Nie ryż i nie kasza. Do gołąbków dodaj inny składnik, a zachwytom nie będzie końca

Gołąbki to jedno z ulubionych dań obiadowych Polaków. Są sycące, pożywne, a po podgrzaniu tylko zyskują na smaku. Zamiast znów mieszać mielone z ryżem, postaw na inny, zdrowy składnik.

Pyszne gołąbki z mięsem i soczewicąPyszne gołąbki z mięsem i soczewicą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Gdy na stole pojawiają się te gołąbki, nikogo specjalnie nie trzeba zachęcać do jedzenia. Pod miękkimi liśćmi kapusty skrywa się pyszny farsz z mięsa mielonego, czerwonej soczewicy i warzyw. Do tego pomidorowy sos i zachwyty murowane.

Gołąbki z mięsem i soczewicą

Gdy w na obiad gotują się gołąbki, cała kuchnia wypełnia się wyjątkowym aromatem. Od samego zapachu zaczyna już burczeć w brzuchu. Na szczęście gołąbki z mięsem i soczewicą szybko uciszą grające marsza kiszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Gołąbki świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad, jako ciepłe danie na imprezę czy nawet podczas świąt. Soczewica dodaje potrawie nie tylko więcej białka roślinnego, ale także ciekawego, lekko słodkawego smaku. To połączenie sprawia, że gołąbki stają się bardziej sycące i pożywne, a jednocześnie lżejsze.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • pół szklanki czerwonej soczewicy,
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 10 liści kapusty włoskiej,
  • 600 g passaty pomidorowej,
  • 300 ml bulionu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziela angielskie,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do dużego garnka z gorącą wodą. Sparz, aż liście zaczną odchodzić od główki. Małym nożykiem wytnij zgrubienia.

Kapusta włoska szybciej będzie miękka
Kapusta włoska szybciej będzie miękka © Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną czerwoną cebulę, startą marchewkę oraz pokrojony w drobną kostkę seler naciowy. Podsmażaj, aż się zeszklą.

W farszu przemycić można także warzywa
W farszu przemycić można także warzywa © Pyszności

Krok 3. Podsmażone warzywa dodaj do mięsa mielonego. Wsyp czerwoną soczewicę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.

Farsz z soczewicy i mięsa
Farsz z soczewicy i mięsa © Pyszności

Krok 4. Porcje farszu układaj na liściach i zawijaj gołąbki.

Zawijanie mięsa w liście kapusty
Zawijanie mięsa w liście kapusty © Pyszności

Krok 5. Dno dużego rondla wyłóż liśćmi kapusty i ułóż przygotowane gołąbki. Zalej passatą oraz bulionem i dopraw solą oraz pieprzem. Dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.

Gołąbki powinny dusić się w sosie przez niecałą godzinę
Gołąbki powinny dusić się w sosie przez niecałą godzinę © Pyszności

Krok 6. Po tym czasie wyjmij gołąbki i w razie potrzeby zagęść sos mąką rozrobioną w wodzie. Polej nim gołąbki. Smacznego!

Pyszne gołąbki z mięsem i soczewicą
Pyszne gołąbki z mięsem i soczewicą © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka