Piekę takie ciasto i zajadam na śniadanie lub kolację. Lepsze niż najpyszniejszy deser

Bogate w błonnik i białko płatki owsiane są idealną bazą dla dietetycznych ciast. Jeśli zatem najdzie Cię ochota na coś słodkiego w wersji fit, wypróbuj ciasta z tym składnikiem.

Z płatków owsianych można przygotować zdrowe ciastaZ płatków owsianych można przygotować zdrowe ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów oraz białka. Zawierają witaminę E, PP oraz witaminy z grupy B: B1 (tiamina) i B5. Doceniane są również za obecność składników mineralnych – potasu, żelaza, magnezu, manganu, cynku i miedzi. Dodatkowo, płatki mają solidną porcję błonnika pokarmowego w formie rozpuszczalnej, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej.

Płatki owsiane kojarzą nam się głównie ze śniadaniową owsianką, jednak można wykorzystać je w wielu innych potrawach. Okazuje się, że płatki mogą być idealną bazą do pieczenia ciast. Mamy dla was kilka przepisów, z którymi spokojnie poradzą sobie nawet amatorzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit serniczki dla drugiej połówki. Łatwy i prosty przepis

Owsiane ciasto z dżemem malinowym

Co może wyjść z połączenia płatków, bananów i dżemu malinowego? Pyszne, wilgotne ciasto o doskonałych wartościach odżywczych.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych,
  • 2 banany,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 200 g dżemu malinowego,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki, oprócz oleju i dżemu, wrzuć do blendera i zmiksuj. Nie musi to być równa, gładka konsystencja. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W tym czasie wysmaruj foremkę (20x15cm) olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 ciasta przelej do formy. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut.
  3. Następnie wyjmij je i równomiernie rozprowadź na nim dżem malinowy.
  4. Pozostałą część ciasta rozłóż jak kruszonkę i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
Dżem malinowy dobrze łączy się z płatkami owsianymi
Dżem malinowy dobrze łączy się z płatkami owsianymi © Adobe Stock

Owsiane ciasto z czekoladą

Dla wszystkich miłośników czekoladowych ciast mamy zdrowszą alternatywę. Owsiane ciasto z dodatkiem kakao i kawałków gorzkiej czekolady posmakuje nie tylko osobom na diecie.

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g ksylitolu,
  • 120 g masła,
  • 1 łyżka kakao (naturalnego),
  • 2 jajka,
  • 150 g rodzynek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g pokrojonej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Płatki owsiane zalej gorącą wodą (400 ml) i zostaw na 15 minut.
  2. W tym czasie przygotuj składniki i pokrój czekoladę na mniejsze kawałki.
  3. Po upływie kwadransa wrzuć płatki do blendera i dodaj jajka, masło oraz ksylitol. Całość wymieszaj na wolnych obrotach.
  4. Następnie dodaj kakao, mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zblenduj.
  5. Dodaj teraz kawałki czekolady i rodzynki.
  6. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Ciasto czekoladowe może być zdrowe
Ciasto czekoladowe może być zdrowe © Adobe Stock

Owsiana szarlotka

Owsiana szarlotka to kolejne ciasto na bazie płatków owsianych, które zadowoli różne gusta i smaki.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej,
  • 1 jajko,
  • 150 g masła,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g ksylitolu,
  • 1 kg jabłek,
  • łyżka cynamonu.

Kruszonka:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 50 g masła,
  • 4 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wymieszaj płatki owsiane z mąką, ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie jajko, masło i jogurt. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją w folię i wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
  2. Do przygotowania kruszonki zagnieć wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę, uformuj kulę i włóż do zamrażarki.
  3. W tym czasie przygotuj jabłka - obierz je i pokrój w cienkie plastry.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.
  6. Wyłóż ciastem blaszkę i rozprowadź dłonią. Włóż formę do piekarnika i piecz około 10 minut.
  7. Po upływie tego czasu wyjmij blaszkę i ułóż na niej jabłka, posypując je cynamonem.
  8. Zetrzyj na tarce pozostałe ciasto na kruszonkę. Ponownie włóż ciasto do piekarnika i piecz całość około 40-50 minut.
Ta szarlotka ma pyszną kruszonkę
Ta szarlotka ma pyszną kruszonkę © Adobe Stock | Yulia Vinogradova

Owsiane ciasto z bananami i orzechami

Ciasto z bananami i orzechami idealne będzie dla wszystkich, którzy w ciągu dnia potrzebują szybkiego zastrzyku energii. Koniecznie wypróbujcie w chwilach spadku formy.

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g ksylitolu,
  • 120 g masła,
  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Płatki owsiane zalej gorącą wodą (400 ml) i zostaw na 15 minut.
  2. Po upływie tego czasu wrzuć płatki do blendera i dodaj pozostałe składniki: banana, jajka, masło, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz ksylitol. Całość zblenduj (niekoniecznie na gładką masę).
  3. Dodaj orzechy i zamieszaj.
  4. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciasto bananowe jest zdrowe, ale i smaczne
Ciasto bananowe jest zdrowe, ale i smaczne © Adobe Stock
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni