PoradyWielu wylewa do zlewu, a to najlepsze lekarstwo dla jelit. Doskonale odtruwa organizm

Wielu wylewa do zlewu, a to najlepsze lekarstwo dla jelit. Doskonale odtruwa organizm

Kiedy ze słoika znikną już kiszone ogórki, znajdująca się w nim woda trafia do zlewu. To jednak błąd, bo wylewamy w ten sposób cenne składniki odżywcze. Niepozorny płyn warto włączyć do codziennej diety.

Sok z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Woda z ogórków kiszonych, czyli ten kwaśny płyn, który zostaje po kiszeniu, to prawdziwy skarb. Większość z nas dodaje go tylko do zupy, ale to ogromne zmarnowanie jego potencjału. Zamiast wylewać resztki do zlewu, nalej porcję do szklanki i wypij ze smakiem. W podobny sposób zrób z wodą po kapuście kiszonej. Wyjdzie ci to na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Właściwości soku z kiszonek

Wygląda niepozornie, ale skrywa w sobie całą moc ważnych dla zdrowia składników. Wypijanie go na zimno pozwala w pełni korzystać z właściwości prozdrowotnych. To przede wszystkim cenne źródło bakterii kwasu mlekowego, czyli probiotyków. Wspomagają pracę jelit, poprawiając mikroflorę. W jelitach skrywa się sekret naszej odporności, więc bardzo ważne jest wsparcie ich pracy. Sok z kiszonych ogórków pozwala oczyszczać jelita ze złogów i szkodliwych związków.

Sok z kiszonych ogórków - Pyszności
Sok z kiszonych ogórków - Pyszności© Adobe Stock

Sok z zalewy ogórkowej ma także pozytywny wpływ na stan skóry, włosów, paznokci, wspiera układ pokarmowy i pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. Wspiera metabolizm oraz wzmacnia działanie detoksykacyjne wątroby.

Warto jednak pamiętać, że sok z kiszonych ogórków zawiera w sobie dużo soli. Osoby z nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek czy serca powinny spożywać go z umiarem.

Jak wykorzystać sok z kiszonych ogórków?

Poza klasyczną zupą ogórkową z dodatkiem śmietany czy ziemniaków sok z ogórków kiszonych ma wiele innych zastosowań kulinarnych. Może być dodawany do żurku, zupy pomidorowej, barszczu, kapuśniaku czy krupniku. Czyli wszędzie tam, gdzie potrzeba dodać kwaśnej nuty dla zrównoważenia smaków. Zamiast octu czy soku z cytryny, warto spróbować użycia soku z ogórków kiszonych.

Kwaśny charakter tego soku, podobnie jak sok z cytryny, powoduje ścinanie białka, co czyni go dobrą bazą do marynowania ryb na surowo. Pomysł ten, choć nietypowy, może przypaść do gustu osobom preferującym wyraziste smaki tak jak w tradycyjnym ceviche, z zastosowaniem polskiego akcentu.

Ceviche to ryba lub owoce morza z kwaśntym dodatkiem
Ceviche to ryba lub owoce morza z kwaśntym dodatkiem© Pixabay

Sok z ogórków kiszonych może również wzbogacić smak cięższych sosów i gulaszy, szczególnie tych z wieprzowiny. Dodatek ten potrafi dodać lekkości potrawie, podkreślając jej smak i aromat.

Należy pamiętać, że sok z ogórków dodajemy do gorącej potrawy dopiero wtedy, gdy wszystkie jej składniki będą już miękkie. W przeciwnym wypadku nie ugotują się i pozostaną twarde.

poradyzdrowe dietykiszonki

Wybrane dla Ciebie