Te dania możesz przygotować już teraz. Oszczędzisz stania w kuchni
Święta coraz bliżej, więc i przygotowania nabierają tempa. Im więcej osób gościć będzie na śniadaniu, tym oczywiście więcej pracy nas czeka. Niektóre potrawy można przygotować jednak zawczasu, aby nie martwić się o harmonogram prac i nie przemęczać przed rodzinnym świętowaniem.
26.03.2024 13:59
Żurek, pieczone mięsa, biała kiełbasa, jajka na różne sposoby, do tego sernik, mazurek i babka. Lista dań do przygotowania potrafi być naprawdę długa. Zostawienie wszystkiego na ostatnią chwilę nie jest najlepszym pomysłem - generuje to nie tylko dużo pracy na ostatnią chwilę, ale również sporo stresu. Przygotowania możesz jednak rozłożyć w czasie i zacząć już teraz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żurek
To właśnie od niego wiele osób rozpoczyna świąteczne śniadanie. Już sam przepis wymaga tego, aby rozłożyć przygotowania na raty - zakwas należy nastawić nieco wcześniej. Rozwiązaniem dla zapominalskich jest z kolei kupno gotowca ze sklepu.
Sam żur warto przygotować 2-3 dni przed planowanym podaniem. Dzięki temu nabierze intensywniejszego smaku i charakteru. Dodatki takie jak kiełbasa, chrzan czy boczek dorzucamy już bezpośrednio przed podaniem.
Pasztet
Świąteczny pasztet możesz upiec już teraz. Dzięki temu tuż przed świętami zyskasz wolny piekarnik i czyste ręce. Mieleniem, doprawianiem i pieczeniem pasztetu można zająć się już w Wielką Środę. Pasztet to potrawa, która zyskuje na smaku po ostudzeniu i schłodzeniu. Dlatego warto go upiec dzień lub dwa przed świętami, aby mógł rozwinąć swój pełny aromat.
Mazurek
Mazurek to nie tylko mało wymagające ciasto, ale również deser, który możesz przygotować wcześniej i oszczędzić sobie pracy. Kruche ciasto na spód mazurka można przygotować nawet 5 dni wcześniej. Wystarczy je wyrobić, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Kolejne warstwy ciasta, jak konfitura i kajmak, wyłóż dzień przed serwowaniem.
Pamiętaj - święta są po to, by celebrować wyjątkowy czas w gronie najbliższych. To znacznie cenniejsze niż kolejny rodzaj jajek na wielkanocnym stole.