Nigdy nie wyrzucam śledzi po świętach. W kilka minut robię z nich wyśmienitą pastę
Po świątecznym obżarstwie przychodzi czas na poświąteczne dojadanie. Wyrzucić zawsze szkoda, a nie wszystko można przechować w zamrażalce na "chudsze" dni. Jeśli najedzeni śledzikiem czujecie, że nie wciśniecie więcej ani kawałka, przetestujcie przepis na szybką rybną pastę. Na takie rarytasy zawsze znajdzie się odrobina miejsca.
26.12.2023 | aktual.: 26.12.2023 19:29
Świąteczne, a w zasadzie to poświąteczne śledzie nadal mogą uświetniać stół, tylko już nie tak uroczysty. Dopóki nadają się spożycia, można przygotować z nich wyśmienite przekąski. Zobacz, jak z łatwością nadać drugie życie śledziom w oleju i stworzyć na ich bazie niepowtarzalny dodatek do krakersów, tortilli czy po prostu chleba. Zakochasz się w tym specjalnie od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić ze śledzi po świętach?
Spośród świątecznych potraw to właśnie śledzie w occie i oleju należą do najtrwalszych. Można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka kolejnych tygodni. Rybę można zamrozić, ale powinna być bez dodatków. Co ważne, śledzie w śmietanie oraz sałatki śledziowe (zwłaszcza te z dodatkiem jabłka czy cebuli) wykazują o wiele mniejszą trwałość - do kilku dni, dlatego powinny być zjedzone jak najszybciej.
W przypadku śledzi w oleju z cebulką, które w lodówce mogą postać zdecydowanie dłużej, można zaszaleć i stworzyć wyśmienitą pastę, która sprawdzi się zarówno jako smarowidło do pieczywa, jak i dodatek innych przekąsek, np. krakersów czy tortilli, a także roladek, naleśników, krokietów, babeczek na słono czy kruchej tarty. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Pasta kanapkowa ze śledzi. Przepis
Składniki:
- 200 g śledzi w oleju (razem z cebulką),
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 duży ogórek kiszony,
- 1 czubata łyżka majonezu,
- po garści świeżego koperku i szczypiorku,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Ugotowane jajka rozdrobnij za pomocą widelca, dodaj posiekane drobno śledzie z cebulką i ogórki.
- Majonez wymieszaj z posiekanymi ziołami i dodaj do pozostałych składników.
- Zamieszaj całość i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.