Nie może ich zabraknąć na wigilii. To moje ulubione świąteczne pierogi
Choć pierogi na słodko nie kojarzą się od razu z Bożym Narodzeniem, wcale nie oznacza to, że trzeba z nich rezygnować. W tej odsłonie doskonale wpisują się w świąteczny klimat i potrafią nawet zdetronizować klasyczne pierogi z kapustą i grzybami.
Podczas świąt najczęściej podajemy pierogi z wytrawnym farszem, na przykład z kapustą i grzybami lub ruskie. Kojarzą się z rodzinnym ciepłem i świąteczną atmosferą, ale nie są jedyną propozycją na ten magiczny czas. Warto spróbować także czegoś innego — słodkie pierogi z makiem są pyszną i aromatyczną alternatywą, idealnie oddającą klimat Bożego Narodzenia.
Placek Rzeszowiak. Trzy ciekawe warstwy smakowe upieczone na jednym kruchym spodzie
Pierogi z makiem
Mak od lat zajmuje ważne miejsce w tradycji polskiej i wschodnioeuropejskiej kuchni świątecznej. Choć najpopularniejsze potrawy to makowiec czy kutia, można wykorzystać go w mniej oczywistych daniach, np. w pierogach. Ta klasyczna potrawa, wzbogacona farszem z maku, stanowi smaczną odskocznię od wytrawnych dań i sprawdzi się zarówno jako drobny, słodki akcent podczas kolacji wigilijnej, jak i jako deser po głównych posiłkach. Pierogi z makiem są świątecznym hitem i na pewno zachwycą twoich najbliższych.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 180 ml chłodnej wody,
- 100 g maku,
- 60 g orzechów włoskich,
- 50 g rodzynek,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do dużej miski i wsyp sól.
- Stopniowo wlewaj 180 ml ciepłej wody, zagniatając ciasto rękami, aż składniki połączą się w jednolitą kulę.
- Przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj je przez 7-10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie.
- Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 15 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz: wsyp mak do miski, zalej wodą, zamieszaj i usuń wszelkie zanieczyszczenia, które wypłyną na powierzchnię.
- Odcedź mak i przełóż do rondelka, zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
- Po ugotowaniu odcedź mak, pozostaw do wystudzenia i zmiel w maszynce na drobnym sitku.
- Rozpuść masło w rondelku, dodaj zmielony mak, miód, cukier, posiekane orzechy i pokrojone rodzynki, podgrzewaj 2-3 minuty, mieszając.
- Odstaw farsz do przestudzenia, a następnie połącz go z żółtkiem.
- Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki.
- Wycinaj kółka średniej wielkości szklanką, nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi, formując falbanki.
- W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i wrzucaj pierogi partiami.
- Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
- Gotowe pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!