Najzdrowszy sok. Możesz pić codziennie, a obniża ciśnienie i zapobiega cukrzycy
Zaczynając od redukcji zmarszczek, a kończąc na profilaktyce nowotworów - aronia jest prawdziwym skarbem dla naszego zdrowia. Szczególnie popularne jest spożywanie soku aronii, a efekty, jakie przynosi dla zdrowia i urody, mogą naprawdę zaskoczyć.
22.07.2024 | aktual.: 22.07.2024 16:07
Aronia to polski superowoc. Sok przyrządzony na jej bazie nazywany jest "czarnym skarbem" Polaków. Warto mieć jego zapas w domowej spiżarni, posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest cennym źródłem antyoksydantów, w tym witaminy C, która jest niezwykle ważna dla naszego zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto spożywać sok z aronii?
Te niewielkie ciemne owoce są cenną bronią w walce z sezonowymi infekcjami, ale to nie wszystko. Aronia pomaga również w nadciśnieniu, dlatego jest szczególnie polecana osobom, które zmagają się z tym problemem, a także zagrożonym chorobami serca. Co więcej, aronia obniża poziom glukozy we krwi i wspiera produkcję insuliny. W przypadku diabetyków warto jednak pamiętać, aby spożywać świeże owoce lub domowe przetwory bez dodatku cukru.
Regularne picie soku z aronii poprawia wygląd skóry, a także włosów i paznokci. Aronia, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, pomaga w walce z wolnymi rodnikami, które są jednym z głównych czynników przyspieszających proces starzenia. Sok z aronii ma również pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy. Chroni przed demencją, zmniejsza skutki stresu, poprawia nastrój i dodaje energii.
Zobacz także
Sok z aronii to sprzymierzeniec naszego układu trawiennego. Wspiera pracę żołądka, wątroby, trzustki. Odtruwa organizm, usprawnia metabolizm i pomaga w eliminacji resztek pokarmowych z jelita grubego. Pomaga na wzdęcia, bóle brzucha i zaparcia. W aronii znajdują się również taniny, które wykazują nie tylko właściwości przeciwbakteryjne, ale też antynowotworowe. Dzięki temu mogą odegrać istotną rolę w profilaktyce raka.
Domowy sok z aronii bez cukru. Przepis
Składniki:
- 2-2,5 kg aronii (z takiej ilości powstanie ok. 1 l soku),
- sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Przygotowanie:
- Aronię przełóż do woreczków spożywczych i wstaw do zamrażarki na 48 godzin. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki z owoców.
- Po tym czasie owoce przepłucz pod bieżącą ciepłą wodą.
- Owoce zblenduj, a następnie przeciśnij przez sito wyłożone gazą. Sok również możesz pozyskać za pomocą sokowirówki lub sokownika.
- Do wyciśniętego soku z aronii dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Następnie rozlej powstały sok do wyparzonych słoików bądź butelek.
- Słoiki pasteryzuj od zimnej wody przez 25 minut od momentu zagotowania wody (wtedy też zmniejsz moc palnika).
- Po pasteryzacji słoiki ustaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do wystudzenia najlepiej na 24 godziny. Przechowuj w zaciemnionym miejscu.