Nie daj się nabrać. Nigdy nie zamawiaj tej ryby nad Bałtykiem

Nie każda ryba jest zdrowa — ten podstawowy fakt powinien stać się już jasny dla wszystkich. Podczas gdy spożywanie niektórych gatunków może przynieść organizmowi duże korzyści, tak inne jedynie nam zaszkodzą. Wyjeżdżając na wakacje, nie daj się nabrać i nigdy, przenigdy nie zamawiaj zwłaszcza tej ryby.

ObrazekAdobe Stock

Podczas spędzanego nad polskim morzem urlopu łatwo paść ofiarą własnego entuzjazmu. W końcu skoro morze — to i ryby, prawda? Nigdzie nie będą tak świeże i zdrowe, bo droga, którą przebyły, była wyjątkowo krótka. Z wody niemal bezpośrednio na talerz — proste, czyż nie? Cóż, nie do końca. Niektóre gatunki, smażone i sprzedawane w nadmorskich restauracjach za olbrzymie pieniądze, nie mają z Bałtykiem nic wspólnego. I, co więcej, ze zdrowiem też nie. Zwłaszcza ta jedna to zdecydowanie najgorszy wybór.

Obrazek
Morze, widoki, atmosfera i ryby, których nie powinniśmy tam jeść - Pyszności; foto: Canva

Jakie ryby warto jeść nad morzem?

Kiedy już nastawisz się na wydawanie sporych pieniędzy na obiad nad morzem, to przynajmniej postaw na ryby, za które warto zapłacić. Łosoś? Jak najbardziej, ale musisz trafić w dobre miejsce. Inaczej zamiast dziko żyjącej ryby, dostaniesz toksycznego i szkodliwego dla zdrowia łososia hodowlanego. Co to, to nie. Na szczęście istnieje w tej dziedzinie kilka "pewniaków".

Dorsz, flądra, sandacz, sola, szprota, szczupak i węgorz to poławiane w Bałtyku ryby, które charakteryzują się dobrą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, a co za tym idzie — prozdrowotnym wpływem na organizm. W restauracjach powinny być świeże i smaczne. Można również postawić na turbota: ta mniej popularna ryba ma mało ości i boski smak. Będąc nad morzem, zdecydowanie warto go spróbować.

Obrazek
Nie wszystkie ryby są takie zdrowe - Pyszności; foto: Canva

Ta ryba to zły wybór!

Tak jak wspominaliśmy, urlopowy entuzjazm i zapach smażonej ryby może czasami przysłonić nam zdrowy rozsądek. Wiele osób wybierając się do nadmorskich knajp, od razu szuka w menu pozycji takich jak halibut, okoń albo morszczuk. Mamy złą informację. Te ryby nie występują w Bałtyku, a do lokali przyjechały prawdopodobnie mrożone. To jednak i tak zaledwie "pół biedy".

Nad morzem — a właściwie to wszędzie indziej — nie warto zamawiać też pangi. Z olbrzymim prawdopodobieństwem przyleciała do Polski z jednej z azjatyckich hodowli, które z etyką producencką nie mają nic wspólnego. Panga to nie tylko toksyny, ale również minimalna wartość odżywcza. Być może nie istnieje stuprocentowa pewność, że ci zaszkodzi, ale możesz być absolutnie pewny, że nie wniesie nic pozytywnego dla twojego zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥