WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Nasze babcie gotowały tę zupę wiosną. Przyjemnie rozgrzewa i syci za cały obiad

Kiedy tylko na straganach pojawia się młoda kapusta, przychodzi pora na pyszną zupę. Przepis liczy sobie więcej lat, niż mogłoby się wydawać, ale do dziś zachwyca smakiem.

Prosty kapuśniak z kiełbasąProsty kapuśniak z kiełbasą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

W polskiej kuchni nie może zabraknąć zup. Gościły o każdej porze roku, a ich smak zależał od tego, co akurat znaleźć można było w przydomowym ogródku. Gdy zapełniały się one młodą kapustą, nasze babcie wyczarowywały prosty kapuśniak. Żeby był bardziej sycący i mógł zastąpić nawet drugie danie, dodawano do niego kiełbasę. Dzięki temu nikt nie może narzekać na to, że sama zupa to żaden obiad, bo nie da się nią najeść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Sezon na młodą kapustę zaczyna się w maju, więc już przebieram nogami na myśl o tym daniu. Tu nie ma miejsca na zbędne składniki, długie przygotowania czy kombinowanie. To proste, sycące danie, które przyjemnie rozgrzewa po chłodniejszych wiosennych dniach i z powodzeniem zastępuje cały obiad.

Prosty kapuśniak z młodej kapusty
Prosty kapuśniak z młodej kapusty © Adobe Stock

Sekret tkwi w połączeniu delikatnej, młodej kapusty z aromatyczną kiełbasą i słodyczą marchewki. Tak właśnie smakuje tradycyjny, domowy obiad, jakim raczyć się mogliśmy u naszych babć. To pochwała prostoty i pyszne danie, które nie kosztuje fortuny.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 300 g kiełbasy (np. wiejskiej lub śląskiej),
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • świeży koperek,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, przekrój na ćwiartki, a następnie poszatkuj. Jeśli jest bardzo młoda, nie musisz wycinać głąba.
  2. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Ziemniaki, jeśli używasz, obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki.
  3. W dużym garnku rozgrzej olej lub smalec. Podsmaż na nim pokrojoną cebulę, aż się zeszkli.
  4. Dodaj kiełbasę i smaż, aż się lekko zrumieni.
  5. Do garnka włóż poszatkowaną kapustę, marchewkę i pietruszkę. Zalej gorącą wodą lub bulionem (około 1.5 - 2 litrów), tak aby przykryło warzywa.
  6. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  7. Gotuj na średnim ogniu, aż kapusta i marchewka będą miękkie. Po około 10 minutach gotowania kapusty dodaj też pokrojone w kostkę ziemniaki.
  8. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  10. Przed podaniem posyp świeżo posiekanym koperkiem.

Prosta i pyszna zupa z kiełbasą i młodą kapustą jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje