Nie mijaj obojętnie tych owoców w sklepie. Wzmacniają serce i odporność

Chociaż kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem do mięs i serów, żurawina powinna gościć w naszych domach jeszcze częściej. Warto skorzystać z trwającego sezonu i dostępności w marketach. Ma dobroczynne właściwości.

Żurawina - PysznościŻurawina - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy warto kupić świeżą żurawinę, przestań się wahać. Niepozorne, czerwone kulki, przypominające nieco wiśnie bez ogonków, znane są ze swoich właściwości wspierający pracę nerek i układu moczowego. Sok z żurawiny będzie świetnym boosterem w codziennej diecie. Zobacz, dlaczego warto po niego sięgać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

Zdrowotna moc żurawiny

Świeże owoce żurawiny aż w 87 proc. składają się z wody. Dzięki temu są niskokaloryczne - w 100 gramach znajduje się zaledwie 46 kcal. Sok z tych owoców to znakomite źródło witaminy C i E. Sok żurawinowy zawiera również duże ilości witamin K1, B1, B2, B6 oraz miedzi. Nie brakuje w nim też innych składników, takich jak antocyjany, flawonole, taniny oraz różne kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy, chinowy, ursolowy i benzoesowy. To właśnie te składniki nadają żurawinie jej charakterystyczny kwaśny smak. Sok żurawinowy jest także bogatym źródłem polifenoli, które, podobnie jak witaminy C i E, działają jako silni przeciwutleniacze, neutralizując wolne rodniki i opóźniając procesy starzenia organizmu.

Żurawina - Pyszności
Żurawina - Pyszności © Canva

Po żurawinę i przygotowany z niej sok powinniśmy sięgać, gdy borykamy się z przeziębieniem, infekcją bakteryjną zakażeniem grzybicznym przewodu pokarmowego i dróg moczowych, spowodowanych obecnością drożdżaków z rodzaju Candida czy też zaburzeniach trawienia. Przeciwutleniacze takie jak witamina C i E oraz kwercytyna i proantocyjanidyny zawarte w żurawinie pomagają zapobiegać rozwojowi chorób serca oraz nowotworów, opóźniają także procesy starzenia się organizmu.

Żurawina w walce z infekcjami

Wyniki badań wykazały, że kobiety, które codziennie przez 6 miesięcy piły dużą szklankę (300 ml) soku z żurawiny, miały o 58 proc. mniej bakterii w swoim moczu. Ponadto, u kobiet, które cierpiały na zapalenie dróg moczowych, częstotliwość stosowania antybiotyków w celu leczenia była o połowę mniejsza w grupie, która przyjmowała sok z żurawiny w porównaniu do grupy, która go nie stosowała.

Sok z żurawiny - Pyszności
Sok z żurawiny - Pyszności © Canva

Owoce i sok z żurawiny zawierają polifenole, takie jak proantocyjanidyny (OPC), flawonole i kwercetyna. Te związki, zwłaszcza OPC, mają właściwości przeciwbakteryjne. Uniemożliwiając bakteriom przywieranie się do wyściółki pęcherza i dróg moczowych, dzięki czemu bakterie nie mogą pozostawać w tych miejscach i są usuwane, co uniemożliwia rozwijanie się infekcji.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce