To ciasto znika do ostatniego okruszka. Wyjątkową tartę przygotujesz bez pomocy piekarnika
Tarta z borówkami na herbatnikowym spodzie to przepis na prosty deser bez pieczenia. Prezentuje się bajecznie, a sam przepis jest naprawdę łatwy. Nie musisz długo chłodzić, a składniki znajdziesz w niemal każdym sklepie.
18.09.2023 08:57
Chociaż w krainie wypieków można zanurzyć się i szukać przepisów na wymyślne desery, to czasem te proste połączenia sprawiają, że gotowe ciasto znika do ostatniego okruszka. Herbatnikowy, kakaowy spód połączyłam ze słodką masą z ubitej śmietanki i mascarpone i ukoronowałam pysznymi borówkami. Deser wyszedł tak pyszny, że zniknął z lodówki w jeden dzień. Co ciekawe, w przeciwieństwie do wielu ciast bez pieczenia, chłodzić się musi naprawdę krótko- wystarczy zaledwie godzina. Zamiast borówek możesz sięgnąć też po inne owoce, takie jak maliny, truskawki czy nawet porzeczki.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tarta z borówkami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
- 300 g herbatników kakaowych,
- 100 g masła.
Krem:
- 330 ml śmietanki 30%,
- 250 g mascarpone,
- 4-5 łyżek cukru pudru.
Do dekoracji:
- 300 g borówek,
Sposób przygotowania:
Krok 1: Herbatniki blenduję i mieszam z roztopionym masłem. Formę do tart delikatnie smaruję masłem i wykładam przygotowaną masą ciasteczkową. Ciasteczka dociskam mocno łyżką, aby powstał zwarty spód. Wstawiam całość do lodówki.
Krok 2: Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijam mikserem wraz z cukrem pudrem oraz mascarpone.
Krok 3: Powstałą masę przekładam do tortownicy z kakaowym spodem. Na wierzchu układam umyte wcześniej borówki. Opcjonalnie możesz sięgnąć też po maliny, truskawki, porzeczki czy też jagody.
Krok 4: Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na minimum godzinę, aby dobrze się schłodziło. Po tym czasie kroję deser na porcje i serwuję moim bliskim. Prosty i szybki przepis, z którym poradzą sobie nawet amatorzy. Gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Smacznego!