Nie ma lepszej zalewy do ogórków. Rodzina pokłóci się o ostatni słoik

Klasyczne przetwory z ogórków, takie jak kiszone i konserwowe, zna niemal każdy Polak. Mają wielu zwolenników, jednak w zupełnie innej zalewie, smakują jeszcze lepiej i zachwycą całą rodzinę.

PiklePrzetwory z ogórków to więcej niż tylko kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Curry kojarzy się z pełną smaku przyprawą, używaną głównie w daniach kuchni azjatyckiej, ale to wcale nie oznacza, że nie sprawdzi się również w polskich przetworach. Wprowadza do potraw lekko pikantną nutę, która doskonale uzupełni smak ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Idealne ogórki w zalewie curry

To prosty przepis, który świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznych kiszonych czy konserwowych ogórków. Zalewa curry nadaje warzywom wyjątkowy smak i kolor, a przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności — wystarczy postępować krok po kroku zgodnie z instrukcją. Aby uzyskać najlepszy efekt, wybieraj ogórki o podobnej długości – dzięki temu lepiej wypełnią słoiki i będą wyglądały bardziej estetycznie. Warzywa o nieregularnych kształtach możesz pokroić w plastry lub talarki.

Pamiętaj też, by przyprawy takie jak gorczyca, pieprz, liść laurowy czy ziele angielskie dodawać bezpośrednio do słoików, a nie do zalewy. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj ząbek czosnku, kawałek cebuli lub gałązkę kopru. Dzięki dodatkom ogórki zyskują zupełnie nowy smak, który będzie wyróżniał się na stole, a rodzina po spróbowaniu ich, z pewnością zacznie prosić o cały słoik dla siebie.

Przepis na ogórki w zalewie curry

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy,
  • 16 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 750 ml wody,
  • 170 g cukru,
  • 3 łyżki przyprawy curry,
  • 1 łyżka soli kamiennej,
  • 180 ml octu 10proc.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj cztery słoiki o pojemności 800 ml wraz z zakrętkami.
  2. Ogórki gruntowe starannie opłucz, odetnij końce, obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na ćwiartki.
  3. Do każdego słoika wsyp pół łyżeczki gorczycy, dodaj cztery ziarna pieprzu i jeden liść laurowy, a następnie ciasno ułóż przygotowane ogórki.
  4. W garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i curry.
  5. Gdy zalewa zacznie wrzeć, wlej ocet, ponownie doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  6. Gorącą zalewą zalej ogórki tak, aby były całkowicie przykryte, po czym szczelnie zakręć słoiki.
  7. Na dnie dużego garnka rozłóż ściereczkę, ustaw słoiki i wlej wodę do ponad połowy ich wysokości.
  8. Pasteryzuj około 10 minut od momentu zagotowania, następnie wyjmij słoiki i odstaw do wystudzenia.
  9. Odwróć je do góry dnem na 10 minut, po czym ustaw normalnie.
  10. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu – będą pysznym dodatkiem przez wiele miesięcy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem