Zamiast jagodzianek robię pyszny placek. Z orzeźwiającymi dodatkami nie ma sobie równych

Już powoli w Polsce zaczyna się sezon na jagody. Borówki amerykańskie za chwilę odejdą w odstawkę, bo cukiernie i domowe kuchnie zostaną zdominowane przez pełne smaku i absolutnie fenomenalne pod względem zdrowotnym leśne skarby. Oczywiście i bez żadnych dodatków obronią się w cieście, ale z cytryną i miętą to jest totalny obłęd.

Placek jest lekki, idealny na letnie popołudnia w ogrodziePlacek jest lekki, idealny na letnie popołudnia w ogrodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zbieranie jagód w Polsce ma długą tradycję. Kiedy tylko pojawiają w lesie, cała rodzina wybiera się na spacer. Dzieciaki zjadają owoce prosto z krzaków, a po powrocie powstają przepyszne bułeczki lub pierogi z jagodami. W ostatnich latach zainteresowanie słodkimi darami lasu wzrasta ze względu na coraz większą świadomość na temat zdrowego odżywiania. Jagody są skarbnicą antyoksydantów, zawierają również witaminę C, K i antocyjany, które wspomagają wzrok i układ krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Czy jagody w Polsce są pod ochroną?

Jagody rosną głównie w lasach iglastych i mieszanych. Ich zbieranie na terenie lasów państwowych jest dozwolone, ale pod pewnym warunkami. Jagody można zbierać wyłącznie na własny użytek. Osoby, które planują czerpać ze zbiorów korzyści finansowe, muszą postarać się o specjalne zezwolenie od lokalnego nadleśnictwa.

Z wydaniem pozwolenia wiąże się opłata, a w zależności od konkretnej placówki, może zostać wyznaczony konkretny teren na takie komercyjne zbiory. Zakazane jest używanie specjalnych grzebieni do zbierania jagód, ponieważ niszczą one rośliny. Nie można zbierać jagód w rezerwatach przyrody, parkach narodowych i strefach ścisłej ochrony.

Przepis na ciasto cytrynowe z jagodami

Placek możesz przygotować w małej tortownicy lub klasycznej keksówce o długości ok. 22 cm.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 200 g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • garść świeżych listków mięty,
  • 150 g świeżych jagód.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę.
  2. Odstaw mikser, dodaj olej, jogurt, sok i skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodaj do płynnych składników i wymieszaj.
  4. Na koniec dorzuć drobno posiekaną miętę i jagody oprószone niewielką ilością mąki.
  5. Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
  6. Po upieczeniu, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku.

Dodatki do ciasta z jagodami

Ciasto możesz dodatkowo polać prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Wolisz słodszy wariant? Przygotuj polewę z białej czekolady. A jeśli uważasz, że już w samym cieście znajduj się wystarczająca ilość cukru, nie polewaj niczym ciasta – bez słodkich dodatków również będzie smakować wyśmienicie.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀