Nie przepłacam w kawiarni. Najlepszą kawę mrożoną robię w słoiku

Im wyższe temperatury za oknem, tym częściej sięgamy po zimne, orzeźwiające napoje. Dzisiaj pokażę ci, jak w prosty sposób przygotować tradycyjną frappé — kawę mrożoną o zabawnej historii. Przy dzisiejszych cenach obowiązujących w kawiarniach taka umiejętność to czyste złoto!

Kawa mrożona frappe - lepiej zrobić ją w domuKawa mrożona frappe - lepiej zrobić ją w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | asife

Chociaż wśród nas z całą pewnością znajdzie się wiele osób, które na jakąkolwiek "nowoczesną" odmianę kawy spojrzy z potężną dozą niezrozumienia, a być może nawet wstrętu, to chcę, żeby to wybrzmiało: nie uważam, by kawa rozpuszczalna była jakimś złem wcielonym. Z tego też powodu nie sądzę, by kawa frappé — tworzona oryginalnie właśnie z kawy rozpuszczalnej — była obrazą majestatu jakiegokolwiek kawowego ortodoksa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

O tym, dlaczego kawa rozpuszczalna jest równie dobra, co sypana, pisałem kiedyś tutaj. Jeśli natomiast chodzi o frappé, to uważam ją za bardzo miły dodatek do upalnego dnia, którym już nieraz zastępowałem swoją na co dzień ulubioną americanę. Podoba mi się również ciekawa historia tej kawy. Według branżowych podań powstała ona w 1957 roku w Grecji, w korporacji Nestlé. To tam jeden z pracowników miał wsypać kawę rozpuszczalną (użycie tego produktu odróżnia frappé od zwykłej kawy mrożonej) do zimnej wody, a następnie odkryć, że po długim przelewaniu płynu ze szklanki do szklanki nie tylko powstaje smaczna kawa, ale jest ona jeszcze udekorowana apetyczną pianką.

Mniej więcej w taki właśnie sposób przygotowuje się domową frappé. Potrzebna jest tylko odrobina cierpliwości i shaker lub... słoik. Efekt jest świetny i na pewno ci się spodoba. Powodzenia!

Domowa frappé ze słoika

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 szklanka zimnego mleka,
  • 3-4 kostki lodu,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • bita śmietana (opcjonalnie).
Kawa mrożona frappe ma charakterystyczną pianę
Kawa mrożona frappe ma charakterystyczną pianę © Canva | urbazon

Sposób przygotowania:

  1. Kawę, mleko, cukier puder oraz lód umieść w słoiku. Jeśli bardzo ci się spieszy, możesz najpierw rozrobić kawę rozpuszczalną w odrobinie gorącej wody, ale frappé uda się i bez tego zabiegu.
  2. Zamknij słoik i potrząsaj do momentu, w którym w środku powstanie pianka. Powinno to zająć około 1 minuty.
  3. Odkręć naczynie, przelej do wysokiej szklanki (ostrożnie, żeby nie uszkodzić pianki) i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟