukru, sok wyciśnięty z limonki oraz jogurt zmiksuj na gładko, najlepiej ręcznym blenderem. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. Krem lodowy mieszaj co jakiś czas.
Oto reszta naszych przepisów na domowe lody: