Nie doceniamy jej, bo mało kosztuje. Ja robię z niej pyszną pastę, bo jest bardzo zdrowa

Kiedy myślimy o rybach, przed oczami pojawiają się wakacje nad morzem i smażalnie przy promenadzie. Ryby powinny gościć jednak znacznie częściej w naszych jadłospisach. Ten gatunek sprawi, że chętnie włączysz je do codziennego menu.

Pyszna pasta rybna na kanapkiPyszna pasta rybna na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Po ryby sięgamy raczej sporadycznie, ale zdecydowanie warto to zmienić. Dietetycy i eksperci ds. żywienia są zgodni — ryby powinny być stałym elementem zbilansowanej diety, a nie tylko okazjonalnym przysmakiem czy świąteczną potrawą wyczekiwaną przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Najczęściej sięgamy po łososia, dorsza oraz mintaja, ale w sklepach czeka jeszcze jeden, niedoceniony gatunek. Niska cena sprawia, że niektórzy myślą, że jest produktem drugiej kategorii. Nic bardziej mylnego — makrela to pyszne i zdrowe uzupełnienie diety.

Makrela — tania i smaczna ryba

Makrela to niedoceniany skarb wśród ryb. Jest tania i łatwo dostępna, dzięki czemu warto zaprosić ją do stołu. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Mają one udowodniony, pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Pomagają w regulacji ciśnienia krwi, obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

makrela
makrela © Adobe Stock

Makrela to źródło cennych witamin i minerałów, które wzmacniają układ odpornościowy. Witamina D, obecna w makreli, odgrywa ważną rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej organizmu, a selen i cynk wspierają produkcję przeciwciał i ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Na dodatek witamina D wraz z wapniem są niezbędne dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Regularne spożywanie makreli może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i innym problemom związanym z osłabieniem kości.

Pasta z makreli

Świeżą makrelę można grillować lub piec, a wędzoną wykorzystać do przygotowania pysznej pasty. Urozmaici śniadanie, sprawdzi się na kolację i zachwyci smakiem. Na dodatek jej przygotowanie jest ekspresowe.

Pasta z makreli
Pasta z makreli © Adobe Stock

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1-2 ogórki kiszone,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w niedużą kostkę.
  2. Z makreli usuń ości, porwij na mniejsze kawałki i dorzuć do jajek.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj, ogórki pokrój w kostkę i dodaj do makreli.
  4. Dorzuć majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową pastę podaj na świeżym pieczywie lub chrupiącej grzance. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇