PrzepisWegetariańskaNazwa może połamać język. Na szczęście sam smak tych placuszków jest obłędny

Nazwa może połamać język. Na szczęście sam smak tych placuszków jest obłędny

Grecka kuchnia to nie tylko sałatka z fetą, tzatziki i gyros. Te pyszne, zielone kotleciki z cukinii szybko skradną serce i podbiją podniebienie domowników.

Greckie placuszki z cukinii
Greckie placuszki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To danie swoją lekkością i smakiem przeniesie cię wprost na jedną z greckich wysp. Ich oryginalna nazwa to kolokitokeftedes. Żeby jednak nie połamać sobie języka, nazywamy je po prostu greckimi placuszkami z cukinią. Świetnie sprawdzą się na bezmięsny obiad i w pyszny sposób przemycą dodatkową porcję warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa

Greckie placuszki z cukinią

Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku placuszki to przepis na prosty obiad w greckim stylu. Dzięki temu, że cukinię bez problemu można dostać przez cały rok, a ser feta na stałe wszedł do asortymentu wielu supermarketów.

Zobacz, jak przygotować chrupiące greckie placki z cukinii
Zobacz, jak przygotować chrupiące greckie placki z cukinii© Adobe Stock

Chociaż na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak dobrze znane placki z cukinii, które smażymy po obfitych zbiorach w ogródkach, to te greckie zaskakują nieco innym smakiem. W składnikach jest bowiem mięta i świeże oregano, które dodają świeżości i lekkości. Jak na grecką kuchnię przystało, nie mogło zabraknąć również sera feta.

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości cukinie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 plaster sera feta,
  • świeża mięta,
  • świeże oregano,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Oprósz solą i odstaw na 15 minut, by cukinia puściła wodę. Po tym czasie odciśnij z wody. Im mocniej to zrobisz, tym bardziej chrupiące będą placki.
  3. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i dorzuć do cukinii.
  4. Świeżą mięte oraz oregano posiekaj i dodaj do masy. Ilość dopasuj do preferencji.
  5. Wbij jajka, pokrusz fetę i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, by zagęścić masę i dopraw pieprzem oraz solą.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta.
  7. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Placuszki można również upiec w piekarniku. W tym celu ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

Gotowe placuszki podawaj z pokruszoną fetą lub sosem tzatziki. Smacznego!

przepisobiad bez mięsakuchnia grecka

Wybrane dla Ciebie