PrzepisPrzekąskiNie kupuj w sklepie, tylko przygotuj w domu. Te chipsy to zdrowa i smaczna przekąska

Nie kupuj w sklepie, tylko przygotuj w domu. Te chipsy to zdrowa i smaczna przekąska

Domowe chipsy są zdrowsze od sklepowych
Domowe chipsy są zdrowsze od sklepowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Denis Belyaevskiy

05.06.2024 08:24, aktual.: 05.06.2024 14:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zdarza ci się kupować chipsy w sklepie? Cóż, zapewne wiesz, że nie jest to najlepszy wybór przekąski. W pełni jednak rozumiem samą pokusę. W takich momentach można postąpić na dwa sposoby: albo z tą pokusą walczyć, albo jej ulec. A jeśli to drugie, to tylko z przepisem na domowe chipsy z batata.

Chipsy są na ogół produktem spożywczym bardzo niezdrowym. To truizm? I dobrze! To, że wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę, świadczy o tym, że świadomość żywieniowa idzie w dobrym kierunku. Pytanie brzmi: czy wiemy, dlaczego chipsy są takie złe dla organizmu? Jest tego sporo: dużo soli, tłuszcze trans, wysoka kaloryczność, a przy tym wszystkim jeszcze jeden ważny aspekt. Z jedzeniem chipsów trudno się opanować i bardzo często najzwyczajniej w świecie objadamy się nimi do przesady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj chcę ci zaproponować rozwiązanie, które może ci się spodobać. Chipsy z batata są równie dobre, co zwykłe, a przy okazji wykonując je w domu, mamy pewność, że nie znajdzie się w nich za dużo soli, o innej chemii już nie wspominając. Takimi chipsami można się zajadać bez wyrzutów sumienia. A to duży plus, prawda?

Kolejną wartą wspomnienia sprawą jest obecność różnych zdrowych elementów w słodkich ziemniakach. Bataty to dużo wapnia, sodu i beta-karotenu, a — co za tym idzie — wykazują działanie obniżające ciśnienie krwi i regulujące poziom cukru. Są również bogate w błonnik pokarmowy, dlatego można z nich zrobić nie tylko smaczne, ale i sycące przekąski. Na przykład chipsy!

Chipsy z batatów — przepis

Składniki:

  • 2 duże słodkie ziemniaki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • mielony imbir.
Bataty są pod niektórymi względami lepsze od ziemniaków
Bataty są pod niektórymi względami lepsze od ziemniaków© Canva | Victoria Popova

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz, umyj i osusz. Za pomocą mandoliny pokrój je w cienkie plasterki.
  2. Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj trochę oliwy z oliwek, sól, pieprz, paprykę i imbir. To nasz ulubiony zestaw przypraw do chipsów z batata, ale możesz też dobrać swój własny.
  3. Tak przygotowane plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut. Powinny być suche i estetycznie przyrumienione. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także