Zamiast jagodzianek robię pyszny placek. Z orzeźwiającymi dodatkami nie ma sobie równych

Już powoli w Polsce zaczyna się sezon na jagody. Borówki amerykańskie za chwilę odejdą w odstawkę, bo cukiernie i domowe kuchnie zostaną zdominowane przez pełne smaku i absolutnie fenomenalne pod względem zdrowotnym leśne skarby. Oczywiście i bez żadnych dodatków obronią się w cieście, ale z cytryną i miętą to jest totalny obłęd.

Placek jest lekki, idealny na letnie popołudnia w ogrodziePlacek jest lekki, idealny na letnie popołudnia w ogrodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zbieranie jagód w Polsce ma długą tradycję. Kiedy tylko pojawiają w lesie, cała rodzina wybiera się na spacer. Dzieciaki zjadają owoce prosto z krzaków, a po powrocie powstają przepyszne bułeczki lub pierogi z jagodami. W ostatnich latach zainteresowanie słodkimi darami lasu wzrasta ze względu na coraz większą świadomość na temat zdrowego odżywiania. Jagody są skarbnicą antyoksydantów, zawierają również witaminę C, K i antocyjany, które wspomagają wzrok i układ krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Czy jagody w Polsce są pod ochroną?

Jagody rosną głównie w lasach iglastych i mieszanych. Ich zbieranie na terenie lasów państwowych jest dozwolone, ale pod pewnym warunkami. Jagody można zbierać wyłącznie na własny użytek. Osoby, które planują czerpać ze zbiorów korzyści finansowe, muszą postarać się o specjalne zezwolenie od lokalnego nadleśnictwa.

Z wydaniem pozwolenia wiąże się opłata, a w zależności od konkretnej placówki, może zostać wyznaczony konkretny teren na takie komercyjne zbiory. Zakazane jest używanie specjalnych grzebieni do zbierania jagód, ponieważ niszczą one rośliny. Nie można zbierać jagód w rezerwatach przyrody, parkach narodowych i strefach ścisłej ochrony.

Przepis na ciasto cytrynowe z jagodami

Placek możesz przygotować w małej tortownicy lub klasycznej keksówce o długości ok. 22 cm.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 200 g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • garść świeżych listków mięty,
  • 150 g świeżych jagód.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę.
  2. Odstaw mikser, dodaj olej, jogurt, sok i skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodaj do płynnych składników i wymieszaj.
  4. Na koniec dorzuć drobno posiekaną miętę i jagody oprószone niewielką ilością mąki.
  5. Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
  6. Po upieczeniu, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku.

Dodatki do ciasta z jagodami

Ciasto możesz dodatkowo polać prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Wolisz słodszy wariant? Przygotuj polewę z białej czekolady. A jeśli uważasz, że już w samym cieście znajduj się wystarczająca ilość cukru, nie polewaj niczym ciasta – bez słodkich dodatków również będzie smakować wyśmienicie.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców