Nie lekceważ tego objawu. Jeśli pojawia się po posiłku, może oznaczać problemy z trzustką

Trzustka to bardzo ważny organ, który odgrywa istotną rolę w organizmie. Przede wszystkim wydziela insulinę i glukagon oraz pełni funkcje trawienne. Dlatego też musimy o nią dbać i od razu reagować, gdy coś będzie nie tak. Warto zapewnić sobie odpowiednią dietę i obserwować swój organizm. Dobrym pomysłem będą także regularne badania.

Przykre dolegliwości po posiłkuPrzykre dolegliwości po posiłku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nicoleta Ionescu
Paulina Hermann

Na choroby trzustki mogą wskazywać pewne objawy, które pojawiają się kilkanaście minut po zjedzeniu posiłku. Jeśli zauważysz, któryś z nich, nie bagatelizuj go, tylko szybko zapisz się do lekarza. Możesz sobie tym pomóc i uniknąć większych problemów. Pamiętaj, że trzustka to delikatny organ, o którego trzeba dbać. Jeśli tego nie zrobisz, bardzo sobie zaszkodzisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka z piekarnika. Genialny przepis, który zachwyci całą rodzinę

Trzustka wysyła sygnały alarmowe. Kiedy ów organ cierpi?

Rak trzustki do dla wielu osób wyrok. Choroba ta wywołuje ogromny strach. Statystyki również nie są pozytywne. Rok po postawieniu diagnozy przeżywa tylko 1 pacjent na 4, zaś 5 lat przeżywa tylko 5 procent pacjentów. Pamiętaj, że chora trzustka wysyła do nas najróżniejsze sygnały. Przede wszystkim odczuwa się piekący, przeszywający i uciskający ból po prawej stronie brzucha po zjedzeniu. Po około 15-30 minutach jest on niesamowicie uciążliwy.

Często towarzyszą jej:

  • bóle brzucha podczas wypróżniania,
  • gazy,
  • biegunka,
  • nudności i wymioty.

Jakie jeszcze objawy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę? Warto zwrócić uwagę na dolegliwości, jak zmiany skórne i świąd. Szczególnie jeśli utrzymują się one od co najmniej dwóch miesięcy. W przypadku, gdy pojawi się rumień wędrujący, żółtaczka, wysypka plamista lub sinica marmurkowata, jak najszybciej musimy udać się do lekarza.

Trzustka potrzebuje odpowiedniej diety
Trzustka potrzebuje odpowiedniej diety © Pexels

Jak wspierać pracę i zdrowie trzustki?

Podstawą jest odpowiednia dieta i zdrowy styl życia. Nie możemy jeść byle czego, na przykład codziennie opychać się fast foodami, słodyczami i smażonym mięsem. Powinniśmy też unikać dużych ilości alkoholu. Częste picie mniejszych ilości również nie jest wskazane. Warto też zrezygnować ze słodyczy lub przynajmniej mocno je ograniczyć. Jeśli kupujemy mięso i kiełbasę, czytajmy składy. Produkty nie powinny zawierać konserwantów i polepszaczy smaków.

Jeśli po jakimś daniu czujemy się źle, zrezygnujmy z niego. W przypadku, gdy mamy dolegliwości po zjedzeniu surowych warzyw, zastąpmy je pieczonymi lub gotowanymi na parze. Istotne jest również utrzymywanie prawidłowej masy ciała.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska