Nie ma lepszej surówki z marchewki. Dodaję 2 nietypowe składniki
Surówka z marchewki to w moim domu pełnym Tadków-Niejadków rzecz nad wyraz poważna. Przygotowuję ją na wiele różnych sposobów, ale jeden z nich cieszy się tu wyjątkowym uznaniem. Sekret tkwi — jak to zwykle bywa — w drobnych szczególikach, a mianowicie dwóch raczej nietypowych składnikach.
27.02.2024 | aktual.: 27.02.2024 10:05
Rodzic gotujący to wyjątkowo umęczone stworzenie. Wszyscy znamy ten ból: ty się napracujesz, namęczysz, poruszysz każdą komórkę swojej kreatywnej natury, by na końcu zostać bezceremonialnie sprowadzonym do parteru jednym krótkim słowem. "Niedobre". W końcu każdy rodzic dochodzi do tego samego wniosku. W przypadku dzieci należy brać się jedynie za sprawdzone i proste (ale odżywcze) przepisy. To wprost brzmi jak surówka z marchewki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy gotuję dla dzieci, wiem, że to, ile "mięska" zostanie zjedzone, w dużej mierze zależy właśnie od dodatków. U mnie najlepiej sprawdzają się tłuczone ziemniaki i właśnie wspomniana surówka z marchewki. Ten drugi składnik obiadu wielokrotnie urozmaicałem — jabłkiem, kalarepą, a nawet nasionami słonecznika. Któregoś razu postanowiłem zaryzykować i dodałem dwa zupełnie nietypowe w tego rodzaju potrawach produkty mielony kminek i miód. I wiesz co? To totalnie podziałało.
Dzisiaj to głównie taką surówkę z marchewki przygotowuję dla rodziny. Zajadamy ją wszyscy, a mnie cieszy to, że poza zdrową marchewką, dziatwa dostarcza sobie też wartości odżywczych z miodu. To tak zwany "win-win". I dobrze!
Surówka z marchewki
Składniki:
- Kilka marchewek, około 500 g,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- sól, pieprz (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach tarki. Dodaję oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dorzucam również łyżeczkę miodu — najlepiej płynnego, chociaż najważniejsza w przypadku tego produktu spożywczego jest jego "prawdziwość".
- Surówkę doprawiam jeszcze naprawdę niewielką ilością soli i pieprzu. Zazwyczaj do takiej surówki dodaje się też cukier, ale w tej recepturze zastąpił go miód.
- Mieszam i gotowe. Smacznego!