Wlej do kawy zamiast zwykłego mleka. Wzmocnisz serce, a waga zacznie szybko spadać

Szukasz zdrowej alternatywy dla tradycyjnego mleka w kawie? Mleko migdałowe to idealny wybór! Nie tylko nada Twojej kawie aksamitny smak, ale również dostarczy cennych składników odżywczych, wzmocni serce i pomoże w utracie wagi.

Wlej do kawy zamiast zwykłego mleka. Wzmocnisz serce, a waga zacznie szybkoWlej do kawy zamiast zwykłego mleka. Wzmocnisz serce, a waga zacznie szybko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Michalczyk
Marcin Michałowski

Wielu z nas zaczyna dzień od kubka aromatycznej kawy. Jednak dla tych, którzy chcą uniknąć zwykłego mleka, mleko migdałowe stanowi doskonałą alternatywę. Nie tylko dodaje smaku, ale również przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto sięgnąć po kawę z mlekiem migdałowym i jak szybko przygotować ten pyszny napój.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowa rolada, która jest puszysta jak chmurka. Raj dla podniebienia

Dlaczego warto zamienić zwykłe mleko na migdałowe?

  • Bogactwo witamin i minerałów: Mleko migdałowe jest źródłem witaminy E, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe: Wspomagają układ krążenia i obniżają poziom cholesterolu.
  • Niskokaloryczne: Idealne dla osób na diecie odchudzającej (24 kcal w 100 ml).
  • Łatwe do strawienia: Nie powoduje problemów trawiennych jak mleko krowie.
  • Właściwości antyoksydacyjne: Chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Przepis na pyszną kawę z mlekiem migdałowym:

Składniki:

  • 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
  • 150 ml mleka migdałowego,
  • szczypta cynamonu lub kardamonu (opcjonalnie),
  • łyżeczka miodu, ksylitolu lub stewii (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko migdałowe.
  2. Wlej mleko do kawy i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj cynamon, kardamon i miód (opcjonalnie).
  4. Ciesz się pysznym i zdrowym napojem!

Wskazówki:

  • Mleko migdałowe możesz spienić, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję kawy.
  • Do kawy z mlekiem migdałowym możesz dodać inne przyprawy, np. kakao, imbir lub wanilię.
  • Mleko migdałowe możesz zrobić samodzielnie w domu.

Kawa z mlekiem migdałowym to pyszny i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak wiele korzyści może ci przynieść!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie