Nie ser i nie szpinak. Do naleśników robię meksykański farsz i każdy aż się oblizuje
Naleśniki to uwielbiany klasyk na śniadanie, ale świetnie sprawdzą się też na obiad. Z farszem pełnym smaku zmieniają się w pyszne, sycące danie, które z powodzeniem podasz także na kolację – i zadowolisz każdego przy stole.
Naleśniki zazwyczaj kojarzą się ze słodkim śniadaniem albo deserem, ale to także szybki sposób na wytrawny obiad czy kolację. Prawie każdy choć raz jadł naleśniki z mięsem – to klasyka, którą pora odświeżyć. W tej wersji do farszu dodajesz też warzywa, a wszystko łączy się w prostym sosie pomidorowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz
Meksykańskie smaki
Kuchnia meksykańska to prawdziwa eksplozja smaków, która od lat podbija serca smakoszy na całym świecie. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami, dzięki czemu dania są nie tylko smaczne, ale też pełne energii. Bardzo często w meksykańskich potrawach pojawiają się fasola i kukurydza – składniki, które doskonale uzupełniają pikantne kompozycje smakowe i nadają potrawom treściwości. Warto eksperymentować z różnymi dodatkami, by odkrywać nowe wersje tradycyjnych dań. Na przykład zamiast klasycznego mięsa można sięgnąć po tofu, które świetnie chłonie przyprawy i stanowi wartościowe źródło białka.
Przepis na meksykańskie naleśniki
Składniki:
- 8-10 gotowych naleśników,
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 200 g pomidorów z puszki,
- 200 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 50 g startego żółtego sera,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnię wlej 2-3 łyżki oleju, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj startą marchewkę i smaż przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas.
- Dorzuć mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki soli oraz paprykę słodką i smaż przez 3 minuty.
- Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, wymieszaj.
- Następnie wrzuć koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, smaż przez kolejne 2-3 minuty. Dopraw farsz oregano, szczyptą soli, pieprzu i ostrej papryki.
- Zdejmij z ognia.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).
- Na każdy naleśnik nałóż 2-3 łyżki farszu, zwiń w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp odrobiną sera.
- Zapiekaj, aż ser się roztopi i lekko zrumieni, ok. 10-15 minut.
- W tym czasie posiekaj drobno natkę pietruszki i posyp gotowe naleśniki i podawaj z kwaśną śmietaną.