Te 3 produkty najbardziej niszczą nasze jelita. Znany dietetyk nie ma wątpliwości

Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek wskazał trzy produkty, które negatywnie wpływają na mikroflorę jelitową. O jednym powiedział, że to "trucizna w każdej dawce".

Specjalista wskazuje produkty, które niszczą jelita Specjalista wskazuje produkty, które niszczą jelita
Źródło zdjęć: © Instagram: doktor dietetyki Michał Wrzosek (screenshot), Pixabay

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka. Szybki i prosty przepis na słodką przekąskę

Te produkty szkodzą jelitom. Lepiej wyklucz je z diety

Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek jako pierwsze wskazał produkty wysokoprzetworzone. Podkreślił, że zawierają wysoką zawartość cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i mało błonnika.

- Takie produkty zwiększają ilość bakterii niekorzystnych, a zmniejszają ilość korzystnych, a efektem mogą być zaburzenia wypróżniania - wskazał w krótkim wideo na TikToku.

Czym jest żywność wysokoprzetworzona? To przede wszystkim napoje gazowane i słone przekąski, tj. chipsy. Do tej grupy zalicza się też słodycze i wyroby cukiernicze, słodzone płatki śniadaniowe, dosładzany nabiał, dania gotowe do odgrzania w mikrofalówce, fast food, niektóre rodzaje przetworzonego mięsa, np. paluszki rybne, parówki.

Żywność wysokoprzetworzona szkodzi jelitom
Żywność wysokoprzetworzona szkodzi jelitom © Pixabay

Dietetyk kliniczny ostrzega. "Każda dawka to trucizna"

Specjalista następnie wskazał leki, konkretniej antybiotyki. Upraszczając, antybiotyki zwalczają nie tylko bakterie stojące za infekcją, ale również drobnoustroje jelitowe, tworzące mikroflorę jelitową. Dlatego też skutkiem spożywania antybiotyków jest zmniejszenie ilości prozdrowotnych bakterii (stąd poleca się, by w trakcie kuracji, a także kilka tygodni po niej sięgać po probiotyki i prebiotyki).

- Nie zrozum mnie źle, antybiotyki trzeba brać, ale tylko zgodnie z zaleceniami lekarza, a nie kiedy nam się wydaje, że trzeba. Nadużywanie leków może prowadzić do owrzodzeń w układzie pokarmowym i uszkodzeń błony śluzowej - podkreślił dr Michał Wrzosek.

Trzecim produktem, który szkodzi jelitom, jest alkohol. Dr Michał Wrzosek podkreśla, że produkt ten przyczynia się do wzrostu niekorzystnych bakterii w jelitach oraz zwiększa ryzyko nowotworu w obszarze jelita. Właśnie ze względu na to, że alkohol jest prokancerogenny, w każdej dawce stanowi truciznę, jak podkreślił dr Wrzosek.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy