Nie przegap tych owoców w sklepie. Wymiatają toksyny z organizmu jak szczoteczka

To jedne z najbardziej oryginalnych owoców, jakie można spotkać w sklepie. Ich charakterystyczny, spłaszczony kształt przypomina latający spodek, a soczysty, słodki miąższ kryje prawdziwe bogactwo składników odżywczych.

Brzoskwinie ufo są pyszne i zdroweBrzoskwinie ufo są pyszne i zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Te owoce robią wrażenie już samym wyglądem. Są płaskie, o delikatnym meszku i intensywnym aromacie. Brzoskwinie UFO, znane także jako paraguayo, ciasteczkowe czy płaskoowocowe, zdobywają popularność nie tylko wśród miłośników egzotyki. Amerykanie mówią na nie "doughnut peach", co nawiązuje do kształtu pączka. Pochodzą jednak nie z kosmosu, a z Chin, gdzie były symbolem dobrobytu i długowieczności. Do Europy dotarły dopiero w XIX wieku, dziś znajdziemy je w sklepach i na targach również w Polsce. Cenione są nie tylko za smak, ale i wartości zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Co brzoskwinie UFO kryją w środku?

Miąższ brzoskwiń UFO jest jasny, słodki i wyjątkowo soczysty. Zawiera aż 90 procent wody, dzięki czemu świetnie nawadnia i działa moczopędnie, wspierając usuwanie toksyn z organizmu. To także źródło błonnika, głównie pektyn, które poprawiają trawienie, obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i stabilizują poziom cukru we krwi. Regularne jedzenie tych owoców może pomóc w zapobieganiu zaparciom i wspierać zdrowie jelit.

Brzoskwinie UFO dostarczają beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza, który w organizmie przekształca się w witaminę A, ważną dla oczu, skóry i odporności. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, kurzą ślepotą i wspiera układ krążenia. Nie brakuje w nich także witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i kwasu foliowego, istotnych dla układu nerwowego i kobiet w ciąży. Minerały takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo czy wapń dopełniają listę zalet, a niski indeks glikemiczny (ok. 35) sprawia, że mogą po nie sięgać również diabetycy.

Brzoskwinie UFO w kuchni

Najlepiej smakują na surowo, zjadane prosto ze skrzynki, są soczyste i słodkie, świetne na podwieczorek czy do lunchboxa. Sprawdzają się w sałatkach owocowych (np. z arbuzem, bananem, winogronami) oraz bardziej wytrawnych kompozycjach, np. z liśćmi szpinaku, ogórkiem, kalarepką i serem pleśniowym. Pasują do koktajli i smoothie, nadając im świeżości i naturalnej słodyczy.

Świetnie uzupełniają owsianki, naleśniki, gofry czy lody. Można je przerobić na frużelinę - wystarczy obrać pół kilograma owoców, usunąć pestki, dodać odrobinę cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, by uzyskać aromatyczny dodatek do deserów. Brzoskwinie UFO nadają się także do ciast, zapiekanek pod kruszonką, kompotów, dżemów czy nawet nalewek, dzięki swojej słodyczy i miękkiej konsystencji zachwycą w każdej formie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥