Nazwa może połamać język. Na szczęście sam smak tych placuszków jest obłędny

Grecka kuchnia to nie tylko sałatka z fetą, tzatziki i gyros. Te pyszne, zielone kotleciki z cukinii szybko skradną serce i podbiją podniebienie domowników.

Greckie placuszki z cukiniiGreckie placuszki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie swoją lekkością i smakiem przeniesie cię wprost na jedną z greckich wysp. Ich oryginalna nazwa to kolokitokeftedes. Żeby jednak nie połamać sobie języka, nazywamy je po prostu greckimi placuszkami z cukinią. Świetnie sprawdzą się na bezmięsny obiad i w pyszny sposób przemycą dodatkową porcję warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa

Greckie placuszki z cukinią

Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku placuszki to przepis na prosty obiad w greckim stylu. Dzięki temu, że cukinię bez problemu można dostać przez cały rok, a ser feta na stałe wszedł do asortymentu wielu supermarketów.

ZObacz, jak przygotować chrupiące placki z cukinii
Zobacz, jak przygotować chrupiące greckie placki z cukinii © Adobe Stock

Chociaż na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak dobrze znane placki z cukinii, które smażymy po obfitych zbiorach w ogródkach, to te greckie zaskakują nieco innym smakiem. W składnikach jest bowiem mięta i świeże oregano, które dodają świeżości i lekkości. Jak na grecką kuchnię przystało, nie mogło zabraknąć również sera feta.

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości cukinie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 plaster sera feta,
  • świeża mięta,
  • świeże oregano,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Oprósz solą i odstaw na 15 minut, by cukinia puściła wodę. Po tym czasie odciśnij z wody. Im mocniej to zrobisz, tym bardziej chrupiące będą placki.
  3. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i dorzuć do cukinii.
  4. Świeżą mięte oraz oregano posiekaj i dodaj do masy. Ilość dopasuj do preferencji.
  5. Wbij jajka, pokrusz fetę i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, by zagęścić masę i dopraw pieprzem oraz solą.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta.
  7. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Placuszki można również upiec w piekarniku. W tym celu ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

Gotowe placuszki podawaj z pokruszoną fetą lub sosem tzatziki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa