PrzepisSałatkiDo surówki z marchewki dodaję korzeń i owoc. Dzieci spróbowałaby i ciągle o nią proszą

Do surówki z marchewki dodaję korzeń i owoc. Dzieci spróbowałaby i ciągle o nią proszą

Przepyszna surówka z marchwi i imbiru
Przepyszna surówka z marchwi i imbiru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.10.2023 12:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówka z marchewki to popularne danie, które można spotkać w wielu polskich domach. Tradycyjny przepis zakłada wykorzystanie majonezu lub śmietany, które nie są najzdrowszymi składnikami. Na szczęście istnieje lepsza alternatywa.

Surówka z marchewki to potrawa, która cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Ta soczysta przekąska, pełna wyrazistego smaku i aromatu, staje się hitem na rodzinnym stole. Jednak to nie jest zwyczajna surówka - jest wzbogacona o niecodzienne składniki, takie jak świeży imbir, dojrzałe gruszki i soczyste jabłka. Poznaj przepis na surówkę z marchewki, który zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z marchewski - smak dzieciństwa

Najważniejszą cechą tej surówki jest jej wyjątkowe połączenie smaków. Z jednej strony mamy delikatność gruszek i jabłek, a z drugiej lekko pikantny i wyrazisty imbir. Ta harmonia smaków sprawia, że surówka staje się idealnym dodatkiem do wielu dań i świetnie sprawdza się jako przekąska.

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 średniej wielkości gruszki,
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 5 g soli,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • do smaku świeżo zmielony czarny pieprz.

Opcjonalnie:

  • 20 g uprażonych nasion sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie umyj marchewki, obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach do dużej szklanej miski.
  2. Kolejnym krokiem jest umycie, osuszenie i starcie jabłek oraz gruszek na tej samej tarce, na jakiej wcześniej przygotowaliśmy marchewki.
  3. Świeży imbir umyj, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj go do pozostałych składników w misce.
  4. Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając olej rzepakowy, ocet jabłkowy, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Tym dressingiem polej surówkę.
  6. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i opcjonalnie uprażone nasiona sezamu.

Sposobów na surówkę z marchewki jest wiele

Surówka z marchewki może być dostosowywana pod różne gusta. Jedną z popularnych wariacji jest dodawanie miodu lub szczypty cukru, aby jabłka i gruszki puściły sok, tworząc soczysty i lekko słodki sos. To wersja, którą można podać jako deser.

Dla miłośników mocniejszych smaków tradycyjna surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu idealnie podkreśli smak mięsa. Bez względu na wersję, surówka z marchewki, gruszki i imbiru z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe. Smacznego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także