Babcina kartoflanka wygrywa wszystko. Zupa ziemniaczana błyskawicznie znika z talerzy
Prosta zupa z ziemniakami i włoszczyzną jest łatwa i szybka do przygotowania. Warzywa wystarczy zalać wodą. Smaku dodaje podsmażona cebulka i 3 łyżki masła. Kartoflanka kojarzona z kuchnią śląską i niemiecką pojawia się w wielu krajach. W Polsce stanowiła bazę do wielu różnych tradycyjnych zup, takich jak grochówka czy kapuśniak.
Prosta kartoflanka przyjemnie rozgrzewa i syci. Idealnie sprawdza się na codzienny obiad, a dodatek słodkiej śmietanki zapewnia jest delikatny kremowy finisz. Zupę możesz przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa, na przykład kiełbasy lub parzonego boczku. Wariant warzywny świetnie smakuje również po zmiksowaniu na zupę-krem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflanka w różnych kuchniach narodowych
W Polsce zupę ziemniaczaną najczęściej podaje się z kiełbasą pokrojoną w plasterki. W województwie warmińsko-mazurskim tradycyjna kartoflanka jest przygotowywana na kiełbasie i wędzonym boczku. Zupa zabielana jest śmietaną, a doprawiana nie tylko solą i pieprzem, ale także musztardą i odrobiną cukru. W potrawie z tego rejonu równoważą się smaki gotowanych ziemniaków, smażonej cebuli i wędzonki.
W Niemczech Kartoffelsuppe podawana jest z parówką, w kuchni rumuńskiej – nie dodaje się śmietany, a w Macedonii do bulionu dodawana jest ostra papryka. Kartoflanka znana jest także w Czechach jako Bramboračka. Tam gotowana jest z grzybami.
Czy kartoflanka jest zabielana zasmażką?
Zupę ziemniaczaną możesz zabielić zasmażką. Jak to zrobić? Na patelni wymieszaj 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami masła. Gdy składniki się połączą, dodaj wywar z zupy. Rozmieszaj, a następnie przelej do dużego garnka. Do zupy z zasmażką możesz dodać śmietanę, ale nie jest ona niezbędna. Jeśli chcesz, aby kartoflanka była gęstsza, dodaj kolejną łyżkę mąki.
Przepis na najprostszą kartoflankę z kiełbasą lub bez
Do tradycyjnej zupy ziemniaczanej nie potrzebujesz bulionu, za to przyda się dodatek aromatycznych przypraw i ziół. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj suszony majeranek, a gotową kartoflankę posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 litr wody,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 3 łyżki masła,
- liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, kurkuma,
- 3 łyżki śmietany 30 proc.,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- natka pietruszki, koperek,
- opcjonalnie 200 g kiełbasy.
Wykonanie:
- Do dużego garnka wlej olej roślinny i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
- Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i zalej wodą.
- Wrzuć liść laurowy i gotuj przez ok. 30 minut. Od momentu wrzenia zmniejsz moc palnika.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj masło i opcjonalnie kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kurkumą. Gotuj przez kolejne 10 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę rozmieszaną z łyżką mąki. Podgrzewaj jeszcze 5 min na niewielkiej mocy palnika.
- Po nałożeniu na talerze, posyp świeżymi ziołami: koperkiem i natką pietruszki.