Do surówki z marchewki dodaję korzeń i owoc. Dzieci spróbowałaby i ciągle o nią proszą

Surówka z marchewki to popularne danie, które można spotkać w wielu polskich domach. Tradycyjny przepis zakłada wykorzystanie majonezu lub śmietany, które nie są najzdrowszymi składnikami. Na szczęście istnieje lepsza alternatywa.

Przepyszna surówka z marchwi i imbiruPrzepyszna surówka z marchwi i imbiru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Surówka z marchewki to potrawa, która cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Ta soczysta przekąska, pełna wyrazistego smaku i aromatu, staje się hitem na rodzinnym stole. Jednak to nie jest zwyczajna surówka - jest wzbogacona o niecodzienne składniki, takie jak świeży imbir, dojrzałe gruszki i soczyste jabłka. Poznaj przepis na surówkę z marchewki, który zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Surówka z marchewski - smak dzieciństwa

Najważniejszą cechą tej surówki jest jej wyjątkowe połączenie smaków. Z jednej strony mamy delikatność gruszek i jabłek, a z drugiej lekko pikantny i wyrazisty imbir. Ta harmonia smaków sprawia, że surówka staje się idealnym dodatkiem do wielu dań i świetnie sprawdza się jako przekąska.

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 średniej wielkości gruszki,
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 5 g soli,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • do smaku świeżo zmielony czarny pieprz.

Opcjonalnie:

  • 20 g uprażonych nasion sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie umyj marchewki, obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach do dużej szklanej miski.
  2. Kolejnym krokiem jest umycie, osuszenie i starcie jabłek oraz gruszek na tej samej tarce, na jakiej wcześniej przygotowaliśmy marchewki.
  3. Świeży imbir umyj, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj go do pozostałych składników w misce.
  4. Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając olej rzepakowy, ocet jabłkowy, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Tym dressingiem polej surówkę.
  6. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i opcjonalnie uprażone nasiona sezamu.

Sposobów na surówkę z marchewki jest wiele

Surówka z marchewki może być dostosowywana pod różne gusta. Jedną z popularnych wariacji jest dodawanie miodu lub szczypty cukru, aby jabłka i gruszki puściły sok, tworząc soczysty i lekko słodki sos. To wersja, którą można podać jako deser.

Dla miłośników mocniejszych smaków tradycyjna surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu idealnie podkreśli smak mięsa. Bez względu na wersję, surówka z marchewki, gruszki i imbiru z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe. Smacznego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna