Nie zapomnij o jednym. Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące jak nigdy

Idealne placki ziemniaczane to przede wszystkim chrupiące placki ziemniaczane. Jeśli do tej pory nie wychodziły ci tak, jak byś chciał, spieszeymy z pomocą. Aby osiągnąć taki efekt, należy pamiętać o kilku kluczowych elementach oraz zastosować jeden prosty trik.

Placki ziemniaczane - PysznościPlacki ziemniaczane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Yana Gayvoronskaya
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane to danie proste, ale nie oznacza to, że chrupiące placuszki ziemniaczane zrobią się same lub że składniki można dobrać na chybił-trafi. Składniki wbrew pozorom nie są dziełem przypadku. Diabeł tkwi w szczegółach, więc warto zadbać o nie, by cieszyć się idealnymi plackami. Będą tak smaczne, że nie potrzebne im będą żadne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie przepłacam na mieście i pyszne gofry robię w domu. Smakują jak znad morza

Najlepsze ziemniaki na placki ziemniaczane

Dobór ziemniaków ma kluczowe znaczenie dla jakości placków. Najlepiej używać ziemniaków typu B, bogatych w skrobię, takich jak odmiany Bryza czy Ibiz. Unikaj młodych ziemniaków, ponieważ zawierają one zbyt dużo wody.

Te placki ziemniaczane oczarują twoich gości
Te placki ziemniaczane oczarują twoich gości © Canva | Rimma_Bondarenko

Ważne jest także ilość użytej mąki. Jej nadmiar sprawia, że placki stają się gumowate. Dodanie odrobiny octu do masy zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez placki podczas smażenia. Tarka z dużymi oczkami zapewnia najlepszą chrupkość. W masie przyda się również odrobina octu, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia.

Uważaj na olej

Kolejnym kluczowym aspektem jest temperatura oleju podczas smażenia. Masa placków powinna być nakładana na mocno rozgrzany tłuszcz. Nie powinno się również wykładać na raz za dużo porcji - szybkie smażenie może spowodować spadek temperatury oleju, a placki zaczną się dusić, a nie smażyć. Nie dość, że nici z chrupkością, to na dodatek placki będą niesmaczne.

Smażenie placków ziemniaczanych może być dużo lżejsze
Smażenie placków ziemniaczanych może być dużo lżejsze © Adobe Stock | Tomasz

Postaw na nietypowy dodatek

Ziemniaki, jajko, mąka, cebula, ocet i przyprawy - to są składniki, które już znamy i które są niezbędne do przygotowania dobrej jakości placków ziemniaczanych. Ale okazuje się, że można jeszcze poprawić ich chrupkość. Wystarczy dodać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej, która nie tylko poprawi konsystencję placków, ale również zapobiegnie ciemnieniu ciasta. To dwie korzyści w jednym!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯