PoradyNigdy nie wyrzucam śledzi po świętach. W kilka minut robię z nich wyśmienitą pastę

Nigdy nie wyrzucam śledzi po świętach. W kilka minut robię z nich wyśmienitą pastę

Śledzie z cebulą
Śledzie z cebulą
Źródło zdjęć: © Freepik | master1305
26.12.2023 16:28, aktualizacja: 26.12.2023 19:29

Po świątecznym obżarstwie przychodzi czas na poświąteczne dojadanie. Wyrzucić zawsze szkoda, a nie wszystko można przechować w zamrażalce na "chudsze" dni. Jeśli najedzeni śledzikiem czujecie, że nie wciśniecie więcej ani kawałka, przetestujcie przepis na szybką rybną pastę. Na takie rarytasy zawsze znajdzie się odrobina miejsca.

Świąteczne, a w zasadzie to poświąteczne śledzie nadal mogą uświetniać stół, tylko już nie tak uroczysty. Dopóki nadają się spożycia, można przygotować z nich wyśmienite przekąski. Zobacz, jak z łatwością nadać drugie życie śledziom w oleju i stworzyć na ich bazie niepowtarzalny dodatek do krakersów, tortilli czy po prostu chleba. Zakochasz się w tym specjalnie od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić ze śledzi po świętach?

Spośród świątecznych potraw to właśnie śledzie w occie i oleju należą do najtrwalszych. Można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka kolejnych tygodni. Rybę można zamrozić, ale powinna być bez dodatków. Co ważne, śledzie w śmietanie oraz sałatki śledziowe (zwłaszcza te z dodatkiem jabłka czy cebuli) wykazują o wiele mniejszą trwałość - do kilku dni, dlatego powinny być zjedzone jak najszybciej.

W przypadku śledzi w oleju z cebulką, które w lodówce mogą postać zdecydowanie dłużej, można zaszaleć i stworzyć wyśmienitą pastę, która sprawdzi się zarówno jako smarowidło do pieczywa, jak i dodatek innych przekąsek, np. krakersów czy tortilli, a także roladek, naleśników, krokietów, babeczek na słono czy kruchej tarty. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Śledzie z cebulą
Śledzie z cebulą© Freepik | master1305

Pasta kanapkowa ze śledzi. Przepis

Składniki:

  • 200 g śledzi w oleju (razem z cebulką),
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • po garści świeżego koperku i szczypiorku,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jajka rozdrobnij za pomocą widelca, dodaj posiekane drobno śledzie z cebulką i ogórki.
  2. Majonez wymieszaj z posiekanymi ziołami i dodaj do pozostałych składników.
  3. Zamieszaj całość i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także