PrzepisKuchnie świataNie znalazłam w restauracji, zrobiłam w domu. Mąż aż oblizał talerz

Nie znalazłam w restauracji, zrobiłam w domu. Mąż aż oblizał talerz

Kiedy znudzą się zwykłe udka, czas sięgnąć po kurczaka po peruwiańsku. To całkiem proste w przygotowaniu danie, którym rozpieścić podniebienia swoich domowników. Soczyste, pieczone mięso z dodatkami idealnie sprawdzi się na obiad.

Kurczak po peruwiańsku zachwyca smakiem
Kurczak po peruwiańsku zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kurczak po peruwiańsku to danie, które często znaleźć można w menu południowoamerykańskich restauracji, ale w Polsce można go szukać ze świecą. Jest to nic innego jak pieczony kurczak, który serwowany jest w towarzystwie zielonego sosu z kolendry, jalapeno, majonezu i czosnku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Kurczak po peruwiańsku - przepis na obiad

Kurczak jest marynowany w specjalnej mieszance przypraw, która nadaje mu intensywny, aromatyczny smak. W skład marynaty wchodzą zazwyczaj kumin, słodka czerwona papryka, czosnek, cytryna i inne zioła. Ich ilość można dopasować do własnych preferencji.

Pyszny kurczak pieczony po peruwiańsku
Pyszny kurczak pieczony po peruwiańsku© Adobe Stock

Tradycyjnie kurczak jest pieczony na rożnie nad ogniem drzewnym, co nadaje mu charakterystyczny, lekko dymny aromat. Nie musisz jednak rozpalać ogniska - sięgnij po zwykłą brytfankę.

Moja rodzina przepada za tym kurczakiem, a po sosie w miseczce nie zostaje nawet kropelka. To pyszna alternatywa dla klasycznych przepisów na pieczone mięso. Zamiast kurczaka w całości sięgam również po całe uda. Czas pieczenia skracam wtedy w zależności od wielkości mięsa.

Składniki:

  • ok. 1,2 kg kurczak,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

Zielony sos:

  • mały pęczek świeżej kolendry,
  • 1 papryczka jalapeno (lub inna ostra),
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/3 szklanki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy do kurczaka wsyp do miseczki, dodaj olej, sok oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  2. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj mięso. Większość powinna trafić pod skórkę.
  3. Zamarynowanego kurczaka wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej cała noc.
  4. Następnego dnia przełóż mięso do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i polej kilkoma łyżkami wody.
  5. Przykryj luźno folią aluminiową.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 50 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 30 minut, aż skórka się zarumieni.
  8. Wszystkie składniki na sos umieść w blenderze i zmiksuj.

Gotowego kurczaka podziel na porcje i polej sosem. Podawaj z frytkami lub gotowanymi ziemniakami oraz surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie