Te 3 produkty najbardziej niszczą nasze jelita. Znany dietetyk nie ma wątpliwości
Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek wskazał trzy produkty, które negatywnie wpływają na mikroflorę jelitową. O jednym powiedział, że to "trucizna w każdej dawce".
27.02.2024 | aktual.: 27.02.2024 09:20
Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te produkty szkodzą jelitom. Lepiej wyklucz je z diety
Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek jako pierwsze wskazał produkty wysokoprzetworzone. Podkreślił, że zawierają wysoką zawartość cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i mało błonnika.
- Takie produkty zwiększają ilość bakterii niekorzystnych, a zmniejszają ilość korzystnych, a efektem mogą być zaburzenia wypróżniania - wskazał w krótkim wideo na TikToku.
Czym jest żywność wysokoprzetworzona? To przede wszystkim napoje gazowane i słone przekąski, tj. chipsy. Do tej grupy zalicza się też słodycze i wyroby cukiernicze, słodzone płatki śniadaniowe, dosładzany nabiał, dania gotowe do odgrzania w mikrofalówce, fast food, niektóre rodzaje przetworzonego mięsa, np. paluszki rybne, parówki.
Dietetyk kliniczny ostrzega. "Każda dawka to trucizna"
Specjalista następnie wskazał leki, konkretniej antybiotyki. Upraszczając, antybiotyki zwalczają nie tylko bakterie stojące za infekcją, ale również drobnoustroje jelitowe, tworzące mikroflorę jelitową. Dlatego też skutkiem spożywania antybiotyków jest zmniejszenie ilości prozdrowotnych bakterii (stąd poleca się, by w trakcie kuracji, a także kilka tygodni po niej sięgać po probiotyki i prebiotyki).
- Nie zrozum mnie źle, antybiotyki trzeba brać, ale tylko zgodnie z zaleceniami lekarza, a nie kiedy nam się wydaje, że trzeba. Nadużywanie leków może prowadzić do owrzodzeń w układzie pokarmowym i uszkodzeń błony śluzowej - podkreślił dr Michał Wrzosek.
Trzecim produktem, który szkodzi jelitom, jest alkohol. Dr Michał Wrzosek podkreśla, że produkt ten przyczynia się do wzrostu niekorzystnych bakterii w jelitach oraz zwiększa ryzyko nowotworu w obszarze jelita. Właśnie ze względu na to, że alkohol jest prokancerogenny, w każdej dawce stanowi truciznę, jak podkreślił dr Wrzosek.