Nie pomidorowy i nie pieczarkowy. Ten sos do gołąbków wygrywa wszystko

Sosy do gołąbków zwykle są do siebie podobne, ale ten – bez ani grama pomidorów i grzybów – potrafi naprawdę zaskoczyć. Świetnie komponuje się z delikatnymi liśćmi kapusty i wyrazistym, mięsnym farszem.

Gołąbki w sosie śmietanowymGołąbki w sosie śmietanowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sos śmietanowy może nie wydawać się najbardziej oczywistym dodatkiem do gołąbków. Znacznie częściej wybieramy inne rozwiązania, a tego typu sosy kojarzą się raczej z makaronami czy plackami ziemniaczanymi, ale wbrew pozorom, także w towarzystwie kapusty i mięsa sprawdzają się doskonale.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Gołąbki w sosie śmietanowym

Przepis na gołąbki z młodej kapusty możesz łatwo dostosować do własnych smaków. Doskonale pasują farsze mięsne, ale równie dobrze sprawdzi się wersja z grzybami albo soczewicą, które dodają lekkości i wartości odżywczych. Możesz też dodać ulubione zioła czy przyprawy, by nadać gołąbkom swój wyjątkowy charakter.

Pamiętaj również o sosie. Przede wszystkim warto zahartować śmietanę — czyli stopniowo wymieszać ją z odrobiną gorącego bulionu, zanim dodasz ją do reszty sosu. Dzięki temu unikniesz jej zwarzenia i uzyskasz gładką konsystencję. Pamiętaj, by sos podgrzewać delikatnie i nie doprowadzać do wrzenia, bo śmietana mogłaby się rozwarstwić.

Przepis na gołąbki z sosem śmietanowym

Składniki na gołąbki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 250 ml bulionu mięsnego,
  • 100 g ryżu,
  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • masło klarowane do obsmażenia gołąbków.

Składniki na sos:

  • 125 g śmietany 18 proc.,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Usuń z kapusty zewnętrzne liście i odłóż je – posłużą jako podkład pod gołąbki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień i zanurz główkę kapusty na kilka minut, by zmiękczyć liście.
  3. Zdejmuj je warstwami, usuwając zgrubienia.
  4. Ugotuj ryż na półtwardo w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź.
  5. Posiekaj cebulę i połącz ją z mięsem, ryżem i jajkiem.
  6. Dodaj majeranek, paprykę, szczyptę soli i pieprzu, a następnie dokładnie wyrób masę.
  7. Na każdy liść nakładaj porcję farszu i ciasno zawijaj, formując zgrabne gołąbki.
  8. Obsmaż je z obu stron na maśle klarowanym, po około 2 minuty na każdej.
  9. Naczynie żaroodporne wyłóż odłożonymi liśćmi kapusty, ułóż na nich obsmażone gołąbki i zalej gorącym bulionem.
  10. Przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.
  11. Po tym czasie zlej 100 ml bulionu do rondelka i przygotuj sos: najpierw odstaw bulion na chwilę, aby nie był wrzący.
  12. Do osobnej miseczki przełóż śmietanę i stopniowo dolewaj do niej kilka łyżek gorącego płynu, cały czas mieszając – to zahartuje śmietanę i zapobiegnie jej zwarzeniu.
  13. Tak przygotowaną śmietanę wlej do rondelka z resztą bulionu, dodaj szczyptę cukru, soli i pieprzu, wymieszaj i podgrzewaj krótko, nie doprowadzając do wrzenia.
  14. Gotowym sosem zalej gołąbki i zapiekaj jeszcze 15-20 minut, tym razem już bez przykrycia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba