Polewa z białej czekolady w 5 minut. Sprawdzi się na ciastach, tortach i babeczkach
Polewa? Od razu przychodzi nam na myśl czekoladowa, ale oczywiście klasyczna z mlecznej lub gorzkiej czekolady. Zapominamy o tym, że do wiosennych deserów bardziej może pasować ta z białych tabliczek.
Polewa czekoladowa jest jak wisienka na torcie każdego deseru. Dodaje smaku, może ukryć pęknięcia czy inne niedociągnięcia na przykład na serniku, ale też jest ważnym elementem ozdobnym. Choćby z tego powodu o tej porze roku warto postawić na taką w jasnej odsłonie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą
Co daje polewa z białej czekolady?
Czekolady mleczna czy gorzka są znacznie bardziej popularne niż ta w wersji białej. Z tego samego powodu częściej po nie sięgamy, przygotowując polewy do deserów. Jednak czasami warto postawić na jasną polewę. Zwyczajnie bardziej ona pasuje do wypieków, które przygotowujemy o tej porze roku.
Biała polewa sprawia, że każde ciasto, tort czy babeczki wyglądają lżej, ale też bardziej elegancko i dostojnie. To może mieć szczególne znaczenie, gdy samodzielnie robimy desery na komunię bądź śluby. Jasne polewy też świetnie komponują się z wiosennymi owocami, na przykład truskawkami czy borówkami.
Do jakich deserów pasuje polewa z białej czekolady?
Polewa z białej czekolady pasuje do wszelkich deserów. Doda smaku nawet tym najprostszym, jak ucierane ciasto z makiem czy ciasto cytrynowe. Jest idealna do sernika. Ma ona też wymiar praktyczny, bo wypieki pokryte polewą znacznie dłużej zachowują wilgotność. Przygotowuje się ją podobnie, jak tę z mlecznej czy gorzkiej czekolady.
Polewa z białej czekolady
Składniki:
- 200 g białej czekolady,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej śmietankę w rondelku, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Dodaj masło i połamaną na kawałki białą czekoladę.
- Mieszaj składniki, podgrzewając je na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Odstaw polewę do lekkiego przestygnięcia, a następnie polej nią ciasto.
Co wyróżnia białą czekoladę?
Biała czekolada różni się od innych rodzajów czekolady przede wszystkim brakiem miazgi kakaowej. Jej główne składniki to masło kakaowe, cukier i mleko w proszku. Dzięki temu ma kremowy smak i gładką teksturę, ale nie zawiera teobrominy i kofeiny, które są obecne w ciemnej czekoladzie.
Pod względem wartości odżywczych biała czekolada jest bogata w tłuszcze i cukry, co czyni ją produktem wysokokalorycznym. W 100 gramach białej czekolady znajduje się około 540-600 kalorii. Zawiera niewielkie ilości wapnia i witamin z grupy B, ale brak w niej antyoksydantów typowych dla ciemnej czekolady. Mimo to warto czasem sięgnąć po białe tabliczki i zrobić z nich prostą polewę.