To ciasto znika do ostatniego okruszka. Wyjątkową tartę przygotujesz bez pomocy piekarnika

Tarta z borówkami na herbatnikowym spodzie to przepis na prosty deser bez pieczenia. Prezentuje się bajecznie, a sam przepis jest naprawdę łatwy. Nie musisz długo chłodzić, a składniki znajdziesz w niemal każdym sklepie.

Tarta z borówkami- PysznościTarta z borówkami- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż w krainie wypieków można zanurzyć się i szukać przepisów na wymyślne desery, to czasem te proste połączenia sprawiają, że gotowe ciasto znika do ostatniego okruszka. Herbatnikowy, kakaowy spód połączyłam ze słodką masą z ubitej śmietanki i mascarpone i ukoronowałam pysznymi borówkami. Deser wyszedł tak pyszny, że zniknął z lodówki w jeden dzień. Co ciekawe, w przeciwieństwie do wielu ciast bez pieczenia, chłodzić się musi naprawdę krótko- wystarczy zaledwie godzina. Zamiast borówek możesz sięgnąć też po inne owoce, takie jak maliny, truskawki czy nawet porzeczki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z borówkami bez pieczenia. Smakuje i wygląda jak z najlepszej cukierni

Tarta z borówkami bez pieczenia

Składniki:

Spód:

  • 300 g herbatników kakaowych,
  • 100 g masła.

Krem:

  • 330 ml śmietanki 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 4-5 łyżek cukru pudru.

Do dekoracji:

  • 300 g borówek,

Sposób przygotowania:

Krok 1: Herbatniki blenduję i mieszam z roztopionym masłem. Formę do tart delikatnie smaruję masłem i wykładam przygotowaną masą ciasteczkową. Ciasteczka dociskam mocno łyżką, aby powstał zwarty spód. Wstawiam całość do lodówki.

Spód do tarty- Pyszności
Spód do tarty- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijam mikserem wraz z cukrem pudrem oraz mascarpone.

Krok 3: Powstałą masę przekładam do tortownicy z kakaowym spodem. Na wierzchu układam umyte wcześniej borówki. Opcjonalnie możesz sięgnąć też po maliny, truskawki, porzeczki czy też jagody.

Tarta z borówkami bez pieczenia- Pyszności
Tarta z borówkami bez pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na minimum godzinę, aby dobrze się schłodziło. Po tym czasie kroję deser na porcje i serwuję moim bliskim. Prosty i szybki przepis, z którym poradzą sobie nawet amatorzy. Gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Smacznego!

Tarta z borówkami bez pieczenia- Pyszności
Tarta z borówkami bez pieczenia- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej