PrzepisŚniadanieNie doceniamy jej, bo mało kosztuje. Ja robię z niej pyszną pastę, bo jest bardzo zdrowa

Nie doceniamy jej, bo mało kosztuje. Ja robię z niej pyszną pastę, bo jest bardzo zdrowa

Kiedy myślimy o rybach, przed oczami pojawiają się wakacje nad morzem i smażalnie przy promenadzie. Ryby powinny gościć jednak znacznie częściej w naszych jadłospisach. Ten gatunek sprawi, że chętnie włączysz je do codziennego menu.

Pyszna pasta rybna na kanapki
Pyszna pasta rybna na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po ryby sięgamy raczej sporadycznie, ale zdecydowanie warto to zmienić. Dietetycy i eksperci ds. żywienia są zgodni — ryby powinny być stałym elementem zbilansowanej diety, a nie tylko okazjonalnym przysmakiem czy świąteczną potrawą wyczekiwaną przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Najczęściej sięgamy po łososia, dorsza oraz mintaja, ale w sklepach czeka jeszcze jeden, niedoceniony gatunek. Niska cena sprawia, że niektórzy myślą, że jest produktem drugiej kategorii. Nic bardziej mylnego — makrela to pyszne i zdrowe uzupełnienie diety.

Makrela — tania i smaczna ryba

Makrela to niedoceniany skarb wśród ryb. Jest tania i łatwo dostępna, dzięki czemu warto zaprosić ją do stołu. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Mają one udowodniony, pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Pomagają w regulacji ciśnienia krwi, obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

makrela
makrela© Adobe Stock

Makrela to źródło cennych witamin i minerałów, które wzmacniają układ odpornościowy. Witamina D, obecna w makreli, odgrywa ważną rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej organizmu, a selen i cynk wspierają produkcję przeciwciał i ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Na dodatek witamina D wraz z wapniem są niezbędne dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Regularne spożywanie makreli może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i innym problemom związanym z osłabieniem kości.

Pasta z makreli

Świeżą makrelę można grillować lub piec, a wędzoną wykorzystać do przygotowania pysznej pasty. Urozmaici śniadanie, sprawdzi się na kolację i zachwyci smakiem. Na dodatek jej przygotowanie jest ekspresowe.

Pasta z makreli
Pasta z makreli© Adobe Stock

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1-2 ogórki kiszone,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w niedużą kostkę.
  2. Z makreli usuń ości, porwij na mniejsze kawałki i dorzuć do jajek.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj, ogórki pokrój w kostkę i dodaj do makreli.
  4. Dorzuć majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową pastę podaj na świeżym pieczywie lub chrupiącej grzance. Smacznego!

przepismakrelawędzona makrela

Wybrane dla Ciebie