InspiracjeNie mijaj obojętnie tych owoców w sklepie. Wzmacniają serce i odporność

Nie mijaj obojętnie tych owoców w sklepie. Wzmacniają serce i odporność

Chociaż kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem do mięs i serów, żurawina powinna gościć w naszych domach jeszcze częściej. Warto skorzystać z trwającego sezonu i dostępności w marketach. Ma dobroczynne właściwości.

Żurawina - Pyszności
Żurawina - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva

03.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:10

Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy warto kupić świeżą żurawinę, przestań się wahać. Niepozorne, czerwone kulki, przypominające nieco wiśnie bez ogonków, znane są ze swoich właściwości wspierający pracę nerek i układu moczowego. Sok z żurawiny będzie świetnym boosterem w codziennej diecie. Zobacz, dlaczego warto po niego sięgać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowotna moc żurawiny

Świeże owoce żurawiny aż w 87 proc. składają się z wody. Dzięki temu są niskokaloryczne - w 100 gramach znajduje się zaledwie 46 kcal. Sok z tych owoców to znakomite źródło witaminy C i E. Sok żurawinowy zawiera również duże ilości witamin K1, B1, B2, B6 oraz miedzi. Nie brakuje w nim też innych składników, takich jak antocyjany, flawonole, taniny oraz różne kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy, chinowy, ursolowy i benzoesowy. To właśnie te składniki nadają żurawinie jej charakterystyczny kwaśny smak. Sok żurawinowy jest także bogatym źródłem polifenoli, które, podobnie jak witaminy C i E, działają jako silni przeciwutleniacze, neutralizując wolne rodniki i opóźniając procesy starzenia organizmu.

Żurawina - Pyszności
Żurawina - Pyszności© Canva

Po żurawinę i przygotowany z niej sok powinniśmy sięgać, gdy borykamy się z przeziębieniem, infekcją bakteryjną zakażeniem grzybicznym przewodu pokarmowego i dróg moczowych, spowodowanych obecnością drożdżaków z rodzaju Candida czy też zaburzeniach trawienia. Przeciwutleniacze takie jak witamina C i E oraz kwercytyna i proantocyjanidyny zawarte w żurawinie pomagają zapobiegać rozwojowi chorób serca oraz nowotworów, opóźniają także procesy starzenia się organizmu.

Żurawina w walce z infekcjami

Wyniki badań wykazały, że kobiety, które codziennie przez 6 miesięcy piły dużą szklankę (300 ml) soku z żurawiny, miały o 58 proc. mniej bakterii w swoim moczu. Ponadto, u kobiet, które cierpiały na zapalenie dróg moczowych, częstotliwość stosowania antybiotyków w celu leczenia była o połowę mniejsza w grupie, która przyjmowała sok z żurawiny w porównaniu do grupy, która go nie stosowała.

Sok z żurawiny - Pyszności
Sok z żurawiny - Pyszności© Canva

Owoce i sok z żurawiny zawierają polifenole, takie jak proantocyjanidyny (OPC), flawonole i kwercetyna. Te związki, zwłaszcza OPC, mają właściwości przeciwbakteryjne. Uniemożliwiając bakteriom przywieranie się do wyściółki pęcherza i dróg moczowych, dzięki czemu bakterie nie mogą pozostawać w tych miejscach i są usuwane, co uniemożliwia rozwijanie się infekcji.

Wybrane dla Ciebie