Nie ser i nie szpinak. Do naleśników robię meksykański farsz i każdy aż się oblizuje

Naleśniki to uwielbiany klasyk na śniadanie, ale świetnie sprawdzą się też na obiad. Z farszem pełnym smaku zmieniają się w pyszne, sycące danie, które z powodzeniem podasz także na kolację – i zadowolisz każdego przy stole.

NaleśnikiTakie naleśniki świetnie sprawdzą sie na obiad lub kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | EDSON SOUZA

Naleśniki zazwyczaj kojarzą się ze słodkim śniadaniem albo deserem, ale to także szybki sposób na wytrawny obiad czy kolację. Prawie każdy choć raz jadł naleśniki z mięsem – to klasyka, którą pora odświeżyć. W tej wersji do farszu dodajesz też warzywa, a wszystko łączy się w prostym sosie pomidorowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz

Meksykańskie smaki

Kuchnia meksykańska to prawdziwa eksplozja smaków, która od lat podbija serca smakoszy na całym świecie. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami, dzięki czemu dania są nie tylko smaczne, ale też pełne energii. Bardzo często w meksykańskich potrawach pojawiają się fasola i kukurydza – składniki, które doskonale uzupełniają pikantne kompozycje smakowe i nadają potrawom treściwości. Warto eksperymentować z różnymi dodatkami, by odkrywać nowe wersje tradycyjnych dań. Na przykład zamiast klasycznego mięsa można sięgnąć po tofu, które świetnie chłonie przyprawy i stanowi wartościowe źródło białka.

Przepis na meksykańskie naleśniki

Składniki:

  • 8-10 gotowych naleśników,
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 200 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • szczypta ostrej papryki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej 2-3 łyżki oleju, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  2. Dodaj startą marchewkę i smaż przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas.
  3. Dorzuć mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki soli oraz paprykę słodką i smaż przez 3 minuty.
  4. Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, wymieszaj.
  5. Następnie wrzuć koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, smaż przez kolejne 2-3 minuty. Dopraw farsz oregano, szczyptą soli, pieprzu i ostrej papryki.
  6. Zdejmij z ognia.
  7. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).
  8. Na każdy naleśnik nałóż 2-3 łyżki farszu, zwiń w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp odrobiną sera.
  9. Zapiekaj, aż ser się roztopi i lekko zrumieni, ok. 10-15 minut.
  10. W tym czasie posiekaj drobno natkę pietruszki i posyp gotowe naleśniki i podawaj z kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu