Spróbujesz raz i nie będziesz chciał jeść nic innego. Genialny przepis na jajka

Śniadanie w stylu meksykańskim skutecznie budzi do działania, nawet po nieprzespanej nocy. To zasługa dużej ilości pomidorów, które uzupełniają niedobór potasu i magnezu. Huevos rancheros, czyli jajka po farmersku nie stronią także od ostrych przypraw, pobudzających kubki smakowe. Meksykanie przygotowują je z dużą ilością mięsa, ale świetnie smakują także w wersji wegetariańskiej.

Huevos rancheros – tak jajka jedzą w MeksykuHuevos rancheros – tak jajka jedzą w Meksyku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W kuchni meksykańskiej jajka są nieodłącznym elementem śniadania, ponieważ mają dostarczać energii na cały dzień. W przeciwieństwie do lekkich, europejskich śniadań, Meksykanie stawiają na dania treściwe, których podstawą są jajka, mięso, pomidory i fasola, a wszystko serwowane na kukurydzianej tortilli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Dodatki do huevos rancheros takie jak lubisz

Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku, to posiłek, który dodaje energii – idealny na rozpoczęcie dnia. Jamie Oliver sugeruje, że potrawa świetnie sprawdza się jako śniadanie dla przyjaciół lub "po intensywnej nocy". Podkreśla, że ogromną zaletą huevos rancheros jest dowolność dodatków, co pozwala dostosować potrawę do własnych upodobań.

Oryginalnie placki często są podawane z pastą fasolową, czyli frijoles refritos, a także z mięsem mielonym, smażonym kurczakiem lub boczkiem. Pastę zrobisz z czarnej fasoli z dodatkiem cebuli, czosnku i ostrych przypraw. Niezbędna jest ostra papryka, na przykład jalapeno. Czasem pojawia się także marynata z papryczek chipotle, która nadaje potrawie lekko dymnego aromatu.

Podstawą tego śniadania są pomidory, czyli salsa ranchera

Gęsty sos z pomidorami i papryką jest podobny do włoskich sosów pomidorowych. Ten aromatyczny i bogaty w potas dodatek możesz zrobić zarówno ze świeżych pomidorów, jak i pomidorów w puszce. Te pierwsze musisz sparzyć i obrać ze skórek. Na patelni podgrzewasz 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajesz drobno posiekaną cebulę, czosnek, pomidory i ostrą paprykę. Składniki możesz zmiksować w blenderze. Salsę doprawiasz kminem rzymskim, solą i pieprzem.

Jak zrobić jajka po farmersku?

Huevos rancheros podawane są na lub w towarzystwie tortilli. Kukurydziane placki możesz kupić w sklepie lub przygotować je samodzielnie. Polecam tę drugą opcję, dzięki której unikniesz konserwantów obecnych w zapakowanych wersjach. Do tego dania idealne będą lekko czerstwe, domowe placki kukurydziane.

Jaja muszą być świeże. Można to łatwo sprawdzić wkładając je do wody – świeże jajka opadną na dno, starsze będą pływać w połowie szklanki. Jeśli decydujesz się na mięso, przesmaż je na patelni, a następnie połącz z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 4 tortille kukurydziane,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 jajka,
  • ok. 6 łyżek salsy ranchera,
  • ok. 4 łyżki pasty fasolowej – możesz ją przygotować samodzielnie z czarnej lub czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • 1 limonka.

Wykonanie:

  1. Na oliwie z oliwek usmaż jajka sadzone. Przełóż je na talerz.
  2. Następnie podgrzej tortillę – również na patelni lub w piekarniku. Na placku połóż sos pomidorowy, pastę fasolową i jajko sadzone. Posyp pokruszonym serem fetą. Podgrzewaj przez chwilę, aby całe danie było ciepłe.
  3. Huevos rancheros posyp posiekaną kolendrą i skrop sokiem z limonki.

Jamie Oliver ma własną propozycję tej potrawy. Główną rolę odgrywa gulasz z pomidorów i papryki, w którym gotowane są jajka. Całość podaje z podgrzaną tortillą i tartym serem. Do huevos rancheros doskonale pasują też plasterki awokado lub pasta guacamole.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"