Najzdrowszy owoc. Zajadaj, a mózg będzie działał jak komputer

Dostępna jest w sklepach przez cały rok, a osoby uprawiające ją w swoich domach nie narzekają na zbiory. Małe, fioletowe kuleczki na pierwszy rzut oka wyglądają dość niepozornie. Skrywają jednak całą moc wartości odżywczych, które stawiają je na podium wśród najzdrowszych owoców.

Najzdrowszy owoc na świecieNajzdrowszy owoc na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Borówka amerykańska to owoc, który rośnie i dojrzewa latem, ale bez problemu kupić ją można również poza sezonem. To nie tylko smaczny dodatek do owsianki czy składnik tarty z owocami, ale również zdrowa przekąska. Przede wszystkim jest bogatym źródłem mikro- i makroelementów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znaleźć w niej można mnóstwo przeciwutleniaczy, które odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeden sekret idealnych placków ziemniaczanych. Daria Ładocha wyjaśnia popularny błąd

Jednej z najzdrowszych owoców

Ten mały, fioletowy owoc to prawdziwa bomba witaminowa. Zawarte w niej antocyjany, witamina C i inne składniki odżywcze korzystnie wpływają na nasz organizm, wspierając odporność, poprawiając wzrok i spowalniając procesy starzenia. Dzięki zawartości witamin z grupy B borówka pomaga zwiększyć poziom energii i poprawić samopoczucie. Jest doskonałym wyborem dla osób prowadzących aktywny tryb życia.

Tak borówki wpływają na organizm. Mało kto ma świadomość właściwości tych owoców
Tak borówki wpływają na organizm. Mało kto ma świadomość właściwości tych owoców © Adobe Stock | Picasa

Regularne spożywanie borówki amerykańskiej, zarówno w formie surowej, jak i w postaci soku, ma korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawiając pamięć, koncentrację oraz zdolność uczenia się. Co więcej, jej składniki wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także wspomagają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy.

Zawarte w borówkach antocyjany pomagają chronić wzrok przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To właśnie one nadają borówce charakterystyczny kolor. Borówka pomaga także obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza poziom złego cholesterolu i zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi.

Sok z borówki

Bogaty w antyoksydanty, sok z borówki pomaga zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia. Regularnie spożywany może poprawić wygląd skóry i opóźnić pojawienie się zmarszczek.

Sok z borówki to świetne uzupełnienie zdrowej diety
Sok z borówki to świetne uzupełnienie zdrowej diety © Canva

Do przygotowania soku z borówki wystarczą same owoce, a cały proces jest niezwykle prosty: umyte owoce wystarczy zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę. Taki sok można rozcieńczyć wodą lub spożyć w gęstszej formie, aby cieszyć się intensywnym smakiem i pełnią wartości odżywczych. Gotowy napój można przechowywać w lodówce lub zapasteryzować, aby cieszyć się nim przez dłuższy czas.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej