PrzepisSałatkiNie ma lepszej surówki z marchewki. Dodaję 2 nietypowe składniki

Nie ma lepszej surówki z marchewki. Dodaję 2 nietypowe składniki

Surówka z marchewki? Dodaję do niej dwa nietypowe składniki
Surówka z marchewki? Dodaję do niej dwa nietypowe składniki
Źródło zdjęć: © Canva | HandmadePictures
27.02.2024 09:44, aktualizacja: 27.02.2024 10:05

Surówka z marchewki to w moim domu pełnym Tadków-Niejadków rzecz nad wyraz poważna. Przygotowuję ją na wiele różnych sposobów, ale jeden z nich cieszy się tu wyjątkowym uznaniem. Sekret tkwi — jak to zwykle bywa — w drobnych szczególikach, a mianowicie dwóch raczej nietypowych składnikach.

Rodzic gotujący to wyjątkowo umęczone stworzenie. Wszyscy znamy ten ból: ty się napracujesz, namęczysz, poruszysz każdą komórkę swojej kreatywnej natury, by na końcu zostać bezceremonialnie sprowadzonym do parteru jednym krótkim słowem. "Niedobre". W końcu każdy rodzic dochodzi do tego samego wniosku. W przypadku dzieci należy brać się jedynie za sprawdzone i proste (ale odżywcze) przepisy. To wprost brzmi jak surówka z marchewki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy gotuję dla dzieci, wiem, że to, ile "mięska" zostanie zjedzone, w dużej mierze zależy właśnie od dodatków. U mnie najlepiej sprawdzają się tłuczone ziemniaki i właśnie wspomniana surówka z marchewki. Ten drugi składnik obiadu wielokrotnie urozmaicałem — jabłkiem, kalarepą, a nawet nasionami słonecznika. Któregoś razu postanowiłem zaryzykować i dodałem dwa zupełnie nietypowe w tego rodzaju potrawach produkty mielony kminek i miód. I wiesz co? To totalnie podziałało.

Dzisiaj to głównie taką surówkę z marchewki przygotowuję dla rodziny. Zajadamy ją wszyscy, a mnie cieszy to, że poza zdrową marchewką, dziatwa dostarcza sobie też wartości odżywczych z miodu. To tak zwany "win-win". I dobrze!

Surówka z marchewki

Składniki:

  • Kilka marchewek, około 500 g,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • sól, pieprz (opcjonalnie).
Surówka z marchewki — których oczek tarki używasz?
Surówka z marchewki — których oczek tarki używasz?© Canva | PaulPaladin

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach tarki. Dodaję oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dorzucam również łyżeczkę miodu — najlepiej płynnego, chociaż najważniejsza w przypadku tego produktu spożywczego jest jego "prawdziwość".
  2. Surówkę doprawiam jeszcze naprawdę niewielką ilością soli i pieprzu. Zazwyczaj do takiej surówki dodaje się też cukier, ale w tej recepturze zastąpił go miód.
  3. Mieszam i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także