Babcina kartoflanka wygrywa wszystko. Zupa ziemniaczana błyskawicznie znika z talerzy

Prosta zupa z ziemniakami i włoszczyzną jest łatwa i szybka do przygotowania. Warzywa wystarczy zalać wodą. Smaku dodaje podsmażona cebulka i 3 łyżki masła. Kartoflanka kojarzona z kuchnią śląską i niemiecką pojawia się w wielu krajach. W Polsce stanowiła bazę do wielu różnych tradycyjnych zup, takich jak grochówka czy kapuśniak.

Babcina kartoflanka to najlepsza zupaBabcina kartoflanka to najlepsza zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Prosta kartoflanka przyjemnie rozgrzewa i syci. Idealnie sprawdza się na codzienny obiad, a dodatek słodkiej śmietanki zapewnia jest delikatny kremowy finisz. Zupę możesz przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa, na przykład kiełbasy lub parzonego boczku. Wariant warzywny świetnie smakuje również po zmiksowaniu na zupę-krem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Kartoflanka w różnych kuchniach narodowych

W Polsce zupę ziemniaczaną najczęściej podaje się z kiełbasą pokrojoną w plasterki. W województwie warmińsko-mazurskim tradycyjna kartoflanka jest przygotowywana na kiełbasie i wędzonym boczku. Zupa zabielana jest śmietaną, a doprawiana nie tylko solą i pieprzem, ale także musztardą i odrobiną cukru. W potrawie z tego rejonu równoważą się smaki gotowanych ziemniaków, smażonej cebuli i wędzonki.

W Niemczech Kartoffelsuppe podawana jest z parówką, w kuchni rumuńskiej – nie dodaje się śmietany, a w Macedonii do bulionu dodawana jest ostra papryka. Kartoflanka znana jest także w Czechach jako Bramboračka. Tam gotowana jest z grzybami.

Czy kartoflanka jest zabielana zasmażką?

Zupę ziemniaczaną możesz zabielić zasmażką. Jak to zrobić? Na patelni wymieszaj 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami masła. Gdy składniki się połączą, dodaj wywar z zupy. Rozmieszaj, a następnie przelej do dużego garnka. Do zupy z zasmażką możesz dodać śmietanę, ale nie jest ona niezbędna. Jeśli chcesz, aby kartoflanka była gęstsza, dodaj kolejną łyżkę mąki.

Przepis na najprostszą kartoflankę z kiełbasą lub bez

Do tradycyjnej zupy ziemniaczanej nie potrzebujesz bulionu, za to przyda się dodatek aromatycznych przypraw i ziół. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj suszony majeranek, a gotową kartoflankę posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 litr wody,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 łyżki masła,
  • liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, kurkuma,
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • natka pietruszki, koperek,
  • opcjonalnie 200 g kiełbasy.

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wlej olej roślinny i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
  2. Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i zalej wodą.
  3. Wrzuć liść laurowy i gotuj przez ok. 30 minut. Od momentu wrzenia zmniejsz moc palnika.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj masło i opcjonalnie kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kurkumą. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  5. Na koniec dodaj śmietanę rozmieszaną z łyżką mąki. Podgrzewaj jeszcze 5 min na niewielkiej mocy palnika.
  6. Po nałożeniu na talerze, posyp świeżymi ziołami: koperkiem i natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa