Nie spisuj za kwaśnego żurku na straty. Uratujesz go w prosty sposób

Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania bez porcji pysznego żurku na zakwasie. Mocny zakwas potrafi jednak zaskoczyć swoją intensywnością. Chwila nieuwagi, źle dobrane proporcje i zupa staje się tak kwaśna, że niemal niezjadliwa. Zanim jednak załamany spiszesz żurek na straty, poznaj sposoby, jak poradzić sobie z tym problemem.

Żurek - PysznościŻurek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Kiedy w kuchni robi się gorąco, a wielkanocne przygotowania nabierają rozpędu, nietrudno o wpadkę. Za kwaśny żurek może skutecznie zepsuć świąteczne śniadanie - w końcu wiele osób zaczyna jedzenie właśnie od niego. Zanim jednak zaczniesz płakać nad garnkiem za kwaśnego żurku i przyjdzie ci myśl, że jedyne, co można z nim zrobić, to wylać - spróbuj go uratować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

3 bit w wiosennym wydaniu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Idealny żurek na Wielkanoc

Sekret idealnego żurku tkwi w odpowiednich proporcjach. Optymalna ilość to 500 ml zakwasu na 1500 ml wywaru. Taka proporcja gwarantuje zrównoważony smak – kwaśny, ale nie dominujący. Do przygotowania żurku najlepiej użyć wywaru z wędzonki, białej kiełbasy lub warzyw. Wywar wzbogaci smak zupy i nada jej głębię.

Jak przygotować idealny żurek?
Jak przygotować idealny żurek? © Adobe Stock

Moc żurku warto regulować. Jeśli jednak nie uda ci się dobrze zrównoważyć smaku i ostatecznie zupa będzie za kwaśna, sięgnij po sprawdzone sposoby.

Jak uratować za kwaśny żurek?

Po spróbowaniu okazało się, że żurek jest za kwaśny? Nie panikuj. Kwaśny smak można zamaskować. Dodaj odrobinę słodkiej śmietanki do żurku. Pamiętaj, aby robić to stopniowo, małymi porcjami, aż do uzyskania pożądanego smaku. Śmietana nie tylko złagodzi kwasowość, ale również nada zupie kremowej konsystencji i bogatego aromatu.

Traditional polish sour soup on wooden backgroundJacek_Sopotnickizurek, zalewajka, barszcz, zur, zakwas, sour bread soup, a¼urek
Żurek © Getty Images | sopotnicki

Sięgnąć możesz również po cukier. Dodawaj go stopniowo, małymi łyżeczkami, aż do uzyskania odpowiedniego balansu smaków.

Z pomocą przyjdzie soda oczyszczona

Pół łyżeczki sody oczyszczonej dodanej do żurku zneutralizuje kwasowość. Pamiętaj, aby dokładnie wymieszać zupę, aby uniknąć gorzkiego posmaku. Dodawaj sodę ostrożnie, ponieważ nawet niewielka ilość może znacząco zmienić smak.

Soda oczyszczona pomoże na zakwaszony organizm
Soda oczyszczona pomoże na zakwaszony organizm

Pamiętaj - najważniejsze jest, aby żurek smakował tobie i twoim gościom. Nie bój się eksperymentować z różnymi proporcjami i dodatkami, aby znaleźć idealny dla siebie smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości