Zupa, która rewelacyjnie działa na jelita. Dziś już mało popularna, a kiedyś babcie robiły co chwilę
Często dopiero zimą przypominamy sobie o zupach, bez których dawniej nie wyobrażano sobie obiadu. Teraz dwudaniowy zestaw nie należy już do codziennych scenariuszy. Jednak gdy temperatura za oknem spada, rozgrzewający talerz z zupą ogórkową działa niczym plasterek na jelita.
Osobiście nie znam osoby, która nie lubi zupy ogórkowej. Co więcej, jest to jedna z tych potraw, które można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. W obydwu smakuje rewelacyjnie, chociaż wielbiciele tradycyjnych smaków z pewnością bardziej docenią zupę ugotowaną na żeberkach wieprzowych. O esencjonalny smak ogórkowej w wariancie bez mięsa zadba dodatek pora podsmażonego na maśle.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy
Jak zupa ogórkowa działa na jelita?
Głównym składnikiem zupy są ogórki kiszone, które są skarbnicą substancji zdrowotnych. Co prawda, pod wpływem gotowania tracą część właściwości probiotycznych, ale nadal pozostaje w nich wiele korzystnych bakterii, które wynikają z procesu fermentacji. Zawierają też dużą ilość błonnika, który wspiera pracę jelit, zapobiegając zaparciom i poprawiając przemianę materii. Błonnik jest naturalnym prebiotykiem, który sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych.
Ponadto zupa ogórkowa jest pełna witamin i minerałów – zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, magnez i potas. Nie bez znaczenia jest też temperatura spożywanej zupy. Ogórkowa nie powinna być gorąca, ale ciepła zupa działa łagodząca na podrażnione błony śluzowe jelit. Może przynieść ulgę podczas biegunki lub przy innych objawach jelita drażliwego.
Jak przygotować zdrową zupę ogórkową?
Ku rozczarowaniu tradycjonalistów, najzdrowszy wariant ogórkowej nie uwzględnia żeberek wieprzowych. Dodatek tłuszczu w postaci oliwy czy odrobiny prawdziwego masła jest wskazany, ponieważ tłuszcz wspiera wchłanianie witamin. Jednak zbyt duża ilość tłuszczów zwierzęcych może obciążać wątrobę i serce.
Osoby z nietolerancją laktozy powinny zrezygnować z dodatku śmietany. Jeśli chcesz zagęścić zupę, możesz dodać do niej łyżkę mąki pszennej.
Łatwy przepis na zupę ogórkową
Poniżej przepis na ogórkową z wykorzystaniem bulionu warzywnego. Taki bulion możesz przygotować wcześniej i przechowywać w słoikach w lodówce. Do zupy bardzo dobrze sprawdzą się także zdrowe kostki bulionowe z zamrażalnika.
Składniki:
- 1 por,
- 2 łyżki masła,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 4 ziemniaki,
- 6 ogórków kiszonych,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie: łyżka mąki pszennej, pęczek koperku.
Wykonanie:
- Pokrój por w drobne paseczki.
- W garnku z grubym dnem roztop masło i wrzuć posiekany por. Duś pod pokrywką przez ok. 5 minut. Następnie dodaj marchew, pietruszkę i seler starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę podsmaż, po czym zalej bulionem.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości na małej mocy palnika.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ogórki kiszone starte na tarce o grubszych oczkach razem z kwaśną zalewą.
- Jeśli dodajesz mąkę, rozmieszaj ją uprzednio w zimnej w wodzie, zahartuj bulionem i wymieszaj w zupie.
- Gotową zupę ogórkową możesz posypać koperkiem.