Nazywają ją polskim kawiorem. Z tymi 2 dodatkami smakuje wprost rewelacyjnie

Nazywają ją polskim kawiorem, chociaż z elegancją nie ma za wiele wspólnego. Sprawdza się nie tylko na grilla, a dwa proste dodatki wniosą ją na zupełnie nowy poziom.

Kaszanka może zachwycić smakiemKaszanka może zachwycić smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright © 2012 Artur Kotowski (artur.kotowski@gmail.com)
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kaszanka nie budzi takich negatywnych odczuć, jak ozorki czy móżdżek, ale nie każdy zajada się nią na co dzień. Czasem pojawi się na grillu, pieczona najczęściej w towarzystwie cebuli i jabłek. Jest jednak inny sposób na to, by odczarować kaszankę. Wystarczy dorzucić do niej podsmażone pieczarki oraz nieco soku z kiszonych ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Przepis na kaszankę

Kaszanka to nic innego, jak połączenie kaszy z krwią oraz podrobami. Może nie brzmieć zachęcająco, ale amatorów tego wyrobu zdecydowanie nie brakuje. Jeśli na myśl o niej pociekła ci ślinka, nie musisz sprawdzać prognozy i szukać okienka pogodowego, aby rozpalić grilla. Przygotujesz ją z łatwością na patelni, a dwa składniki sprawią, że stanie się prawdziwym rarytasem.

Domowa kaszanka
Domowa kaszanka © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Podsmażone pieczarki oraz odrobina soku z kiszonych ogórków wniesie kaszankę na zupełnie nowy poziom. Sok z kiszonych ogórków jest kwaśny, słony i orzeźwiający. Dzięki temu przełamuje dość tłustą kaszankę. Całość równoważą pieczarki ze swoim lekko ziemistym smakiem. Są też źródłem umami, czyli piątego smaku, który jest określany jako mięsny lub rosołowy. Podkręci w ten sposób smak kaszanki.

Składniki:

  • 700 g kaszanki,
  • 2 cebule,
  • 400 g pieczarek,
  • 5 łyżek soku z kiszonych ogórków,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  3. Na koniec posól, przemieszaj i zdejmij z patelni.
  4. Na patelnię wrzuć posiekaną w kostkę cebulę.
  5. Gdy się zeszkli, dorzuć kaszankę bez osłonki, rozdrabniając ją na patelni.
  6. Podsmaż chwilę i dodaj pieczarki, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę.
  7. Smaż całość, aż kaszanka nieco zgęstnieje.
  8. Pod koniec dodaj sok z kiszonych ogórków.
  9. Dokładnie wymieszaj i duś przez 2-3 minuty.

Pyszna kaszanka z pieczarkami i sokiem z kiszonych ogórków jest już gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku