Tak pysznego ciasta z jagodami jeszcze nie jadłam. Teściowa powinna dostać za nie medal
Lepszego sernika można szukać ze świecą. Twarogowa masa, lekki spód i słodko-kwaśne jagody sprawiają, że nikt nie odmówi dokładki.
Jagody to nie tylko jagodzianki. Te owoce świetnie sprawdzają się w innych ciastach i deserach. Moja teściowa dodaje je do sernika, całkowicie odmieniając w ten sposób smaczne, ale na co dzień nieco oklepane ciasto. To hit wszystkich rodzinnych spotkań, który barwi języki na fioletowo i sprawia, że wszyscy mlaszczą z zadowoleniem nad kolejną porcją serniczka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie
Sernik z jagodami
Ten sernik to idealne połączenie kremowej, aksamitnej masy serowej z soczystymi, lekko kwaskowatymi jagodami. Całość osadzona jest na maślanym, kruchym spodzie. To idealny balans słodyczy i kwaśności, owocowych i kremowych smaków oraz różnych konsystencji. Od kiedy moja teściowa zaserwowała ten deser po raz pierwszy, nikt nie chce nawet słyszeć o innym serniku.
To doskonały deser na każdą okazję, szczególnie w sezonie na świeże jagody. A gdy skończy się czas zbiorów, możesz sięgnąć po mrożone owoce. Dodaj je do ciasta bezpośrednio z zamrażarki, by nie rozpadły się podczas pieczenia.
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 4 jaja,
- 150- 200 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
- 100 ml śmietanki kremówki.
Jagody:
- 300-400 g świeżych lub mrożonych jagód,
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli jagody są bardzo kwaśne)
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i szczyptę soli.
- Rozetrzyj składniki palcami, tworząc kruszonkę.
- Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto, aż powstanie jednolita kula. Nie wyrabiaj zbyt długo, aby ciasto nie stało się twarde.
- Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Odstaw do wystudzenia.
- Do dużej miski przełóż twaróg sernikowy. Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i zmiksuj do połączenia się składników.
- Dodaj śmietankę i krótko zmiksuj.
- Świeże jagody delikatnie umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich.
- Jagody obtocz w mące ziemniaczanej. Dzięki temu nie opadną na dno. Opcjonalnie dodaj też cukier, jeśli owoce są zbyt kwaśne.
- Na podpieczony i ostudzony spód wyłóż ostrożnie około 2/3 masy serowej.
- Na masie serowej równomiernie rozsyp obtoczone jagody.
- Wylej pozostałą masę, delikatnie ją rozprowadzając.
- Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 60-70 minut.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia na około 30-60 minut.
- Całkowicie ostudzony sernik wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Gotowy sernik z jagodami możesz dodatkowo udekorować cukrem pudrem, listkami mięty i świeżymi owocami. Smacznego!