PrzepisProste przepisyBabcina kartoflanka wygrywa wszystko. Zupa ziemniaczana błyskawicznie znika z talerzy

Babcina kartoflanka wygrywa wszystko. Zupa ziemniaczana błyskawicznie znika z talerzy

Prosta zupa z ziemniakami i włoszczyzną jest łatwa i szybka do przygotowania. Warzywa wystarczy zalać wodą. Smaku dodaje podsmażona cebulka i 3 łyżki masła. Kartoflanka kojarzona z kuchnią śląską i niemiecką pojawia się w wielu krajach. W Polsce stanowiła bazę do wielu różnych tradycyjnych zup, takich jak grochówka czy kapuśniak.

Babcina kartoflanka to najlepsza zupa
Babcina kartoflanka to najlepsza zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Prosta kartoflanka przyjemnie rozgrzewa i syci. Idealnie sprawdza się na codzienny obiad, a dodatek słodkiej śmietanki zapewnia jest delikatny kremowy finisz. Zupę możesz przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa, na przykład kiełbasy lub parzonego boczku. Wariant warzywny świetnie smakuje również po zmiksowaniu na zupę-krem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflanka w różnych kuchniach narodowych

W Polsce zupę ziemniaczaną najczęściej podaje się z kiełbasą pokrojoną w plasterki. W województwie warmińsko-mazurskim tradycyjna kartoflanka jest przygotowywana na kiełbasie i wędzonym boczku. Zupa zabielana jest śmietaną, a doprawiana nie tylko solą i pieprzem, ale także musztardą i odrobiną cukru. W potrawie z tego rejonu równoważą się smaki gotowanych ziemniaków, smażonej cebuli i wędzonki.

W Niemczech Kartoffelsuppe podawana jest z parówką, w kuchni rumuńskiej – nie dodaje się śmietany, a w Macedonii do bulionu dodawana jest ostra papryka. Kartoflanka znana jest także w Czechach jako Bramboračka. Tam gotowana jest z grzybami.

Czy kartoflanka jest zabielana zasmażką?

Zupę ziemniaczaną możesz zabielić zasmażką. Jak to zrobić? Na patelni wymieszaj 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami masła. Gdy składniki się połączą, dodaj wywar z zupy. Rozmieszaj, a następnie przelej do dużego garnka. Do zupy z zasmażką możesz dodać śmietanę, ale nie jest ona niezbędna. Jeśli chcesz, aby kartoflanka była gęstsza, dodaj kolejną łyżkę mąki.

Przepis na najprostszą kartoflankę z kiełbasą lub bez

Do tradycyjnej zupy ziemniaczanej nie potrzebujesz bulionu, za to przyda się dodatek aromatycznych przypraw i ziół. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj suszony majeranek, a gotową kartoflankę posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 litr wody,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 łyżki masła,
  • liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, kurkuma,
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • natka pietruszki, koperek,
  • opcjonalnie 200 g kiełbasy.

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wlej olej roślinny i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
  2. Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i zalej wodą.
  3. Wrzuć liść laurowy i gotuj przez ok. 30 minut. Od momentu wrzenia zmniejsz moc palnika.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj masło i opcjonalnie kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kurkumą. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  5. Na koniec dodaj śmietanę rozmieszaną z łyżką mąki. Podgrzewaj jeszcze 5 min na niewielkiej mocy palnika.
  6. Po nałożeniu na talerze, posyp świeżymi ziołami: koperkiem i natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie