Nasze babcie gotowały tę zupę wiosną. Przyjemnie rozgrzewa i syci za cały obiad

Kiedy tylko na straganach pojawia się młoda kapusta, przychodzi pora na pyszną zupę. Przepis liczy sobie więcej lat, niż mogłoby się wydawać, ale do dziś zachwyca smakiem.

Prosty kapuśniak z kiełbasąProsty kapuśniak z kiełbasą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W polskiej kuchni nie może zabraknąć zup. Gościły o każdej porze roku, a ich smak zależał od tego, co akurat znaleźć można było w przydomowym ogródku. Gdy zapełniały się one młodą kapustą, nasze babcie wyczarowywały prosty kapuśniak. Żeby był bardziej sycący i mógł zastąpić nawet drugie danie, dodawano do niego kiełbasę. Dzięki temu nikt nie może narzekać na to, że sama zupa to żaden obiad, bo nie da się nią najeść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Sezon na młodą kapustę zaczyna się w maju, więc już przebieram nogami na myśl o tym daniu. Tu nie ma miejsca na zbędne składniki, długie przygotowania czy kombinowanie. To proste, sycące danie, które przyjemnie rozgrzewa po chłodniejszych wiosennych dniach i z powodzeniem zastępuje cały obiad.

Prosty kapuśniak z młodej kapusty
Prosty kapuśniak z młodej kapusty © Adobe Stock

Sekret tkwi w połączeniu delikatnej, młodej kapusty z aromatyczną kiełbasą i słodyczą marchewki. Tak właśnie smakuje tradycyjny, domowy obiad, jakim raczyć się mogliśmy u naszych babć. To pochwała prostoty i pyszne danie, które nie kosztuje fortuny.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 300 g kiełbasy (np. wiejskiej lub śląskiej),
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • świeży koperek,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, przekrój na ćwiartki, a następnie poszatkuj. Jeśli jest bardzo młoda, nie musisz wycinać głąba.
  2. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Ziemniaki, jeśli używasz, obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki.
  3. W dużym garnku rozgrzej olej lub smalec. Podsmaż na nim pokrojoną cebulę, aż się zeszkli.
  4. Dodaj kiełbasę i smaż, aż się lekko zrumieni.
  5. Do garnka włóż poszatkowaną kapustę, marchewkę i pietruszkę. Zalej gorącą wodą lub bulionem (około 1.5 - 2 litrów), tak aby przykryło warzywa.
  6. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  7. Gotuj na średnim ogniu, aż kapusta i marchewka będą miękkie. Po około 10 minutach gotowania kapusty dodaj też pokrojone w kostkę ziemniaki.
  8. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  10. Przed podaniem posyp świeżo posiekanym koperkiem.

Prosta i pyszna zupa z kiełbasą i młodą kapustą jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej