Nazywają ją polskim kawiorem. Z tymi 2 dodatkami smakuje wprost rewelacyjnie
Nazywają ją polskim kawiorem, chociaż z elegancją nie ma za wiele wspólnego. Sprawdza się nie tylko na grilla, a dwa proste dodatki wniosą ją na zupełnie nowy poziom.
Kaszanka nie budzi takich negatywnych odczuć, jak ozorki czy móżdżek, ale nie każdy zajada się nią na co dzień. Czasem pojawi się na grillu, pieczona najczęściej w towarzystwie cebuli i jabłek. Jest jednak inny sposób na to, by odczarować kaszankę. Wystarczy dorzucić do niej podsmażone pieczarki oraz nieco soku z kiszonych ogórków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Przepis na kaszankę
Kaszanka to nic innego, jak połączenie kaszy z krwią oraz podrobami. Może nie brzmieć zachęcająco, ale amatorów tego wyrobu zdecydowanie nie brakuje. Jeśli na myśl o niej pociekła ci ślinka, nie musisz sprawdzać prognozy i szukać okienka pogodowego, aby rozpalić grilla. Przygotujesz ją z łatwością na patelni, a dwa składniki sprawią, że stanie się prawdziwym rarytasem.
Podsmażone pieczarki oraz odrobina soku z kiszonych ogórków wniesie kaszankę na zupełnie nowy poziom. Sok z kiszonych ogórków jest kwaśny, słony i orzeźwiający. Dzięki temu przełamuje dość tłustą kaszankę. Całość równoważą pieczarki ze swoim lekko ziemistym smakiem. Są też źródłem umami, czyli piątego smaku, który jest określany jako mięsny lub rosołowy. Podkręci w ten sposób smak kaszanki.
Składniki:
- 700 g kaszanki,
- 2 cebule,
- 400 g pieczarek,
- 5 łyżek soku z kiszonych ogórków,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- sól i pieprz do smaku,
- majeranek,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
- Na koniec posól, przemieszaj i zdejmij z patelni.
- Na patelnię wrzuć posiekaną w kostkę cebulę.
- Gdy się zeszkli, dorzuć kaszankę bez osłonki, rozdrabniając ją na patelni.
- Podsmaż chwilę i dodaj pieczarki, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę.
- Smaż całość, aż kaszanka nieco zgęstnieje.
- Pod koniec dodaj sok z kiszonych ogórków.
- Dokładnie wymieszaj i duś przez 2-3 minuty.
Pyszna kaszanka z pieczarkami i sokiem z kiszonych ogórków jest już gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje w towarzystwie pieczywa. Smacznego!