Nie ryż i nie kasza. Do gołąbków dodaj inny składnik, a zachwytom nie będzie końca
Gołąbki to jedno z ulubionych dań obiadowych Polaków. Są sycące, pożywne, a po podgrzaniu tylko zyskują na smaku. Zamiast znów mieszać mielone z ryżem, postaw na inny, zdrowy składnik.
Gdy na stole pojawiają się te gołąbki, nikogo specjalnie nie trzeba zachęcać do jedzenia. Pod miękkimi liśćmi kapusty skrywa się pyszny farsz z mięsa mielonego, czerwonej soczewicy i warzyw. Do tego pomidorowy sos i zachwyty murowane.
Gołąbki z mięsem i soczewicą
Gdy w na obiad gotują się gołąbki, cała kuchnia wypełnia się wyjątkowym aromatem. Od samego zapachu zaczyna już burczeć w brzuchu. Na szczęście gołąbki z mięsem i soczewicą szybko uciszą grające marsza kiszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad, jako ciepłe danie na imprezę czy nawet podczas świąt. Soczewica dodaje potrawie nie tylko więcej białka roślinnego, ale także ciekawego, lekko słodkawego smaku. To połączenie sprawia, że gołąbki stają się bardziej sycące i pożywne, a jednocześnie lżejsze.
Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- pół szklanki czerwonej soczewicy,
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 10 liści kapusty włoskiej,
- 600 g passaty pomidorowej,
- 300 ml bulionu,
- 2 liście laurowe,
- 2-3 ziela angielskie,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do dużego garnka z gorącą wodą. Sparz, aż liście zaczną odchodzić od główki. Małym nożykiem wytnij zgrubienia.
Krok 2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną czerwoną cebulę, startą marchewkę oraz pokrojony w drobną kostkę seler naciowy. Podsmażaj, aż się zeszklą.
Krok 3. Podsmażone warzywa dodaj do mięsa mielonego. Wsyp czerwoną soczewicę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Porcje farszu układaj na liściach i zawijaj gołąbki.
Krok 5. Dno dużego rondla wyłóż liśćmi kapusty i ułóż przygotowane gołąbki. Zalej passatą oraz bulionem i dopraw solą oraz pieprzem. Dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
Krok 6. Po tym czasie wyjmij gołąbki i w razie potrzeby zagęść sos mąką rozrobioną w wodzie. Polej nim gołąbki. Smacznego!