Nie zapomnij o jednym. Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące jak nigdy

Idealne placki ziemniaczane to przede wszystkim chrupiące placki ziemniaczane. Jeśli do tej pory nie wychodziły ci tak, jak byś chciał, spieszeymy z pomocą. Aby osiągnąć taki efekt, należy pamiętać o kilku kluczowych elementach oraz zastosować jeden prosty trik.

Placki ziemniaczane - PysznościPlacki ziemniaczane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Yana Gayvoronskaya
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane to danie proste, ale nie oznacza to, że chrupiące placuszki ziemniaczane zrobią się same lub że składniki można dobrać na chybił-trafi. Składniki wbrew pozorom nie są dziełem przypadku. Diabeł tkwi w szczegółach, więc warto zadbać o nie, by cieszyć się idealnymi plackami. Będą tak smaczne, że nie potrzebne im będą żadne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie przepłacam na mieście i pyszne gofry robię w domu. Smakują jak znad morza

Najlepsze ziemniaki na placki ziemniaczane

Dobór ziemniaków ma kluczowe znaczenie dla jakości placków. Najlepiej używać ziemniaków typu B, bogatych w skrobię, takich jak odmiany Bryza czy Ibiz. Unikaj młodych ziemniaków, ponieważ zawierają one zbyt dużo wody.

Te placki ziemniaczane oczarują twoich gości
Te placki ziemniaczane oczarują twoich gości © Canva | Rimma_Bondarenko

Ważne jest także ilość użytej mąki. Jej nadmiar sprawia, że placki stają się gumowate. Dodanie odrobiny octu do masy zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez placki podczas smażenia. Tarka z dużymi oczkami zapewnia najlepszą chrupkość. W masie przyda się również odrobina octu, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia.

Uważaj na olej

Kolejnym kluczowym aspektem jest temperatura oleju podczas smażenia. Masa placków powinna być nakładana na mocno rozgrzany tłuszcz. Nie powinno się również wykładać na raz za dużo porcji - szybkie smażenie może spowodować spadek temperatury oleju, a placki zaczną się dusić, a nie smażyć. Nie dość, że nici z chrupkością, to na dodatek placki będą niesmaczne.

Smażenie placków ziemniaczanych może być dużo lżejsze
Smażenie placków ziemniaczanych może być dużo lżejsze © Adobe Stock | Tomasz

Postaw na nietypowy dodatek

Ziemniaki, jajko, mąka, cebula, ocet i przyprawy - to są składniki, które już znamy i które są niezbędne do przygotowania dobrej jakości placków ziemniaczanych. Ale okazuje się, że można jeszcze poprawić ich chrupkość. Wystarczy dodać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej, która nie tylko poprawi konsystencję placków, ale również zapobiegnie ciemnieniu ciasta. To dwie korzyści w jednym!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej