Piekę takie ciasto i zajadam na śniadanie lub kolację. Lepsze niż najpyszniejszy deser
Bogate w błonnik i białko płatki owsiane są idealną bazą dla dietetycznych ciast. Jeśli zatem najdzie Cię ochota na coś słodkiego w wersji fit, wypróbuj ciasta z tym składnikiem.
Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów oraz białka. Zawierają witaminę E, PP oraz witaminy z grupy B: B1 (tiamina) i B5. Doceniane są również za obecność składników mineralnych – potasu, żelaza, magnezu, manganu, cynku i miedzi. Dodatkowo, płatki mają solidną porcję błonnika pokarmowego w formie rozpuszczalnej, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej.
Płatki owsiane kojarzą nam się głównie ze śniadaniową owsianką, jednak można wykorzystać je w wielu innych potrawach. Okazuje się, że płatki mogą być idealną bazą do pieczenia ciast. Mamy dla was kilka przepisów, z którymi spokojnie poradzą sobie nawet amatorzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fit serniczki dla drugiej połówki. Łatwy i prosty przepis
Owsiane ciasto z dżemem malinowym
Co może wyjść z połączenia płatków, bananów i dżemu malinowego? Pyszne, wilgotne ciasto o doskonałych wartościach odżywczych.
Składniki:
- 150 g płatków owsianych,
- 2 banany,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 200 g dżemu malinowego,
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie krok po kroku:
- Wszystkie składniki, oprócz oleju i dżemu, wrzuć do blendera i zmiksuj. Nie musi to być równa, gładka konsystencja. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- W tym czasie wysmaruj foremkę (20x15cm) olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 ciasta przelej do formy. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut.
- Następnie wyjmij je i równomiernie rozprowadź na nim dżem malinowy.
- Pozostałą część ciasta rozłóż jak kruszonkę i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
Owsiane ciasto z czekoladą
Dla wszystkich miłośników czekoladowych ciast mamy zdrowszą alternatywę. Owsiane ciasto z dodatkiem kakao i kawałków gorzkiej czekolady posmakuje nie tylko osobom na diecie.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g ksylitolu,
- 120 g masła,
- 1 łyżka kakao (naturalnego),
- 2 jajka,
- 150 g rodzynek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g pokrojonej gorzkiej czekolady.
Przygotowanie krok po kroku:
- Płatki owsiane zalej gorącą wodą (400 ml) i zostaw na 15 minut.
- W tym czasie przygotuj składniki i pokrój czekoladę na mniejsze kawałki.
- Po upływie kwadransa wrzuć płatki do blendera i dodaj jajka, masło oraz ksylitol. Całość wymieszaj na wolnych obrotach.
- Następnie dodaj kakao, mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zblenduj.
- Dodaj teraz kawałki czekolady i rodzynki.
- Ciasto przełóż do formy i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Owsiana szarlotka
Owsiana szarlotka to kolejne ciasto na bazie płatków owsianych, które zadowoli różne gusta i smaki.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej,
- 1 jajko,
- 150 g masła,
- łyżka jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 70 g ksylitolu,
- 1 kg jabłek,
- łyżka cynamonu.
Kruszonka:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 50 g masła,
- 4 łyżki ksylitolu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Wymieszaj płatki owsiane z mąką, ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie jajko, masło i jogurt. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją w folię i wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
- Do przygotowania kruszonki zagnieć wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę, uformuj kulę i włóż do zamrażarki.
- W tym czasie przygotuj jabłka - obierz je i pokrój w cienkie plastry.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.
- Wyłóż ciastem blaszkę i rozprowadź dłonią. Włóż formę do piekarnika i piecz około 10 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij blaszkę i ułóż na niej jabłka, posypując je cynamonem.
- Zetrzyj na tarce pozostałe ciasto na kruszonkę. Ponownie włóż ciasto do piekarnika i piecz całość około 40-50 minut.
Owsiane ciasto z bananami i orzechami
Ciasto z bananami i orzechami idealne będzie dla wszystkich, którzy w ciągu dnia potrzebują szybkiego zastrzyku energii. Koniecznie wypróbujcie w chwilach spadku formy.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych,
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g ksylitolu,
- 120 g masła,
- 1 banan,
- 2 jajka,
- 150 g orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Płatki owsiane zalej gorącą wodą (400 ml) i zostaw na 15 minut.
- Po upływie tego czasu wrzuć płatki do blendera i dodaj pozostałe składniki: banana, jajka, masło, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz ksylitol. Całość zblenduj (niekoniecznie na gładką masę).
- Dodaj orzechy i zamieszaj.
- Ciasto przełóż do formy i piecz przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.