WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie

Latem, gdy ziemniaki z koperkiem pachną jak dom u babci, a kotlet czy jajko sadzone wjeżdżają na talerz prosto z patelni, nie może zabraknąć jeszcze jednego elementu – świeżej sałaty masłowej ze śmietaną. To jedno z tych dań, które znika szybciej, niż się je przygotowuje. Niby banalne, a jednak ma w sobie coś wyjątkowego.

Sałata masłowa ze śmietanąSałata masłowa ze śmietaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy na targu pojawia się młoda kapusta, botwinka i pachnące koperkiem ziemniaki, wiadomo, że nadeszło lato na talerzu. Ale jest jeszcze jeden składnik, który zawsze królował przy domowym obiedzie – sałata masłowa ze śmietaną. Delikatna, lekko słodkawa, z aksamitnym sosem, który zbiera się na dnie miski jak skarb. W dzieciństwie wyjadałam ją łyżką, czasem nawet prosto z garnka, zanim trafiła na stół.

Przepis na sałatę masłową ze śmietaną

Sałata masłowa ze śmietaną to jeden z tych prostych, sezonowych dodatków, które mają w sobie więcej smaku, niż niejedno wykwintne danie. Gładka śmietana, lekko kwaskowy i słodkawy sos oraz miękkie liście sałaty tworzą duet idealny – zwłaszcza do letnich obiadów.

Składniki (na 1 porcję):

  • 0,5 główki sałaty masłowej,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki octu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Myję i osuszam liście sałaty, po czym rwę je na mniejsze kawałki.
  2. W oddzielnej miseczce łączę śmietanę z cukrem, octem i solą – mieszam aż do uzyskania jednolitego sosu.
  3. Zalewam nim sałatę, delikatnie mieszam i podaję od razu, zanim puści sok.

Dlaczego warto jeść sałatę masłową?

Sałata masłowa to nie tylko smaczny, ale też wyjątkowo zdrowy dodatek do obiadu. Jej delikatne liście są lekkostrawne i bogate w witaminy – zwłaszcza witaminę A, K i C, które wspierają odporność, wzrok i kondycję skóry. Zawiera również kwas foliowy, cenny dla układu nerwowego i krwiotwórczego, oraz niewielkie ilości żelaza i wapnia, ważnych dla utrzymania mocnych kości i prawidłowego krążenia.

Co więcej, dzięki dużej zawartości wody (nawet do 95 proc.), sałata doskonale nawadnia organizm i wspomaga trawienie – co ma ogromne znaczenie w ciepłe dni, kiedy organizm szybciej się odwadnia. Jest także niskokaloryczna (ok. 13 kcal w 100 g), więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej czy w lekkim menu sezonowym. Zawarte w niej błonnik i chlorofil wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn, a naturalne antyoksydanty pomagają spowolnić procesy starzenia komórek.

W połączeniu ze śmietaną i prostym, domowym sosem staje się nie tylko pyszną, ale i zbilansowaną częścią letniego posiłku – idealną dla dzieci, dorosłych i seniorów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne