Nazywają ją polskim kawiorem. Z tymi 2 dodatkami smakuje wprost rewelacyjnie

Nazywają ją polskim kawiorem, chociaż z elegancją nie ma za wiele wspólnego. Sprawdza się nie tylko na grilla, a dwa proste dodatki wniosą ją na zupełnie nowy poziom.

Kaszanka może zachwycić smakiemKaszanka może zachwycić smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright © 2012 Artur Kotowski (artur.kotowski@gmail.com)
Ewa Malinowska

Kaszanka nie budzi takich negatywnych odczuć, jak ozorki czy móżdżek, ale nie każdy zajada się nią na co dzień. Czasem pojawi się na grillu, pieczona najczęściej w towarzystwie cebuli i jabłek. Jest jednak inny sposób na to, by odczarować kaszankę. Wystarczy dorzucić do niej podsmażone pieczarki oraz nieco soku z kiszonych ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Przepis na kaszankę

Kaszanka to nic innego, jak połączenie kaszy z krwią oraz podrobami. Może nie brzmieć zachęcająco, ale amatorów tego wyrobu zdecydowanie nie brakuje. Jeśli na myśl o niej pociekła ci ślinka, nie musisz sprawdzać prognozy i szukać okienka pogodowego, aby rozpalić grilla. Przygotujesz ją z łatwością na patelni, a dwa składniki sprawią, że stanie się prawdziwym rarytasem.

Domowa kaszanka
Domowa kaszanka © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Podsmażone pieczarki oraz odrobina soku z kiszonych ogórków wniesie kaszankę na zupełnie nowy poziom. Sok z kiszonych ogórków jest kwaśny, słony i orzeźwiający. Dzięki temu przełamuje dość tłustą kaszankę. Całość równoważą pieczarki ze swoim lekko ziemistym smakiem. Są też źródłem umami, czyli piątego smaku, który jest określany jako mięsny lub rosołowy. Podkręci w ten sposób smak kaszanki.

Składniki:

  • 700 g kaszanki,
  • 2 cebule,
  • 400 g pieczarek,
  • 5 łyżek soku z kiszonych ogórków,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  3. Na koniec posól, przemieszaj i zdejmij z patelni.
  4. Na patelnię wrzuć posiekaną w kostkę cebulę.
  5. Gdy się zeszkli, dorzuć kaszankę bez osłonki, rozdrabniając ją na patelni.
  6. Podsmaż chwilę i dodaj pieczarki, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę.
  7. Smaż całość, aż kaszanka nieco zgęstnieje.
  8. Pod koniec dodaj sok z kiszonych ogórków.
  9. Dokładnie wymieszaj i duś przez 2-3 minuty.

Pyszna kaszanka z pieczarkami i sokiem z kiszonych ogórków jest już gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯