Zamiast jagodzianek robię pyszny placek. Z orzeźwiającymi dodatkami nie ma sobie równych
Już powoli w Polsce zaczyna się sezon na jagody. Borówki amerykańskie za chwilę odejdą w odstawkę, bo cukiernie i domowe kuchnie zostaną zdominowane przez pełne smaku i absolutnie fenomenalne pod względem zdrowotnym leśne skarby. Oczywiście i bez żadnych dodatków obronią się w cieście, ale z cytryną i miętą to jest totalny obłęd.
Zbieranie jagód w Polsce ma długą tradycję. Kiedy tylko pojawiają w lesie, cała rodzina wybiera się na spacer. Dzieciaki zjadają owoce prosto z krzaków, a po powrocie powstają przepyszne bułeczki lub pierogi z jagodami. W ostatnich latach zainteresowanie słodkimi darami lasu wzrasta ze względu na coraz większą świadomość na temat zdrowego odżywiania. Jagody są skarbnicą antyoksydantów, zawierają również witaminę C, K i antocyjany, które wspomagają wzrok i układ krążenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze
Czy jagody w Polsce są pod ochroną?
Jagody rosną głównie w lasach iglastych i mieszanych. Ich zbieranie na terenie lasów państwowych jest dozwolone, ale pod pewnym warunkami. Jagody można zbierać wyłącznie na własny użytek. Osoby, które planują czerpać ze zbiorów korzyści finansowe, muszą postarać się o specjalne zezwolenie od lokalnego nadleśnictwa.
Z wydaniem pozwolenia wiąże się opłata, a w zależności od konkretnej placówki, może zostać wyznaczony konkretny teren na takie komercyjne zbiory. Zakazane jest używanie specjalnych grzebieni do zbierania jagód, ponieważ niszczą one rośliny. Nie można zbierać jagód w rezerwatach przyrody, parkach narodowych i strefach ścisłej ochrony.
Przepis na ciasto cytrynowe z jagodami
Placek możesz przygotować w małej tortownicy lub klasycznej keksówce o długości ok. 22 cm.
Składniki:
- 4 jajka,
- 150 g cukru,
- 120 ml oleju roślinnego,
- 120 ml jogurtu naturalnego,
- sok i skórka z 1 cytryny,
- 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 200 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- garść świeżych listków mięty,
- 150 g świeżych jagód.
Sposób przygotowania:
- Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę.
- Odstaw mikser, dodaj olej, jogurt, sok i skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodaj do płynnych składników i wymieszaj.
- Na koniec dorzuć drobno posiekaną miętę i jagody oprószone niewielką ilością mąki.
- Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
- Po upieczeniu, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku.
Dodatki do ciasta z jagodami
Ciasto możesz dodatkowo polać prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Wolisz słodszy wariant? Przygotuj polewę z białej czekolady. A jeśli uważasz, że już w samym cieście znajduj się wystarczająca ilość cukru, nie polewaj niczym ciasta – bez słodkich dodatków również będzie smakować wyśmienicie.