PrzepisCiastaPiekę takie ciasto i zajadam na śniadanie lub kolację. Lepsze niż najpyszniejszy deser

Piekę takie ciasto i zajadam na śniadanie lub kolację. Lepsze niż najpyszniejszy deser

Bogate w błonnik i białko płatki owsiane są idealną bazą dla dietetycznych ciast. Jeśli zatem najdzie Cię ochota na coś słodkiego w wersji fit, wypróbuj ciasta z tym składnikiem.

Z płatków owsianych można przygotować zdrowe ciasta
Z płatków owsianych można przygotować zdrowe ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów oraz białka. Zawierają witaminę E, PP oraz witaminy z grupy B: B1 (tiamina) i B5. Doceniane są również za obecność składników mineralnych – potasu, żelaza, magnezu, manganu, cynku i miedzi. Dodatkowo, płatki mają solidną porcję błonnika pokarmowego w formie rozpuszczalnej, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej.

Płatki owsiane kojarzą nam się głównie ze śniadaniową owsianką, jednak można wykorzystać je w wielu innych potrawach. Okazuje się, że płatki mogą być idealną bazą do pieczenia ciast. Mamy dla was kilka przepisów, z którymi spokojnie poradzą sobie nawet amatorzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit serniczki dla drugiej połówki. Łatwy i prosty przepis

Owsiane ciasto z dżemem malinowym

Co może wyjść z połączenia płatków, bananów i dżemu malinowego? Pyszne, wilgotne ciasto o doskonałych wartościach odżywczych.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych,
  • 2 banany,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 200 g dżemu malinowego,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki, oprócz oleju i dżemu, wrzuć do blendera i zmiksuj. Nie musi to być równa, gładka konsystencja. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W tym czasie wysmaruj foremkę (20x15cm) olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 ciasta przelej do formy. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut.
  3. Następnie wyjmij je i równomiernie rozprowadź na nim dżem malinowy.
  4. Pozostałą część ciasta rozłóż jak kruszonkę i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
Dżem malinowy dobrze łączy się z płatkami owsianymi
Dżem malinowy dobrze łączy się z płatkami owsianymi© Adobe Stock

Owsiane ciasto z czekoladą

Dla wszystkich miłośników czekoladowych ciast mamy zdrowszą alternatywę. Owsiane ciasto z dodatkiem kakao i kawałków gorzkiej czekolady posmakuje nie tylko osobom na diecie.

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g ksylitolu,
  • 120 g masła,
  • 1 łyżka kakao (naturalnego),
  • 2 jajka,
  • 150 g rodzynek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g pokrojonej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Płatki owsiane zalej gorącą wodą (400 ml) i zostaw na 15 minut.
  2. W tym czasie przygotuj składniki i pokrój czekoladę na mniejsze kawałki.
  3. Po upływie kwadransa wrzuć płatki do blendera i dodaj jajka, masło oraz ksylitol. Całość wymieszaj na wolnych obrotach.
  4. Następnie dodaj kakao, mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zblenduj.
  5. Dodaj teraz kawałki czekolady i rodzynki.
  6. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Ciasto czekoladowe może być zdrowe
Ciasto czekoladowe może być zdrowe© Adobe Stock

Owsiana szarlotka

Owsiana szarlotka to kolejne ciasto na bazie płatków owsianych, które zadowoli różne gusta i smaki.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej,
  • 1 jajko,
  • 150 g masła,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g ksylitolu,
  • 1 kg jabłek,
  • łyżka cynamonu.

Kruszonka:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 50 g masła,
  • 4 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wymieszaj płatki owsiane z mąką, ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie jajko, masło i jogurt. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń ją w folię i wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
  2. Do przygotowania kruszonki zagnieć wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę, uformuj kulę i włóż do zamrażarki.
  3. W tym czasie przygotuj jabłka - obierz je i pokrój w cienkie plastry.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.
  6. Wyłóż ciastem blaszkę i rozprowadź dłonią. Włóż formę do piekarnika i piecz około 10 minut.
  7. Po upływie tego czasu wyjmij blaszkę i ułóż na niej jabłka, posypując je cynamonem.
  8. Zetrzyj na tarce pozostałe ciasto na kruszonkę. Ponownie włóż ciasto do piekarnika i piecz całość około 40-50 minut.
Ta szarlotka ma pyszną kruszonkę
Ta szarlotka ma pyszną kruszonkę© Adobe Stock | Yulia Vinogradova

Owsiane ciasto z bananami i orzechami

Ciasto z bananami i orzechami idealne będzie dla wszystkich, którzy w ciągu dnia potrzebują szybkiego zastrzyku energii. Koniecznie wypróbujcie w chwilach spadku formy.

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g ksylitolu,
  • 120 g masła,
  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Płatki owsiane zalej gorącą wodą (400 ml) i zostaw na 15 minut.
  2. Po upływie tego czasu wrzuć płatki do blendera i dodaj pozostałe składniki: banana, jajka, masło, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz ksylitol. Całość zblenduj (niekoniecznie na gładką masę).
  3. Dodaj orzechy i zamieszaj.
  4. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciasto bananowe jest zdrowe, ale i smaczne
Ciasto bananowe jest zdrowe, ale i smaczne© Adobe Stock
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
płatki owsianezdrowe przepisyfit

Wybrane dla Ciebie