Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie

Latem, gdy ziemniaki z koperkiem pachną jak dom u babci, a kotlet czy jajko sadzone wjeżdżają na talerz prosto z patelni, nie może zabraknąć jeszcze jednego elementu – świeżej sałaty masłowej ze śmietaną. To jedno z tych dań, które znika szybciej, niż się je przygotowuje. Niby banalne, a jednak ma w sobie coś wyjątkowego.

Sałata masłowa ze śmietanąSałata masłowa ze śmietaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy na targu pojawia się młoda kapusta, botwinka i pachnące koperkiem ziemniaki, wiadomo, że nadeszło lato na talerzu. Ale jest jeszcze jeden składnik, który zawsze królował przy domowym obiedzie – sałata masłowa ze śmietaną. Delikatna, lekko słodkawa, z aksamitnym sosem, który zbiera się na dnie miski jak skarb. W dzieciństwie wyjadałam ją łyżką, czasem nawet prosto z garnka, zanim trafiła na stół.

Przepis na sałatę masłową ze śmietaną

Sałata masłowa ze śmietaną to jeden z tych prostych, sezonowych dodatków, które mają w sobie więcej smaku, niż niejedno wykwintne danie. Gładka śmietana, lekko kwaskowy i słodkawy sos oraz miękkie liście sałaty tworzą duet idealny – zwłaszcza do letnich obiadów.

Składniki (na 1 porcję):

  • 0,5 główki sałaty masłowej,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki octu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Myję i osuszam liście sałaty, po czym rwę je na mniejsze kawałki.
  2. W oddzielnej miseczce łączę śmietanę z cukrem, octem i solą – mieszam aż do uzyskania jednolitego sosu.
  3. Zalewam nim sałatę, delikatnie mieszam i podaję od razu, zanim puści sok.

Dlaczego warto jeść sałatę masłową?

Sałata masłowa to nie tylko smaczny, ale też wyjątkowo zdrowy dodatek do obiadu. Jej delikatne liście są lekkostrawne i bogate w witaminy – zwłaszcza witaminę A, K i C, które wspierają odporność, wzrok i kondycję skóry. Zawiera również kwas foliowy, cenny dla układu nerwowego i krwiotwórczego, oraz niewielkie ilości żelaza i wapnia, ważnych dla utrzymania mocnych kości i prawidłowego krążenia.

Co więcej, dzięki dużej zawartości wody (nawet do 95 proc.), sałata doskonale nawadnia organizm i wspomaga trawienie – co ma ogromne znaczenie w ciepłe dni, kiedy organizm szybciej się odwadnia. Jest także niskokaloryczna (ok. 13 kcal w 100 g), więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej czy w lekkim menu sezonowym. Zawarte w niej błonnik i chlorofil wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn, a naturalne antyoksydanty pomagają spowolnić procesy starzenia komórek.

W połączeniu ze śmietaną i prostym, domowym sosem staje się nie tylko pyszną, ale i zbilansowaną częścią letniego posiłku – idealną dla dzieci, dorosłych i seniorów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥