PrzepisZupyJedna z najsmaczniejszych zup na świecie. Finowie się zajadają

Jedna z najsmaczniejszych zup na świecie. Finowie się zajadają

Jedna z najsmaczniejszych zup na świecie. Finowie się zajadają
Jedna z najsmaczniejszych zup na świecie. Finowie się zajadają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
16.02.2024 12:27, aktualizacja: 16.02.2024 12:46

Lohikeitto, czyli fińska zupa z łososia, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatna w smaku, kremowa, gęsta i sycąca, rozgrzewa już po pierwszej łyżce. Nic dziwnego, że Finowie tak ją uwielbiają!

Skandynawska kuchnia to nie tylko szwedzkie klopsiki czy duńskie smørrebrød. Finlandia również ma wiele do zaoferowania, a jednym z największych skarbów kulinarnej tradycji jest zupa z łososia, zwana Lohikeitto. To danie, które nie tylko rozgrzeje cię w chłodne dni, ale także oczaruje subtelnym smakiem i kremową konsystencją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lohikeitto: Skarb kuchni skandynawskiej

Ta fińska zupa z łososia to prawdziwy rarytas. Wyjątkowo prosta w przygotowaniu, jednak niezwykle aromatyczna i sycąca. Głównymi składnikami są ziemniaki, filet z łososia i por, które razem tworzą niezapomniany smak. Całość zatopiona w mleku lub śmietanie, doprawiona koperkiem, tworzy doskonałą harmonię smaków.

Przepis na tradycyjną zupę lohikeitto

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
  • 500 g filetu z łososia (bez skóry), pokrojonego w kawałki,
  • Jasna część pora, pokrojona w krążki,
  • marchew, pokrojona w plasterki,
  • 1 litr wody,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • posiekany pęczek koperku,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Na początku rozpuść masło w garnku o grubym dnie i zeszklij na nim pokrojonego pora.
  2. Dodaj posiekaną marchew i ziemniaki, a następnie smaż je przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
  3. Zalej wszystko wodą, dodaj sól, ziele angielskie i liść laurowy, i gotuj tak długo, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Następnie dodaj śmietankę i zagotuj.
  5. Dorzuć pokrojonego łososia i połowę koperku. Delikatnie wymieszaj, przykryj garnek i zdjąć z ognia. Pozostaw na około 5 minut.
  6. Na koniec dopraw zupę pieprzem i solą według uznania. Posyp resztą koperku i podawaj od razu.

Lohikeitto to idealna propozycja na obiad, kolację lub lunch. Świetnie sprawdzi się również jako rozgrzewająca przystawka przed daniem głównym. Zupa jest sycąca i bogata w wartości odżywcze, dlatego z pewnością zaspokoi apetyt każdego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także