Nazwa może połamać język. Na szczęście sam smak tych placuszków jest obłędny

Grecka kuchnia to nie tylko sałatka z fetą, tzatziki i gyros. Te pyszne, zielone kotleciki z cukinii szybko skradną serce i podbiją podniebienie domowników.

Greckie placuszki z cukiniiGreckie placuszki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie swoją lekkością i smakiem przeniesie cię wprost na jedną z greckich wysp. Ich oryginalna nazwa to kolokitokeftedes. Żeby jednak nie połamać sobie języka, nazywamy je po prostu greckimi placuszkami z cukinią. Świetnie sprawdzą się na bezmięsny obiad i w pyszny sposób przemycą dodatkową porcję warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa

Greckie placuszki z cukinią

Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku placuszki to przepis na prosty obiad w greckim stylu. Dzięki temu, że cukinię bez problemu można dostać przez cały rok, a ser feta na stałe wszedł do asortymentu wielu supermarketów.

ZObacz, jak przygotować chrupiące placki z cukinii
Zobacz, jak przygotować chrupiące greckie placki z cukinii © Adobe Stock

Chociaż na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak dobrze znane placki z cukinii, które smażymy po obfitych zbiorach w ogródkach, to te greckie zaskakują nieco innym smakiem. W składnikach jest bowiem mięta i świeże oregano, które dodają świeżości i lekkości. Jak na grecką kuchnię przystało, nie mogło zabraknąć również sera feta.

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości cukinie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 plaster sera feta,
  • świeża mięta,
  • świeże oregano,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Oprósz solą i odstaw na 15 minut, by cukinia puściła wodę. Po tym czasie odciśnij z wody. Im mocniej to zrobisz, tym bardziej chrupiące będą placki.
  3. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i dorzuć do cukinii.
  4. Świeżą mięte oraz oregano posiekaj i dodaj do masy. Ilość dopasuj do preferencji.
  5. Wbij jajka, pokrusz fetę i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, by zagęścić masę i dopraw pieprzem oraz solą.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta.
  7. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Placuszki można również upiec w piekarniku. W tym celu ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

Gotowe placuszki podawaj z pokruszoną fetą lub sosem tzatziki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀