InspiracjeNaleśniki, które podasz na obiad. W środku obłędny farsz z kilku składników

Naleśniki, które podasz na obiad. W środku obłędny farsz z kilku składników

Większość z nas jada naleśniki na słodko, zapominając o tym, jak dobrze wypadają w wersji wytrawnej. Moje ulubione to te z farszem, w którym nie ma ani grama mięsa, dzięki czemu smażę je w każdy postny piątek.

Naleśniki w wersji wytrawnej to idealny pomysł na obiad
Naleśniki w wersji wytrawnej to idealny pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uwielbiam naleśniki w każdej formie, ale dopiero niedawno spróbowałam ich w wersji na słono. Od tamtej pory robię je co najmniej raz w tygodniu. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze szybkie i tanie w przygotowaniu, a składniki dostaniesz w każdym sklepie. Jest to świetny obiad dla wegetarian, bo do farszu nie dodaje się mięsa. Wystarczą tylko szpinak, pieczarki, mascarpone i ciasto naleśnikowe, aby stworzyć genialne, jak i sycące danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Przepis na naleśniki

Podaję przepis na ciasto naleśnikowe, ale jeśli masz jakiś własny, sprawdzony patent, to możesz pominąć ten krok. Najistotniejszy jest farsz, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Składniki są aromatyczne same w sobie, dlatego dodaję tylko sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej, która świetnie podkreśla kremowość tego nadzienia. Do swoich naleśników użyłam grana padano, bo akurat miałam w lodówce, ale sprawdzi się też każdy inny ser, np. parmezan albo cheddar.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 opakowanie szpinaku baby,
  • 150 g mascarpone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g startego, żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do miski i dodaj odrobinę soli. Ubij za pomocą rózgi lub miksera. Następnie dorzuć mąkę, mleko, wodę gazowaną oraz olej, cały czas przy tym mieszając, aby powstało gładkie, lejące się ciasto. Wstaw je do lodówki na pół godziny.
  2. Rozgrzej patelnię, nie musisz dodawać na nią tłuszczu, bo jest on już w cieście. Potem nalewaj porcje ciasta, w takiej ilości, aby powstały cienkie, chrupiące naleśniki.
  3. Pora na farsz. Umyj pieczarki i pokrój w półplasterki. Na drugiej patelni rozgrzej olej roślinny i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dorzuć pieczarki i szpinak, a następnie smaż do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Przypraw farsz pieprzem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej, a na sam koniec wymieszaj farsz z serkiem mascarpone.
  4. Smaruj naleśniki gorącym farszem i posyp całość żółtym serem. Złóż naleśniki w rulony albo w koperty.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
naleśniki na słonoobiad bez mięsanaleśniki

Wybrane dla Ciebie