Niektóre ogórki są pakowane w folię. Gdy poznasz powód, będziesz zdumiony

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego ogórki są pakowane w folię? W dobie rosnącej świadomości ekologicznej wydaje się to być sprzeczne z obecnymi trendami. Mimo to nadal spotykamy na sklepowych półkach warzywa i owoce zapakowane w plastik. Dlaczego tak się dzieje? Postanowiliśmy zbadać ten temat.

Dlaczego ogórki są pakowane w folię?Dlaczego ogórki są pakowane w folię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jednym z najpopularniejszych warzyw, które często spotykamy w plastikowym opakowaniu, jest ogórek szklarniowy. Chociaż poszczególne egzemplarze różnią się od siebie wielkością czy kształtem, często mają jedną wspólną cechę: są zawinięte w kawałek plastikowej folii. Dlaczego tak się dzieje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Ogórki bio pakowane w folię. Powód zaskakuje

W przypadku produktów bio przepisy wręcz nakazują pakowanie ogórków w plastik. Może to wydawać się absurdalne, skoro bio kojarzy się z ekologicznym i zdrowym jedzeniem. Jednak produkty, które otrzymały ten certyfikat, nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z innymi produktami bez certyfikatu. Wynika to z zagrożenia przenikania środków ochrony roślin z owoców i warzyw hodowanych w tradycyjny sposób.

Powodem, dla którego pozostałe ogórki są pakowane w folię, jest ochrona przed czynnikami zewnętrznymi, nie tylko transportem. Ogórki są wrażliwe na wydzielany przez inne produkty etylen. Gaz ten, produkowany między innymi przez jabłka, gruszki czy banany, przyspiesza dojrzewanie owoców. W rezultacie mogłoby to skrócić termin przydatności do spożycia ogórków szklarniowych.

Dlaczego ogórki szklarniowe są pakowane w folię?

Najczęściej jednak wskazuje się, że folia zabezpiecza ogórki przed utratą wilgości - warzywa te są delikatne i dzięki folii na dłużej pozostają świeże, jędrne i chrupiące. Kolejnym powodem, dla którego ogórki pakuje się w folię, jest ochrona przed skutkami nadmiernego przerzucania nimi w sklepie przez klientów. Ponadto folia ma stworzyć barierę przed działaniem mikroorganizmów z otoczenia.

Warto mieć też na uwadze, że sposób pakowania ogórków może być wskazówką odnośnie do ich kraju pochodzenia. Ogórki zawinięte w plastik zazwyczaj pochodzą z importu, natomiast te bez folii są z Polski.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil