Nigdy nie wyrzucam śledzi po świętach. W kilka minut robię z nich wyśmienitą pastę

Po świątecznym obżarstwie przychodzi czas na poświąteczne dojadanie. Wyrzucić zawsze szkoda, a nie wszystko można przechować w zamrażalce na "chudsze" dni. Jeśli najedzeni śledzikiem czujecie, że nie wciśniecie więcej ani kawałka, przetestujcie przepis na szybką rybną pastę. Na takie rarytasy zawsze znajdzie się odrobina miejsca.

Śledzie z cebuląŚledzie z cebulą
Źródło zdjęć: © Freepik | master1305

Świąteczne, a w zasadzie to poświąteczne śledzie nadal mogą uświetniać stół, tylko już nie tak uroczysty. Dopóki nadają się spożycia, można przygotować z nich wyśmienite przekąski. Zobacz, jak z łatwością nadać drugie życie śledziom w oleju i stworzyć na ich bazie niepowtarzalny dodatek do krakersów, tortilli czy po prostu chleba. Zakochasz się w tym specjalnie od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Co zrobić ze śledzi po świętach?

Spośród świątecznych potraw to właśnie śledzie w occie i oleju należą do najtrwalszych. Można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka kolejnych tygodni. Rybę można zamrozić, ale powinna być bez dodatków. Co ważne, śledzie w śmietanie oraz sałatki śledziowe (zwłaszcza te z dodatkiem jabłka czy cebuli) wykazują o wiele mniejszą trwałość - do kilku dni, dlatego powinny być zjedzone jak najszybciej.

W przypadku śledzi w oleju z cebulką, które w lodówce mogą postać zdecydowanie dłużej, można zaszaleć i stworzyć wyśmienitą pastę, która sprawdzi się zarówno jako smarowidło do pieczywa, jak i dodatek innych przekąsek, np. krakersów czy tortilli, a także roladek, naleśników, krokietów, babeczek na słono czy kruchej tarty. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Śledzie z cebulą
Śledzie z cebulą © Freepik | master1305

Pasta kanapkowa ze śledzi. Przepis

Składniki:

  • 200 g śledzi w oleju (razem z cebulką),
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • po garści świeżego koperku i szczypiorku,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jajka rozdrobnij za pomocą widelca, dodaj posiekane drobno śledzie z cebulką i ogórki.
  2. Majonez wymieszaj z posiekanymi ziołami i dodaj do pozostałych składników.
  3. Zamieszaj całość i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze