Nie przegap tych owoców w sklepie. Wymiatają toksyny z organizmu jak szczoteczka

To jedne z najbardziej oryginalnych owoców, jakie można spotkać w sklepie. Ich charakterystyczny, spłaszczony kształt przypomina latający spodek, a soczysty, słodki miąższ kryje prawdziwe bogactwo składników odżywczych.

Brzoskwinie ufo są pyszne i zdroweBrzoskwinie ufo są pyszne i zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Te owoce robią wrażenie już samym wyglądem. Są płaskie, o delikatnym meszku i intensywnym aromacie. Brzoskwinie UFO, znane także jako paraguayo, ciasteczkowe czy płaskoowocowe, zdobywają popularność nie tylko wśród miłośników egzotyki. Amerykanie mówią na nie "doughnut peach", co nawiązuje do kształtu pączka. Pochodzą jednak nie z kosmosu, a z Chin, gdzie były symbolem dobrobytu i długowieczności. Do Europy dotarły dopiero w XIX wieku, dziś znajdziemy je w sklepach i na targach również w Polsce. Cenione są nie tylko za smak, ale i wartości zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Co brzoskwinie UFO kryją w środku?

Miąższ brzoskwiń UFO jest jasny, słodki i wyjątkowo soczysty. Zawiera aż 90 procent wody, dzięki czemu świetnie nawadnia i działa moczopędnie, wspierając usuwanie toksyn z organizmu. To także źródło błonnika, głównie pektyn, które poprawiają trawienie, obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i stabilizują poziom cukru we krwi. Regularne jedzenie tych owoców może pomóc w zapobieganiu zaparciom i wspierać zdrowie jelit.

Brzoskwinie UFO dostarczają beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza, który w organizmie przekształca się w witaminę A, ważną dla oczu, skóry i odporności. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, kurzą ślepotą i wspiera układ krążenia. Nie brakuje w nich także witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i kwasu foliowego, istotnych dla układu nerwowego i kobiet w ciąży. Minerały takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo czy wapń dopełniają listę zalet, a niski indeks glikemiczny (ok. 35) sprawia, że mogą po nie sięgać również diabetycy.

Brzoskwinie UFO w kuchni

Najlepiej smakują na surowo, zjadane prosto ze skrzynki, są soczyste i słodkie, świetne na podwieczorek czy do lunchboxa. Sprawdzają się w sałatkach owocowych (np. z arbuzem, bananem, winogronami) oraz bardziej wytrawnych kompozycjach, np. z liśćmi szpinaku, ogórkiem, kalarepką i serem pleśniowym. Pasują do koktajli i smoothie, nadając im świeżości i naturalnej słodyczy.

Świetnie uzupełniają owsianki, naleśniki, gofry czy lody. Można je przerobić na frużelinę - wystarczy obrać pół kilograma owoców, usunąć pestki, dodać odrobinę cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, by uzyskać aromatyczny dodatek do deserów. Brzoskwinie UFO nadają się także do ciast, zapiekanek pod kruszonką, kompotów, dżemów czy nawet nalewek, dzięki swojej słodyczy i miękkiej konsystencji zachwycą w każdej formie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba