Nie doceniamy jej, bo mało kosztuje. Ja robię z niej pyszną pastę, bo jest bardzo zdrowa
Kiedy myślimy o rybach, przed oczami pojawiają się wakacje nad morzem i smażalnie przy promenadzie. Ryby powinny gościć jednak znacznie częściej w naszych jadłospisach. Ten gatunek sprawi, że chętnie włączysz je do codziennego menu.
Po ryby sięgamy raczej sporadycznie, ale zdecydowanie warto to zmienić. Dietetycy i eksperci ds. żywienia są zgodni — ryby powinny być stałym elementem zbilansowanej diety, a nie tylko okazjonalnym przysmakiem czy świąteczną potrawą wyczekiwaną przez cały rok.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł
Najczęściej sięgamy po łososia, dorsza oraz mintaja, ale w sklepach czeka jeszcze jeden, niedoceniony gatunek. Niska cena sprawia, że niektórzy myślą, że jest produktem drugiej kategorii. Nic bardziej mylnego — makrela to pyszne i zdrowe uzupełnienie diety.
Makrela — tania i smaczna ryba
Makrela to niedoceniany skarb wśród ryb. Jest tania i łatwo dostępna, dzięki czemu warto zaprosić ją do stołu. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Mają one udowodniony, pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Pomagają w regulacji ciśnienia krwi, obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.
Makrela to źródło cennych witamin i minerałów, które wzmacniają układ odpornościowy. Witamina D, obecna w makreli, odgrywa ważną rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej organizmu, a selen i cynk wspierają produkcję przeciwciał i ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Na dodatek witamina D wraz z wapniem są niezbędne dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Regularne spożywanie makreli może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i innym problemom związanym z osłabieniem kości.
Pasta z makreli
Świeżą makrelę można grillować lub piec, a wędzoną wykorzystać do przygotowania pysznej pasty. Urozmaici śniadanie, sprawdzi się na kolację i zachwyci smakiem. Na dodatek jej przygotowanie jest ekspresowe.
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 3 jajka,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1-2 ogórki kiszone,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w niedużą kostkę.
- Z makreli usuń ości, porwij na mniejsze kawałki i dorzuć do jajek.
- Szczypiorek drobno posiekaj, ogórki pokrój w kostkę i dodaj do makreli.
- Dorzuć majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj całość.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową pastę podaj na świeżym pieczywie lub chrupiącej grzance. Smacznego!