Sernik z brzoskwiniami do Rączki rozpływa się w ustach. Nie zamienię na żaden inny przepis
Sernik, który zrobił Remigiusz Rączka razem z siostrą Elwirą w klasztorze Nazaretanek w Ostrzeszowie to już niemal klasyka. Odkąd poznałam ten przepis, nie chcę patrzeć na żaden inny, a patent z kakao to jest sztos.
Remigiusz Rączka po raz kolejny udowadnia, że pewne klasyki nie wypadają z mody. Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście z delikatną, słodką bezą i kruszonką na wierzchu może być z powodzeniem serwowany w najlepszych kawiarniach. Myślę, że zniknie szybciej niż nowojorski czy z sernik z matchą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek
Patent z kakao
Znany kucharz ze Śląska nie obsypuje blachy ani mąką, ani bułką tartą. Wykłada formę papierem do pieczenia i obsypuje niewielką ilością kakao. W tym celu przyda się drobne sitko, które pozwoli na uzyskanie cienkiej i równomiernej warstwy. Kakao delikatnie przykleja się do kruchego ciasta, dodając ciekawych walorów smakowych.
Przepis na sernik od Remigiusza Rączki
Brzoskwinie z puszki to wygodny sposób na dodatek do ciasta, ale jeśli chcesz zredukować ilość cukru, zamiast nich możesz dodać świeże owoce. Wcześniej obierz je ze skórki i wykrój z nich pestki. Dobrym pomysłem jest wrzucenie połówek owoców na chwilę na patelnię grillową lub do piekarnika, aby lekko się skarmelizowały. Przestudź je przed położeniem na masę serową.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 200 g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- 50 g cukru,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka kakao do oprószenia blachy.
Masa serowa i dodatki:
- 1 kg twarogu,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 5 białek,
- 150 g cukru drobnego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 duża puszka brzoskwiń.
Sposób przygotowania:
- Sięgnij po 5 jajek i oddziel żółtka od białek. Do miski przełóż mąkę, dodaj cukier, żółtka i kwaśną śmietaną. Wkrój zimne masło z lodówki i posiekaj nożem. Szybko zagnieć ciasto w kulę i podziel na dwie części z 1/3 i 2/3 ciasta. Mniejszą porcję od razu owiń folią i wstaw do zamrażalnika.
- Pozostałym ciastem wylep dno dużej prostokątnej blachy. Wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia i obsyp kakao. Zawiń w folię i również wstaw do zamrażarki.
- W dużej misce zmiksuj twaróg na gładko, dodaj trzy całe jajka, cukier puder i budyń w proszku. Mieszaj do uzyskania spójnej, kremowej konsystencji.
- Wyjmij blachę z zamrażarki i wyłóż masę serową na blat z kruchego ciasta.
- Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodawaj drobny cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Na masę serową połóż pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Przykryj ubitą bezą, a na wierzch zetrzyj kruche ciasto z mniejszej kuli.
- Sernik z brzoskwiniami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.