Tak pysznego ciasta z jagodami jeszcze nie jadłam. Teściowa powinna dostać za nie medal

Lepszego sernika można szukać ze świecą. Twarogowa masa, lekki spód i słodko-kwaśne jagody sprawiają, że nikt nie odmówi dokładki.

Pyszny sernik z jagodamiPyszny sernik z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jagody to nie tylko jagodzianki. Te owoce świetnie sprawdzają się w innych ciastach i deserach. Moja teściowa dodaje je do sernika, całkowicie odmieniając w ten sposób smaczne, ale na co dzień nieco oklepane ciasto. To hit wszystkich rodzinnych spotkań, który barwi języki na fioletowo i sprawia, że wszyscy mlaszczą z zadowoleniem nad kolejną porcją serniczka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie

Sernik z jagodami

Ten sernik to idealne połączenie kremowej, aksamitnej masy serowej z soczystymi, lekko kwaskowatymi jagodami. Całość osadzona jest na maślanym, kruchym spodzie. To idealny balans słodyczy i kwaśności, owocowych i kremowych smaków oraz różnych konsystencji. Od kiedy moja teściowa zaserwowała ten deser po raz pierwszy, nikt nie chce nawet słyszeć o innym serniku.

To doskonały deser na każdą okazję, szczególnie w sezonie na świeże jagody. A gdy skończy się czas zbiorów, możesz sięgnąć po mrożone owoce. Dodaj je do ciasta bezpośrednio z zamrażarki, by nie rozpadły się podczas pieczenia.

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 4 jaja,
  • 150- 200 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Jagody:

  • 300-400 g świeżych lub mrożonych jagód,
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli jagody są bardzo kwaśne)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i szczyptę soli.
  2. Rozetrzyj składniki palcami, tworząc kruszonkę.
  3. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto, aż powstanie jednolita kula. Nie wyrabiaj zbyt długo, aby ciasto nie stało się twarde.
  4. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni.
  8. Odstaw do wystudzenia.
  9. Do dużej miski przełóż twaróg sernikowy. Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i zmiksuj do połączenia się składników.
  10. Dodaj śmietankę i krótko zmiksuj.
  11. Świeże jagody delikatnie umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich.
  12. Jagody obtocz w mące ziemniaczanej. Dzięki temu nie opadną na dno. Opcjonalnie dodaj też cukier, jeśli owoce są zbyt kwaśne.
  13. Na podpieczony i ostudzony spód wyłóż ostrożnie około 2/3 masy serowej.
  14. Na masie serowej równomiernie rozsyp obtoczone jagody.
  15. Wylej pozostałą masę, delikatnie ją rozprowadzając.
  16. Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 60-70 minut.
  17. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia na około 30-60 minut.
  18. Całkowicie ostudzony sernik wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Gotowy sernik z jagodami możesz dodatkowo udekorować cukrem pudrem, listkami mięty i świeżymi owocami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇