Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie

Latem, gdy ziemniaki z koperkiem pachną jak dom u babci, a kotlet czy jajko sadzone wjeżdżają na talerz prosto z patelni, nie może zabraknąć jeszcze jednego elementu – świeżej sałaty masłowej ze śmietaną. To jedno z tych dań, które znika szybciej, niż się je przygotowuje. Niby banalne, a jednak ma w sobie coś wyjątkowego.

Sałata masłowa ze śmietanąSałata masłowa ze śmietaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy na targu pojawia się młoda kapusta, botwinka i pachnące koperkiem ziemniaki, wiadomo, że nadeszło lato na talerzu. Ale jest jeszcze jeden składnik, który zawsze królował przy domowym obiedzie – sałata masłowa ze śmietaną. Delikatna, lekko słodkawa, z aksamitnym sosem, który zbiera się na dnie miski jak skarb. W dzieciństwie wyjadałam ją łyżką, czasem nawet prosto z garnka, zanim trafiła na stół.

Przepis na sałatę masłową ze śmietaną

Sałata masłowa ze śmietaną to jeden z tych prostych, sezonowych dodatków, które mają w sobie więcej smaku, niż niejedno wykwintne danie. Gładka śmietana, lekko kwaskowy i słodkawy sos oraz miękkie liście sałaty tworzą duet idealny – zwłaszcza do letnich obiadów.

Składniki (na 1 porcję):

  • 0,5 główki sałaty masłowej,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki octu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Myję i osuszam liście sałaty, po czym rwę je na mniejsze kawałki.
  2. W oddzielnej miseczce łączę śmietanę z cukrem, octem i solą – mieszam aż do uzyskania jednolitego sosu.
  3. Zalewam nim sałatę, delikatnie mieszam i podaję od razu, zanim puści sok.

Dlaczego warto jeść sałatę masłową?

Sałata masłowa to nie tylko smaczny, ale też wyjątkowo zdrowy dodatek do obiadu. Jej delikatne liście są lekkostrawne i bogate w witaminy – zwłaszcza witaminę A, K i C, które wspierają odporność, wzrok i kondycję skóry. Zawiera również kwas foliowy, cenny dla układu nerwowego i krwiotwórczego, oraz niewielkie ilości żelaza i wapnia, ważnych dla utrzymania mocnych kości i prawidłowego krążenia.

Co więcej, dzięki dużej zawartości wody (nawet do 95 proc.), sałata doskonale nawadnia organizm i wspomaga trawienie – co ma ogromne znaczenie w ciepłe dni, kiedy organizm szybciej się odwadnia. Jest także niskokaloryczna (ok. 13 kcal w 100 g), więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej czy w lekkim menu sezonowym. Zawarte w niej błonnik i chlorofil wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn, a naturalne antyoksydanty pomagają spowolnić procesy starzenia komórek.

W połączeniu ze śmietaną i prostym, domowym sosem staje się nie tylko pyszną, ale i zbilansowaną częścią letniego posiłku – idealną dla dzieci, dorosłych i seniorów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej