Nie każdy lubi, ale szkoda wyrzucić. Z twardej skórki robię chrupiące chipsy

Te chipsy chrupią jak mało które, do tego przygotujesz je bez użycia tłuszczu, a nawet przypraw. Ponadto wpisują się w założenia diety ketogenicznej, więc mogą stać się ciekawym uzupełnieniem dietetycznego menu. Ale nie tylko. Chipsy te mogą też wzbogacić imprezowy stół oraz stać się doskonałą przekąską podczas filmowego wieczoru. A powstają z produktu, który wielu osobom zdaje się... niejadalny.

Skórka camemberta nie jest tak miękka jak jego wnętrze Skórka camemberta nie jest tak miękka jak jego wnętrze
Źródło zdjęć: © Canva | HandmadePictures

Ser camembert to dojrzewający ser rodem z Francji. Wytwarzany jest z mleka krowiego, a jego smak zmienia się od łagodnego do intensywny w miarę dojrzewania. Konsystencja sera jest kremowa, jednak skórka u wielu wzbudza niechęć. Nie jest tak miękka jak wnętrze, co wzbudza nawet wątpliwości co do tego, czy jest jadalna. Co zatem zrobić, by stała się bardziej przystępna? Jednym z lepszych pomysłów jest przygotowanie z niej chipsów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie czekoladowy deser. Tak pyszny, że wyjadamy łyżeczką z foremki

Skórka camemberta jest jadalna. Oto jak ją wykorzystać

Skórka camemberta jest gładka, lekko aksamitna w dotyku i stanowi naturalną barierę, chroniącą wnętrze sera przed wysychaniem. Jest oczywiście jadalna, choć nie każdemu przypadnie do gustu. Niektórym nawet zdarza się odkrawać jej kawałki, by dostać się do miękkiego wnętrza sera.

Zatem jeśli nie w smak ci charakterystyczna skórka sera camembert, absolutnie jej nie wyrzucaj. Zamiast tego możesz wykorzystać ją do przyrządzenia chrupiących chipsów. Z pewnością zaskoczysz bliskich taką przekąską. Takie chipsy będą doskonale komponować się z konfiturą żurawinową. Warto też lekko musnąć je miodem.

Skórka camemberta jest jadalna, ale nie każdy za nią przepada
Skórka camemberta jest jadalna, ale nie każdy za nią przepada © Canva | alainolympus

Chipsy ze skórki camemberta. Przepis

Chipsy ze skórek camemberta nie wymagają dodatkowych składników. Po prostu wystarczy drobno odkrojone skórki rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec przez ok. 10-13 minut w temperaturze 200 st. C (aż staną się chrupiące).

Takie domowe chipsy możesz wykonać również z całego serowego krążka, uprzednio krojąc go w plasterki. W tym przypadku pamiętaj, że camembert najpierw się rozpuści, a dopiero po kilku chwilach zacznie nabierać chrupkości. Co ważne, ser ten lepiej się kroi, gdy jest dobrze schłodzony.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"