Te dania możesz przygotować już teraz. Oszczędzisz stania w kuchni

Święta coraz bliżej, więc i przygotowania nabierają tempa. Im więcej osób gościć będzie na śniadaniu, tym oczywiście więcej pracy nas czeka. Niektóre potrawy można przygotować jednak zawczasu, aby nie martwić się o harmonogram prac i nie przemęczać przed rodzinnym świętowaniem.

Wielkanoc - PysznościWielkanoc - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Żurek, pieczone mięsa, biała kiełbasa, jajka na różne sposoby, do tego sernik, mazurek i babka. Lista dań do przygotowania potrafi być naprawdę długa. Zostawienie wszystkiego na ostatnią chwilę nie jest najlepszym pomysłem - generuje to nie tylko dużo pracy na ostatnią chwilę, ale również sporo stresu. Przygotowania możesz jednak rozłożyć w czasie i zacząć już teraz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz swoich bliskich w te święta i podaj niezwykłą zupę. Wszyscy będą się nią zajadać ze smakiem

Żurek

To właśnie od niego wiele osób rozpoczyna świąteczne śniadanie. Już sam przepis wymaga tego, aby rozłożyć przygotowania na raty - zakwas należy nastawić nieco wcześniej. Rozwiązaniem dla zapominalskich jest z kolei kupno gotowca ze sklepu.

żurek
żurek © Adobe Stock

Sam żur warto przygotować 2-3 dni przed planowanym podaniem. Dzięki temu nabierze intensywniejszego smaku i charakteru. Dodatki takie jak kiełbasa, chrzan czy boczek dorzucamy już bezpośrednio przed podaniem.

Pasztet

Świąteczny pasztet możesz upiec już teraz. Dzięki temu tuż przed świętami zyskasz wolny piekarnik i czyste ręce. Mieleniem, doprawianiem i pieczeniem pasztetu można zająć się już w Wielką Środę. Pasztet to potrawa, która zyskuje na smaku po ostudzeniu i schłodzeniu. Dlatego warto go upiec dzień lub dwa przed świętami, aby mógł rozwinąć swój pełny aromat.

Najlepszy domowy pasztet
Najlepszy domowy pasztet © Pixabay

Mazurek

Mazurek to nie tylko mało wymagające ciasto, ale również deser, który możesz przygotować wcześniej i oszczędzić sobie pracy. Kruche ciasto na spód mazurka można przygotować nawet 5 dni wcześniej. Wystarczy je wyrobić, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Kolejne warstwy ciasta, jak konfitura i kajmak, wyłóż dzień przed serwowaniem.

Jak przygotować mazurka w idealnym wydaniu?
Jak przygotować mazurka w idealnym wydaniu? © Licencjodawca | Pyszności

Pamiętaj - święta są po to, by celebrować wyjątkowy czas w gronie najbliższych. To znacznie cenniejsze niż kolejny rodzaj jajek na wielkanocnym stole.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser