Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Kiedy za oknem termometr wskazuje, że nadeszło wyczekiwane lato, chęć na ciepłe obiady zdecydowanie spada. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na orzeźwiającą, pełną smaków zupę.
Chłodnik nie musi być tylko litewski, z buraków i koperku. Nasi sąsiedzi ze wschodu zajadają się okroszką, czyli zupą ze świeżych ogórków, wędzonej szynki i kwasu chlebowego. Łączy w sobie lekkość i rześkość z pożywnością, dzięki czemu uciszy burczenie w brzuchu w czasie upałów. Na dodatek jej główny składnik zadziała jak naturalne remedium na jelitowe dolegliwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci
Okroszka - przepis na chłodnik
Okroszka dawniej była daniem chłopskiej kuchni. Bazowała na resztkach gotowanych warzyw i mięsa, które zalewano kwasem chlebowym. Dziś używa się świeżych warzyw, ale kwas obowiązkowo musi pojawić się na liście składników Gazowany napój dodaje lekkości i pozwala przetrwać upały. Nic więc dziwnego, że często sięgali po niego zmęczeni pracą na polu chłopi.
Smak to jednak nie wszystko. Kwas chlebowy, jak na fermentowany napój przystało, jest doskonałym źródłem probiotyków. One same odgrywają bardzo ważną rolę w jelitach. Wspierają mikrobiom jelit, co przekłada się na lepsze trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Na dodatek są pomocą w redukcji wzdęć, zaparć i innych dolegliwości trawiennych.
Połączenie błonnika z warzyw, probiotyków z kwasu chlebowego oraz nawadniających właściwości zupy sprawia, że okroszka jest jak naturalny eliksir dla układu trawiennego. Na dodatek jest tak smaczna, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia.
Składniki:
- 1,5 l zimnego kwasu chlebowego,
- 800 g ogórków gruntowych,
- 2 pęczki szczypiorku,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2-3 łyżeczki musztardy (opcjonalnie),
- 200 g szynki,
- 4 jaja na twardo,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupki i posiekaj.
- Ogórki pokrój w kostkę, podobnie zrób z wędliną.
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- W garnku wymieszaj kwas chlebowy ze śmietaną i musztardą.
- Dodaj szynkę, ogórki i szczypiorek i wymieszaj.
- Dorzuć ugotowane jajka i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny, a najlepiej na kilka godzin lub nawet całą noc. Zupa powinna być dobrze schłodzona.