PoradyNie zapomnij o jednym. Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące jak nigdy

Nie zapomnij o jednym. Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące jak nigdy

Placki ziemniaczane - Pyszności
Placki ziemniaczane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Yana Gayvoronskaya

24.07.2024 11:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Idealne placki ziemniaczane to przede wszystkim chrupiące placki ziemniaczane. Jeśli do tej pory nie wychodziły ci tak, jak byś chciał, spieszeymy z pomocą. Aby osiągnąć taki efekt, należy pamiętać o kilku kluczowych elementach oraz zastosować jeden prosty trik.

Placki ziemniaczane to danie proste, ale nie oznacza to, że chrupiące placuszki ziemniaczane zrobią się same lub że składniki można dobrać na chybił-trafi. Składniki wbrew pozorom nie są dziełem przypadku. Diabeł tkwi w szczegółach, więc warto zadbać o nie, by cieszyć się idealnymi plackami. Będą tak smaczne, że nie potrzebne im będą żadne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze ziemniaki na placki ziemniaczane

Dobór ziemniaków ma kluczowe znaczenie dla jakości placków. Najlepiej używać ziemniaków typu B, bogatych w skrobię, takich jak odmiany Bryza czy Ibiz. Unikaj młodych ziemniaków, ponieważ zawierają one zbyt dużo wody.

Te placki ziemniaczane oczarują twoich gości
Te placki ziemniaczane oczarują twoich gości© Canva | Rimma_Bondarenko

Ważne jest także ilość użytej mąki. Jej nadmiar sprawia, że placki stają się gumowate. Dodanie odrobiny octu do masy zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez placki podczas smażenia. Tarka z dużymi oczkami zapewnia najlepszą chrupkość. W masie przyda się również odrobina octu, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia.

Uważaj na olej

Kolejnym kluczowym aspektem jest temperatura oleju podczas smażenia. Masa placków powinna być nakładana na mocno rozgrzany tłuszcz. Nie powinno się również wykładać na raz za dużo porcji - szybkie smażenie może spowodować spadek temperatury oleju, a placki zaczną się dusić, a nie smażyć. Nie dość, że nici z chrupkością, to na dodatek placki będą niesmaczne.

Smażenie placków ziemniaczanych może być dużo lżejsze
Smażenie placków ziemniaczanych może być dużo lżejsze© Adobe Stock | Tomasz

Postaw na nietypowy dodatek

Ziemniaki, jajko, mąka, cebula, ocet i przyprawy - to są składniki, które już znamy i które są niezbędne do przygotowania dobrej jakości placków ziemniaczanych. Ale okazuje się, że można jeszcze poprawić ich chrupkość. Wystarczy dodać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej, która nie tylko poprawi konsystencję placków, ale również zapobiegnie ciemnieniu ciasta. To dwie korzyści w jednym!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
poradyplacki ziemniaczaneplacki ziemniaczane przepis