Nie kupuj w sklepie, tylko przygotuj w domu. Te chipsy to zdrowa i smaczna przekąska

Zdarza ci się kupować chipsy w sklepie? Cóż, zapewne wiesz, że nie jest to najlepszy wybór przekąski. W pełni jednak rozumiem samą pokusę. W takich momentach można postąpić na dwa sposoby: albo z tą pokusą walczyć, albo jej ulec. A jeśli to drugie, to tylko z przepisem na domowe chipsy z batata.

Domowe chipsy są zdrowsze od sklepowychDomowe chipsy są zdrowsze od sklepowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Denis Belyaevskiy

Chipsy są na ogół produktem spożywczym bardzo niezdrowym. To truizm? I dobrze! To, że wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę, świadczy o tym, że świadomość żywieniowa idzie w dobrym kierunku. Pytanie brzmi: czy wiemy, dlaczego chipsy są takie złe dla organizmu? Jest tego sporo: dużo soli, tłuszcze trans, wysoka kaloryczność, a przy tym wszystkim jeszcze jeden ważny aspekt. Z jedzeniem chipsów trudno się opanować i bardzo często najzwyczajniej w świecie objadamy się nimi do przesady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Dzisiaj chcę ci zaproponować rozwiązanie, które może ci się spodobać. Chipsy z batata są równie dobre, co zwykłe, a przy okazji wykonując je w domu, mamy pewność, że nie znajdzie się w nich za dużo soli, o innej chemii już nie wspominając. Takimi chipsami można się zajadać bez wyrzutów sumienia. A to duży plus, prawda?

Kolejną wartą wspomnienia sprawą jest obecność różnych zdrowych elementów w słodkich ziemniakach. Bataty to dużo wapnia, sodu i beta-karotenu, a — co za tym idzie — wykazują działanie obniżające ciśnienie krwi i regulujące poziom cukru. Są również bogate w błonnik pokarmowy, dlatego można z nich zrobić nie tylko smaczne, ale i sycące przekąski. Na przykład chipsy!

Chipsy z batatów — przepis

Składniki:

  • 2 duże słodkie ziemniaki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • mielony imbir.
Bataty są pod niektórymi względami lepsze od ziemniaków
Bataty są pod niektórymi względami lepsze od ziemniaków © Canva | Victoria Popova

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz, umyj i osusz. Za pomocą mandoliny pokrój je w cienkie plasterki.
  2. Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj trochę oliwy z oliwek, sól, pieprz, paprykę i imbir. To nasz ulubiony zestaw przypraw do chipsów z batata, ale możesz też dobrać swój własny.
  3. Tak przygotowane plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut. Powinny być suche i estetycznie przyrumienione. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok