Nie może ich zabraknąć na wigilii. To moje ulubione świąteczne pierogi

Choć pierogi na słodko nie kojarzą się od razu z Bożym Narodzeniem, wcale nie oznacza to, że trzeba z nich rezygnować. W tej odsłonie doskonale wpisują się w świąteczny klimat i potrafią nawet zdetronizować klasyczne pierogi z kapustą i grzybami.

Świąteczne pierogi z makiemŚwiąteczne pierogi z makiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podczas świąt najczęściej podajemy pierogi z wytrawnym farszem, na przykład z kapustą i grzybami lub ruskie. Kojarzą się z rodzinnym ciepłem i świąteczną atmosferą, ale nie są jedyną propozycją na ten magiczny czas. Warto spróbować także czegoś innego — słodkie pierogi z makiem są pyszną i aromatyczną alternatywą, idealnie oddającą klimat Bożego Narodzenia.

Placek Rzeszowiak. Trzy ciekawe warstwy smakowe upieczone na jednym kruchym spodzie

Pierogi z makiem

Mak od lat zajmuje ważne miejsce w tradycji polskiej i wschodnioeuropejskiej kuchni świątecznej. Choć najpopularniejsze potrawy to makowiec czy kutia, można wykorzystać go w mniej oczywistych daniach, np. w pierogach. Ta klasyczna potrawa, wzbogacona farszem z maku, stanowi smaczną odskocznię od wytrawnych dań i sprawdzi się zarówno jako drobny, słodki akcent podczas kolacji wigilijnej, jak i jako deser po głównych posiłkach. Pierogi z makiem są świątecznym hitem i na pewno zachwycą twoich najbliższych.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 180 ml chłodnej wody,
  • 100 g maku,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski i wsyp sól.
  2. Stopniowo wlewaj 180 ml ciepłej wody, zagniatając ciasto rękami, aż składniki połączą się w jednolitą kulę.
  3. Przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj je przez 7-10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie.
  4. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 15 minut.
  5. W tym czasie przygotuj farsz: wsyp mak do miski, zalej wodą, zamieszaj i usuń wszelkie zanieczyszczenia, które wypłyną na powierzchnię.
  6. Odcedź mak i przełóż do rondelka, zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
  7. Po ugotowaniu odcedź mak, pozostaw do wystudzenia i zmiel w maszynce na drobnym sitku.
  8. Rozpuść masło w rondelku, dodaj zmielony mak, miód, cukier, posiekane orzechy i pokrojone rodzynki, podgrzewaj 2-3 minuty, mieszając.
  9. Odstaw farsz do przestudzenia, a następnie połącz go z żółtkiem.
  10. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki.
  11. Wycinaj kółka średniej wielkości szklanką, nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi, formując falbanki.
  12. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją i wrzucaj pierogi partiami.
  13. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
  14. Gotowe pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥