Nazywają ją polskim kawiorem. Z tymi 2 dodatkami smakuje wprost rewelacyjnie

Nazywają ją polskim kawiorem, chociaż z elegancją nie ma za wiele wspólnego. Sprawdza się nie tylko na grilla, a dwa proste dodatki wniosą ją na zupełnie nowy poziom.

Kaszanka może zachwycić smakiemKaszanka może zachwycić smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright © 2012 Artur Kotowski (artur.kotowski@gmail.com)
Ewa Malinowska

Kaszanka nie budzi takich negatywnych odczuć, jak ozorki czy móżdżek, ale nie każdy zajada się nią na co dzień. Czasem pojawi się na grillu, pieczona najczęściej w towarzystwie cebuli i jabłek. Jest jednak inny sposób na to, by odczarować kaszankę. Wystarczy dorzucić do niej podsmażone pieczarki oraz nieco soku z kiszonych ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Przepis na kaszankę

Kaszanka to nic innego, jak połączenie kaszy z krwią oraz podrobami. Może nie brzmieć zachęcająco, ale amatorów tego wyrobu zdecydowanie nie brakuje. Jeśli na myśl o niej pociekła ci ślinka, nie musisz sprawdzać prognozy i szukać okienka pogodowego, aby rozpalić grilla. Przygotujesz ją z łatwością na patelni, a dwa składniki sprawią, że stanie się prawdziwym rarytasem.

Domowa kaszanka
Domowa kaszanka © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Podsmażone pieczarki oraz odrobina soku z kiszonych ogórków wniesie kaszankę na zupełnie nowy poziom. Sok z kiszonych ogórków jest kwaśny, słony i orzeźwiający. Dzięki temu przełamuje dość tłustą kaszankę. Całość równoważą pieczarki ze swoim lekko ziemistym smakiem. Są też źródłem umami, czyli piątego smaku, który jest określany jako mięsny lub rosołowy. Podkręci w ten sposób smak kaszanki.

Składniki:

  • 700 g kaszanki,
  • 2 cebule,
  • 400 g pieczarek,
  • 5 łyżek soku z kiszonych ogórków,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  3. Na koniec posól, przemieszaj i zdejmij z patelni.
  4. Na patelnię wrzuć posiekaną w kostkę cebulę.
  5. Gdy się zeszkli, dorzuć kaszankę bez osłonki, rozdrabniając ją na patelni.
  6. Podsmaż chwilę i dodaj pieczarki, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę.
  7. Smaż całość, aż kaszanka nieco zgęstnieje.
  8. Pod koniec dodaj sok z kiszonych ogórków.
  9. Dokładnie wymieszaj i duś przez 2-3 minuty.

Pyszna kaszanka z pieczarkami i sokiem z kiszonych ogórków jest już gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej