Nie potrawka i nie krokiety. Tomasz Strzelczyk robi coś lepszego z mięsa z rosołu
Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków. W wielu domach obowiązkowo pojawia się w na niedzielny obiad lub jako jedno z dań na spotkaniach rodzinnych i imprezach. Na jego bazie można przygotować wiele pysznych potraw, w tym smaczny pasztet.
30.10.2023 09:32
Dobry rosół ma w sobie sporą ilość mięsa, która po ugotowaniu zupy czasem ląduje w koszu. To błąd i marnowanie żywności, któremu bardzo łatwo zapobiec. Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów, krokietów czy pyz. Tomasz Strzelczyk, uczestnik 4. edycji programu "Masterchef", na takie mięso ma jeszcze jedno rozwiązanie. Twórca profilu "Oddasz Fartucha" mięso z rosołu zamienia w pyszny pasztet do smarowania kanapek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasztet z mięsa z rosołu
Mięso z rosołu ma mnóstwo smaku dzięki przyprawom i warzywom, dzięki czemu będzie świetną bazą do pasztetu na kanapki. Zaletą tego smarowidła jest również to, że można wykorzystać do przygotowania mniej smakowite kawałki, które na talerzu nie prezentowałyby się najlepiej.
Składniki:
- 1 kg mięsa z rosołu (po oddzieleniu od kości)
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 15 dag boczku wędzonego,
- 2 jajka,
- 1 duża cebula,
- 2 jajka,
- kilka ząbków czosnku,
- majeranek,
- masło,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso z rosołu wyjmij i dokładnie oddziel od kości.
- Zmiel mięso w maszynce wraz z wątróbką drobiową oraz boczkiem i dokładnie wymieszaj.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Gdy zacznie się rumienić, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż całość. Dodaj warzywa do miski z mięsem.
- Do masy dorzuć również żółtka, majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
- Powstałą pianę wlej do masy mięsnej i połącz składniki delikatnie łyżką, aby nie stracić nadanej przez białka puszystości.
- Powstałą masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do większej blaszki wypełnionej wodą - pasztet będzie się piekł w tak zwanej kąpieli wodnej.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Upieczony pasztet pokrój na kawałki i serwuj na kromkach chleba. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu chrzanowego lub żurawiny.