Nie przepłacam w kawiarni. Najlepszą kawę mrożoną robię w słoiku
Im wyższe temperatury za oknem, tym częściej sięgamy po zimne, orzeźwiające napoje. Dzisiaj pokażę ci, jak w prosty sposób przygotować tradycyjną frappé — kawę mrożoną o zabawnej historii. Przy dzisiejszych cenach obowiązujących w kawiarniach taka umiejętność to czyste złoto!
19.04.2024 | aktual.: 19.04.2024 08:43
Chociaż wśród nas z całą pewnością znajdzie się wiele osób, które na jakąkolwiek "nowoczesną" odmianę kawy spojrzy z potężną dozą niezrozumienia, a być może nawet wstrętu, to chcę, żeby to wybrzmiało: nie uważam, by kawa rozpuszczalna była jakimś złem wcielonym. Z tego też powodu nie sądzę, by kawa frappé — tworzona oryginalnie właśnie z kawy rozpuszczalnej — była obrazą majestatu jakiegokolwiek kawowego ortodoksa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
O tym, dlaczego kawa rozpuszczalna jest równie dobra, co sypana, pisałem kiedyś tutaj. Jeśli natomiast chodzi o frappé, to uważam ją za bardzo miły dodatek do upalnego dnia, którym już nieraz zastępowałem swoją na co dzień ulubioną americanę. Podoba mi się również ciekawa historia tej kawy. Według branżowych podań powstała ona w 1957 roku w Grecji, w korporacji Nestlé. To tam jeden z pracowników miał wsypać kawę rozpuszczalną (użycie tego produktu odróżnia frappé od zwykłej kawy mrożonej) do zimnej wody, a następnie odkryć, że po długim przelewaniu płynu ze szklanki do szklanki nie tylko powstaje smaczna kawa, ale jest ona jeszcze udekorowana apetyczną pianką.
Zobacz także
Mniej więcej w taki właśnie sposób przygotowuje się domową frappé. Potrzebna jest tylko odrobina cierpliwości i shaker lub... słoik. Efekt jest świetny i na pewno ci się spodoba. Powodzenia!
Domowa frappé ze słoika
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1 szklanka zimnego mleka,
- 3-4 kostki lodu,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- bita śmietana (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Kawę, mleko, cukier puder oraz lód umieść w słoiku. Jeśli bardzo ci się spieszy, możesz najpierw rozrobić kawę rozpuszczalną w odrobinie gorącej wody, ale frappé uda się i bez tego zabiegu.
- Zamknij słoik i potrząsaj do momentu, w którym w środku powstanie pianka. Powinno to zająć około 1 minuty.
- Odkręć naczynie, przelej do wysokiej szklanki (ostrożnie, żeby nie uszkodzić pianki) i gotowe. Smacznego!