Nasze babcie gotowały tę zupę wiosną. Przyjemnie rozgrzewa i syci za cały obiad
Kiedy tylko na straganach pojawia się młoda kapusta, przychodzi pora na pyszną zupę. Przepis liczy sobie więcej lat, niż mogłoby się wydawać, ale do dziś zachwyca smakiem.
W polskiej kuchni nie może zabraknąć zup. Gościły o każdej porze roku, a ich smak zależał od tego, co akurat znaleźć można było w przydomowym ogródku. Gdy zapełniały się one młodą kapustą, nasze babcie wyczarowywały prosty kapuśniak. Żeby był bardziej sycący i mógł zastąpić nawet drugie danie, dodawano do niego kiełbasę. Dzięki temu nikt nie może narzekać na to, że sama zupa to żaden obiad, bo nie da się nią najeść.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Sezon na młodą kapustę zaczyna się w maju, więc już przebieram nogami na myśl o tym daniu. Tu nie ma miejsca na zbędne składniki, długie przygotowania czy kombinowanie. To proste, sycące danie, które przyjemnie rozgrzewa po chłodniejszych wiosennych dniach i z powodzeniem zastępuje cały obiad.
Sekret tkwi w połączeniu delikatnej, młodej kapusty z aromatyczną kiełbasą i słodyczą marchewki. Tak właśnie smakuje tradycyjny, domowy obiad, jakim raczyć się mogliśmy u naszych babć. To pochwała prostoty i pyszne danie, które nie kosztuje fortuny.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 300 g kiełbasy (np. wiejskiej lub śląskiej),
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2-3 ziemniaki,
- 2-3 liście laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- świeży koperek,
- olej lub smalec do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, przekrój na ćwiartki, a następnie poszatkuj. Jeśli jest bardzo młoda, nie musisz wycinać głąba.
- Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Ziemniaki, jeśli używasz, obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki.
- W dużym garnku rozgrzej olej lub smalec. Podsmaż na nim pokrojoną cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj kiełbasę i smaż, aż się lekko zrumieni.
- Do garnka włóż poszatkowaną kapustę, marchewkę i pietruszkę. Zalej gorącą wodą lub bulionem (około 1.5 - 2 litrów), tak aby przykryło warzywa.
- Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotuj na średnim ogniu, aż kapusta i marchewka będą miękkie. Po około 10 minutach gotowania kapusty dodaj też pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp świeżo posiekanym koperkiem.
Prosta i pyszna zupa z kiełbasą i młodą kapustą jest już gotowa. Smacznego!