Nie znalazłam w restauracji, zrobiłam w domu. Mąż aż oblizał talerz
Kiedy znudzą się zwykłe udka, czas sięgnąć po kurczaka po peruwiańsku. To całkiem proste w przygotowaniu danie, którym rozpieścić podniebienia swoich domowników. Soczyste, pieczone mięso z dodatkami idealnie sprawdzi się na obiad.
Kurczak po peruwiańsku to danie, które często znaleźć można w menu południowoamerykańskich restauracji, ale w Polsce można go szukać ze świecą. Jest to nic innego jak pieczony kurczak, który serwowany jest w towarzystwie zielonego sosu z kolendry, jalapeno, majonezu i czosnku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe
Kurczak po peruwiańsku - przepis na obiad
Kurczak jest marynowany w specjalnej mieszance przypraw, która nadaje mu intensywny, aromatyczny smak. W skład marynaty wchodzą zazwyczaj kumin, słodka czerwona papryka, czosnek, cytryna i inne zioła. Ich ilość można dopasować do własnych preferencji.
Tradycyjnie kurczak jest pieczony na rożnie nad ogniem drzewnym, co nadaje mu charakterystyczny, lekko dymny aromat. Nie musisz jednak rozpalać ogniska - sięgnij po zwykłą brytfankę.
Moja rodzina przepada za tym kurczakiem, a po sosie w miseczce nie zostaje nawet kropelka. To pyszna alternatywa dla klasycznych przepisów na pieczone mięso. Zamiast kurczaka w całości sięgam również po całe uda. Czas pieczenia skracam wtedy w zależności od wielkości mięsa.
Składniki:
- ok. 1,2 kg kurczak,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 czubata łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka oleju,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki oregano,
- 1,5 łyżeczki soli,
- skórka starta z 1 cytryny,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Zielony sos:
- mały pęczek świeżej kolendry,
- 1 papryczka jalapeno (lub inna ostra),
- 1 łyżka oleju,
- 1/3 szklanki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1/4 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy do kurczaka wsyp do miseczki, dodaj olej, sok oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Powstałą marynatą dokładnie natrzyj mięso. Większość powinna trafić pod skórkę.
- Zamarynowanego kurczaka wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej cała noc.
- Następnego dnia przełóż mięso do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i polej kilkoma łyżkami wody.
- Przykryj luźno folią aluminiową.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 50 minut.
- Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 30 minut, aż skórka się zarumieni.
- Wszystkie składniki na sos umieść w blenderze i zmiksuj.
Gotowego kurczaka podziel na porcje i polej sosem. Podawaj z frytkami lub gotowanymi ziemniakami oraz surówką. Smacznego!