Nie kupuj w sklepie, tylko przygotuj w domu. Te chipsy to zdrowa i smaczna przekąska
Zdarza ci się kupować chipsy w sklepie? Cóż, zapewne wiesz, że nie jest to najlepszy wybór przekąski. W pełni jednak rozumiem samą pokusę. W takich momentach można postąpić na dwa sposoby: albo z tą pokusą walczyć, albo jej ulec. A jeśli to drugie, to tylko z przepisem na domowe chipsy z batata.
05.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 14:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chipsy są na ogół produktem spożywczym bardzo niezdrowym. To truizm? I dobrze! To, że wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę, świadczy o tym, że świadomość żywieniowa idzie w dobrym kierunku. Pytanie brzmi: czy wiemy, dlaczego chipsy są takie złe dla organizmu? Jest tego sporo: dużo soli, tłuszcze trans, wysoka kaloryczność, a przy tym wszystkim jeszcze jeden ważny aspekt. Z jedzeniem chipsów trudno się opanować i bardzo często najzwyczajniej w świecie objadamy się nimi do przesady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcę ci zaproponować rozwiązanie, które może ci się spodobać. Chipsy z batata są równie dobre, co zwykłe, a przy okazji wykonując je w domu, mamy pewność, że nie znajdzie się w nich za dużo soli, o innej chemii już nie wspominając. Takimi chipsami można się zajadać bez wyrzutów sumienia. A to duży plus, prawda?
Kolejną wartą wspomnienia sprawą jest obecność różnych zdrowych elementów w słodkich ziemniakach. Bataty to dużo wapnia, sodu i beta-karotenu, a — co za tym idzie — wykazują działanie obniżające ciśnienie krwi i regulujące poziom cukru. Są również bogate w błonnik pokarmowy, dlatego można z nich zrobić nie tylko smaczne, ale i sycące przekąski. Na przykład chipsy!
Chipsy z batatów — przepis
Składniki:
- 2 duże słodkie ziemniaki,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- mielony imbir.
Sposób przygotowania:
- Bataty obierz, umyj i osusz. Za pomocą mandoliny pokrój je w cienkie plasterki.
- Przełóż ziemniaki do miski. Dodaj trochę oliwy z oliwek, sól, pieprz, paprykę i imbir. To nasz ulubiony zestaw przypraw do chipsów z batata, ale możesz też dobrać swój własny.
- Tak przygotowane plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut. Powinny być suche i estetycznie przyrumienione. Smacznego!