Nazwa może połamać język. Na szczęście sam smak tych placuszków jest obłędny
Grecka kuchnia to nie tylko sałatka z fetą, tzatziki i gyros. Te pyszne, zielone kotleciki z cukinii szybko skradną serce i podbiją podniebienie domowników.
To danie swoją lekkością i smakiem przeniesie cię wprost na jedną z greckich wysp. Ich oryginalna nazwa to kolokitokeftedes. Żeby jednak nie połamać sobie języka, nazywamy je po prostu greckimi placuszkami z cukinią. Świetnie sprawdzą się na bezmięsny obiad i w pyszny sposób przemycą dodatkową porcję warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa
Greckie placuszki z cukinią
Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku placuszki to przepis na prosty obiad w greckim stylu. Dzięki temu, że cukinię bez problemu można dostać przez cały rok, a ser feta na stałe wszedł do asortymentu wielu supermarketów.
Chociaż na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak dobrze znane placki z cukinii, które smażymy po obfitych zbiorach w ogródkach, to te greckie zaskakują nieco innym smakiem. W składnikach jest bowiem mięta i świeże oregano, które dodają świeżości i lekkości. Jak na grecką kuchnię przystało, nie mogło zabraknąć również sera feta.
Składniki:
- 2-3 średniej wielkości cukinie,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 plaster sera feta,
- świeża mięta,
- świeże oregano,
- 1 mała cebula,
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Oprósz solą i odstaw na 15 minut, by cukinia puściła wodę. Po tym czasie odciśnij z wody. Im mocniej to zrobisz, tym bardziej chrupiące będą placki.
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i dorzuć do cukinii.
- Świeżą mięte oraz oregano posiekaj i dodaj do masy. Ilość dopasuj do preferencji.
- Wbij jajka, pokrusz fetę i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, by zagęścić masę i dopraw pieprzem oraz solą.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta.
- Smaż z obu stron, aż się zarumienią.
Placuszki można również upiec w piekarniku. W tym celu ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.
Gotowe placuszki podawaj z pokruszoną fetą lub sosem tzatziki. Smacznego!