Sernik z brzoskwiniami do Rączki rozpływa się w ustach. Nie zamienię na żaden inny przepis

Sernik, który zrobił Remigiusz Rączka razem z siostrą Elwirą w klasztorze Nazaretanek w Ostrzeszowie to już niemal klasyka. Odkąd poznałam ten przepis, nie chcę patrzeć na żaden inny, a patent z kakao to jest sztos.

Sernik z brzoskwiniami i bezą od Remigiusza RączkiSernik z brzoskwiniami i bezą od Remigiusza Rączki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube, Canva
Anna Galuhn

Remigiusz Rączka po raz kolejny udowadnia, że pewne klasyki nie wypadają z mody. Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście z delikatną, słodką bezą i kruszonką na wierzchu może być z powodzeniem serwowany w najlepszych kawiarniach. Myślę, że zniknie szybciej niż nowojorski czy z sernik z matchą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Patent z kakao

Znany kucharz ze Śląska nie obsypuje blachy ani mąką, ani bułką tartą. Wykłada formę papierem do pieczenia i obsypuje niewielką ilością kakao. W tym celu przyda się drobne sitko, które pozwoli na uzyskanie cienkiej i równomiernej warstwy. Kakao delikatnie przykleja się do kruchego ciasta, dodając ciekawych walorów smakowych.

Przepis na sernik od Remigiusza Rączki

Brzoskwinie z puszki to wygodny sposób na dodatek do ciasta, ale jeśli chcesz zredukować ilość cukru, zamiast nich możesz dodać świeże owoce. Wcześniej obierz je ze skórki i wykrój z nich pestki. Dobrym pomysłem jest wrzucenie połówek owoców na chwilę na patelnię grillową lub do piekarnika, aby lekko się skarmelizowały. Przestudź je przed położeniem na masę serową.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka kakao do oprószenia blachy.

Masa serowa i dodatki:

  • 1 kg twarogu,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 5 białek,
  • 150 g cukru drobnego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 duża puszka brzoskwiń.

Sposób przygotowania:

  1. Sięgnij po 5 jajek i oddziel żółtka od białek. Do miski przełóż mąkę, dodaj cukier, żółtka i kwaśną śmietaną. Wkrój zimne masło z lodówki i posiekaj nożem. Szybko zagnieć ciasto w kulę i podziel na dwie części z 1/3 i 2/3 ciasta. Mniejszą porcję od razu owiń folią i wstaw do zamrażalnika.
  2. Pozostałym ciastem wylep dno dużej prostokątnej blachy. Wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia i obsyp kakao. Zawiń w folię i również wstaw do zamrażarki.
  3. W dużej misce zmiksuj twaróg na gładko, dodaj trzy całe jajka, cukier puder i budyń w proszku. Mieszaj do uzyskania spójnej, kremowej konsystencji.
  4. Wyjmij blachę z zamrażarki i wyłóż masę serową na blat z kruchego ciasta.
  5. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodawaj drobny cukier i mąkę ziemniaczaną.
  6. Na masę serową połóż pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Przykryj ubitą bezą, a na wierzch zetrzyj kruche ciasto z mniejszej kuli.
  7. Sernik z brzoskwiniami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów