Jedna z najsmaczniejszych zup na świecie. Finowie się zajadają

Lohikeitto, czyli fińska zupa z łososia, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatna w smaku, kremowa, gęsta i sycąca, rozgrzewa już po pierwszej łyżce. Nic dziwnego, że Finowie tak ją uwielbiają!

Jedna z najsmaczniejszych zup na świecie. Finowie się zajadają Jedna z najsmaczniejszych zup na świecie. Finowie się zajadają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Skandynawska kuchnia to nie tylko szwedzkie klopsiki czy duńskie smørrebrød. Finlandia również ma wiele do zaoferowania, a jednym z największych skarbów kulinarnej tradycji jest zupa z łososia, zwana Lohikeitto. To danie, które nie tylko rozgrzeje cię w chłodne dni, ale także oczaruje subtelnym smakiem i kremową konsystencją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Lohikeitto: Skarb kuchni skandynawskiej

Ta fińska zupa z łososia to prawdziwy rarytas. Wyjątkowo prosta w przygotowaniu, jednak niezwykle aromatyczna i sycąca. Głównymi składnikami są ziemniaki, filet z łososia i por, które razem tworzą niezapomniany smak. Całość zatopiona w mleku lub śmietanie, doprawiona koperkiem, tworzy doskonałą harmonię smaków.

Przepis na tradycyjną zupę lohikeitto

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
  • 500 g filetu z łososia (bez skóry), pokrojonego w kawałki,
  • Jasna część pora, pokrojona w krążki,
  • marchew, pokrojona w plasterki,
  • 1 litr wody,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • posiekany pęczek koperku,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Na początku rozpuść masło w garnku o grubym dnie i zeszklij na nim pokrojonego pora.
  2. Dodaj posiekaną marchew i ziemniaki, a następnie smaż je przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
  3. Zalej wszystko wodą, dodaj sól, ziele angielskie i liść laurowy, i gotuj tak długo, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Następnie dodaj śmietankę i zagotuj.
  5. Dorzuć pokrojonego łososia i połowę koperku. Delikatnie wymieszaj, przykryj garnek i zdjąć z ognia. Pozostaw na około 5 minut.
  6. Na koniec dopraw zupę pieprzem i solą według uznania. Posyp resztą koperku i podawaj od razu.

Lohikeitto to idealna propozycja na obiad, kolację lub lunch. Świetnie sprawdzi się również jako rozgrzewająca przystawka przed daniem głównym. Zupa jest sycąca i bogata w wartości odżywcze, dlatego z pewnością zaspokoi apetyt każdego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji